Вучић: Решење косовског питања мора бити за већину прихватљиво

Председник Србије Александар Вучић је у интервјуу немачком дневнику "Рајнише пост" нагласио да је Србија за фер компромис у решавању косовског питања и упозорио да би, уколико се не нађе решење прихватљиво за већину, могло да дође до новог таласа српског национализма.

"Решење мора бити за већину прихватљиво иначе ћемо одмах доживети нови талас српског национализма", рекао је Вучић.

На оцену тог диселдорфског листа да Београд до данас "избегава да призна независност своје бивше провинције" и на питање мора ли се та цена платити ако Србија жели у ЕУ, Вучић је рекао да је "потпуно незамисливо да Србија, при решењу конфликта, на крају стоји празних руку".

"Нама је потребан фер компромис и то значи да би обе стране морале да учине уступке", рекао је Вучић и, оцењујући да би могло бити да Срби принесу већу жртву, упозорио да се комплетно понижење у том питању од Срба, једноставно, не може захтевати. 

Нагласио је да је Косово за Србе једна екстремно осетљива тема и подсетио да су сви његови претходници, на један или други начин, политички на тој теми пропали.

Упитан да каже како би један компромис решења косовског питања могао да изгледа, Вучић је рекао да о томе још не може да говори.

"Молим вас, имајте разумевања за то да ја још никакве детаље не могу да наведем. То би могло да слаби нашу преговарачку позицију. Али, будите уверени, чим почну озбиљни разговори, ми ћемо бити спремни за компромис. Волео бих када бих могао то да тврдим и за другу страну", рекао је Вучић.

На питање да ли су његови сународници заиста спремни на уступке око Косова, Вучић је одговорио да нису.

"Не, за то се морамо борити. Данас би око три четвртине Срба желело радије да се конфликт замрзне, него да се прихвати компромис. Али ће се једном, изненада, тај конфликт одмрзнути и то је једна временска бомба, једна политичка хипотека за моју земљу и цео регион. Не, ми морамо тај проблем да решимо и то не тек за 100 година. Морамо сада и овде да створимо темељ за бољу будућност", рекао је Вучић и додао да би он желео да његови сународници "приме к срцу" речи писца Борислава Пекића – "волите земљу своје деце, а не својих предака".

"Мир и стабилност у региону су, без укључења Србије, незамисливи"

На оцену да је до пре десетак година био тврди српски националиста, а да данас важи за прозападног реформатора који своју земљу, што је могуће пре, жели да уведе у ЕУ и на питање да ли може да разуме да неки људи не могу потпуно да верују у ту радикалну промену, Вучић је нагласио да он своју политичку прошлост не сакрива и не негира да је тада правио велике грешке. 

"Али ја се не стидим због тога што сам се променио. Само се будале не мењају. Поносан сам да сваки дан учим нешто ново. И, молим, процењујете ме на основу мојих деловања данас и овде", рекао је Вучић.

На оцену листа како у Немачкој није баш веома популарна идеја о Србији у ЕУ, Вучић је рекао да он зна да Србија привредно и политички, из немачке перспективе, нема, наравно, веома велику тежину. 

"Али моја земља, на основу свог положаја, има стратешки велики значај. Она је мала, али је највећа од свих балканских земаља. Мир и стабилност у региону су, без укључења Србије, незамисливи. И док је Немачка на крају миленијума многим Србима била још омражена, данас је она, међу мојим сународницима, једна од најомиљенијих земаља", нагласио је српски председник и подсетио да је Србија у избегличкој кризи 2015. године помогла, колико год је могла.

"И то потпуно другачије од неких земаља ЕУ, које су се оградама штитиле", подсетио је Вучић.

Оценио је да то и у Србији на почетку није било баш популарно и истакао да би се он, међутим, "стидео да ми нисмо учинили онолико колико смо могли".

Поводом данашњег Самита ЕУ и балканских земаља у Софији и његових очекивања, Вучић је нагласио да би он био срећан ако би објективно и рационално једни са другима могли да разговарају о наредним корацима. 

"Ми желимо један што је могуће јаснији концепт и план и желимо да знамо шта ЕУ од нас очекује. Важно је, такође, да помоћ ЕУ за људе у региону коначно постане конкретно видљива", рекао је Вучић и додао да би се, на пример, већ сутра могло почети са градњом планираног "ауто-пута мира" од Приштине до Ниша, када би сада била закључена одлука о финансирању.

"Србија се може ослонити на Путина"

Упитан да оцени да ли би традиционално тесни односи Србије и Москве могли постати препрека за приступ Србије ЕУ, Вучић је рекао да од руског председника Владимира Путина никада није чуо приговор о српској оријентацији да буде члан ЕУ.

"Ја сам се са руским председником Владимиром Путином срео толико пуно пута, као скоро ниједан други европски политичар и ни један једини пут од њега нисам чуо приговор против српске жеље за чланством у ЕУ. Једино чланство Србије у НАТО-у би, наравно, био проблем за Русију, али то питање се не поставља, јер Србија жели да остане војно неутрална", рекао је Вучић.

Замољен да опише личне односе са Путином, српски председник је истакао да шефа Кремља познаје веома добро и да га поштује. 

"Он је веома интелигентан човек и знам да се Србија на њега може ослонити. Мени је три пута заиста хитно била потребна његова помоћ и три пута сам га одмах добио телефоном. Али то важи, такође, и за Ангелу Меркел. Њој сам још и данас најдубље захвалан што је 2015. године посегла за телефоном како би окончала бившу хрватску блокаду граница против моје земље. Ми, Срби, то њој никада нећемо заборавити, исто као што не заборављамо ни Русима њихово пријатељство. Управо зато увек и говорим да се никада нећемо прикључити санкцијама ЕУ против Русије", нагласио је Вучић.

На питање да ли то значи да прихвата руску анексију Крима, Вучић је рекао да Србија није признала Крим као део Русије и да то, такође, неће ни учинити.

Рајнише пост, дневник из Диселдорфа, главног града немачке покрајине Северна Рајна-Вестфалија (СРВ), коју је Вучић посетио, пише да српски председник жели своју земљу да одведе у ЕУ и да зато од Европљана очекује јасан "план вожње", као и помоћ за фер решење косовског конфликта. 

Дневник указује и на то да се Вучић цео дан у Диселдорфу трудио и залагао за немачке инвестиције у своју земљу, "која у међувремену презентује импресивне привредне податке". 

"Али српски председник зна да су, без политичке стабилности на Балкану, ти успеси у опасности", пише овај дневник, наводећи да Вучић говори тихим, меким гласом, али да оно што каже показује одлучност".

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. мај 2018, 22:30) - anonymous sasa [нерегистровани]

Igre bez granica

Nema kraja njihovih ucena. Kada su Karađić i Mladić bili na slobodi oni su nas sa njima ucenjivali , a u to vreme kosovo nije bilo nikakav uslov, i govorili da kada njih pohapsimo će nam biti vrata EU uveliko otvorena. Sada se isto ponavlja sa zahtevom za kosovo. Ali ne leži vraže ako to rešimo biće ponovo uslov raška oblast i vojvodina jedna pa druga i tako će prije se EU raspasti nego što ćemo mi ući u istu. Nadrealisti su to davno snimili, izgleda šašavo ali istinito! Mi čekamo Godoa umesto da planiramo razvoj bez čekanja na EU.

(четвртак, 17. мај 2018, 14:30) - milan [нерегистровани]

mimi@gmail.com

Biće dobro ako dođemo do takvog rešenja

(четвртак, 17. мај 2018, 14:12) - ljubica [нерегистровани]

SRBI

Nacionalizam u suštini predstavlja privrženost sopstvenoj naciji i državi odnosno njihovim interesima i ne znam sta je tu lose?

(четвртак, 17. мај 2018, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

Nekako citirati Tuska!

Hvala EU ste je oslobodila Srbiju svih iluzija.
Ako pogledamo unazad Srbija je krenula ka EU 2001 sada smo u nekoj zamisljenoj persepktivi do 2025. A sta se u medjuvremenu dogodilo Posle bombardovanja, ukrali ili oteli su nam Kosovo I Metohiju, proterali narod, uveli pa skidali sankcije zajedno sa vizama, sada planiraju uvodjenje ekonomskih viza pre ulaska u EU I ako imamo bezvizni rezim. Svi EU glasovi su u recima, velika perspektiva, veliki napredak, potencijal, mogucnost, Srbija najbitnija zemlja zapadnog balkana itd. Sustinski smo ucenjenu sa Kosovom I Metohijom I od nas se trazi ono sto je ne moguce prihvatiti za ozbiljnu zemlju. Stalno nas provlace u dvojcu Srbija I Kosovo I Metohija da treba da se dogovorimo zajedno a KIM koji nije subjekt medjunarodnog prava. Paralelno smatraju stanje na KIM zavrsenim a sve vreme traze nove da se potpisu novi uslovi. Pravo je pitanje dali je EU iluzija realna pojava vise izgleda na fatamorganu koja se stalno udaljava a kazu da je izgledna!
Mislim da se mnogo energije trosi I da je previse strasti u toj za nas EU fatamorgani u koji smo uvuceni I vuceni bez pitanja a time sami sebi cinimo lose!

(четвртак, 17. мај 2018, 11:51) - Nada [нерегистровани]

Predsednik Vucic

Smatram da Evropska unija koja smatra da je Srbija znacajan faktor u ocuvanju mira i stabilnosti na balkanu, treba da ucini odredjene ustupke Srbiji i pokaze vecu volju i podrsku Srbiji ka resavanju Kosovskog problema kao i ostalih bitnih uslova ka procesu evointegracije.

(четвртак, 17. мај 2018, 11:36) - Tamara [нерегистровани]

Bez oružja

Broj tenkova, aviona i raketa neće nam doneti bolje rešenje u pregovorima sa Albancima ali to svakako jača našu odbrambenu moć

(четвртак, 17. мај 2018, 11:23) - Jovan [нерегистровани]

Aduti

Zato Srbija stalno treba da radi na novim adutima u svojim rukama.Smerč raketni sitem u kombinaciji sa Pancirom kao što je iskusno predložio Putin je odličan adut u pregovorima.

(четвртак, 17. мај 2018, 11:17) - Cana [нерегистровани]

ucene

Naravno, nikako necemo pristati na nesto sto bi nama stetilo, ni na kakve ucene.