Вучић за РТС: Путин је ту за Србију кад год је потребно

Са председником Русије Владимиром Путином увек разговарамо искрено, отворено и о свим темама и, кад год је потребно, он је ту за Србију, каже за РТС председник Србије Александар Вучић. Додаје да смо поуздан и коректан партнер, те да у Србији "то не траје један дан".

Александар Вучић је, у интервјуу за РТС, рекао да је важно да су Србија и Русија учврстиле пријатељство, сарадњу у свим областима друштвеног живота, те да се разговарало о свим кључним питањима.

"Захвалан сам што је Владимир Владимирович Путин указао огромну част српској делегацији и Србији као држави стављајући нас као главне госте овогодишње параде поводом победе над фашизмом. То је показало, осим тога што имамо много тога заједничког у прошлости, да ћемо имати много тога заједничког у будућности", поручио је Вучић.

Напоменуо је да је са Путином "много, много времена" провео разговарајући о Косову и Метохији.

"Анализирали смо сва постојећа документа Уједињених нација, анализирали смо и понашања свих актера на светској политичкој сцени, пре свега о том питању", нагласио је председник Србије.

Такође, са Путином је разговарао о економској сарадњи, сарадњи у области енергетике, војнотехничкој сарадњи, као и о посети председника Русије Србији.

"Очекујемо га или у октобру или новембру", додао је Вучић.

"Доследност велика снага Србије" 

Председник сматра да смо успели да покажемо да је Србија поуздан и коректан партнер, те да "у Србији то не траје један дан".

"Сви знају, и овде и у Европи и у свету, да је Србија на европском путу, али да кад Србија каже да неће да уводи санкције Руској Федерацији, онда Србија неће да уводи санкције Руској Федерацији. Кад каже да ће остати војно неутрална и да неће да иде ни у НАТО ни било који други војни савез, онда ће се Србија тако и понашати", истакао је председник.

Указује да је та доследност велика снага Србије.

"Да када нешто кажете, да се тога придржавате и то, као што видите, наилази на велико поштовање", истиче Вучић.

Председник каже да је, после посета Анкари и Москви, веома задовољан учињеним, али додаје да сада све то треба да преточимо у оно што радимо и што тек треба да направимо.

"То треба да додатно конкретизујемо и да се то, пре свега, види у повећању трговинске размене. Са обе земље имамо значајно увећање трговинске размене за прва три месеца ове године и желимо да се то настави, да се појачава и оснажи јер то на крају крајева доноси бољи живот нашим грађанима", нагласио је председник.

У том смислу напомиње да је на Србији да настави са значајнијим извозом пољопривредних производа, и то не само сировина и полуфабриката.

"Желимо да то не буду само сировине већ да буду производи после више процеса прераде, да наша прерађивачка индустрија додатно напредује јер нам је руско тржиште веома отворено и наклоњено. Мислим да ће све ово допринети додатној потрошњи српских производа у Руској Федерацији и наши привредници то треба да искористе", подвукао је председник.

"Континуирани дијалог у врху Србије и Русије"

Председник каже да се "апсолутно" може сматрати да постоји континуирани дијалог на врху две државе.

"Сваки пут кад смо имали проблем на Косову, са дивљачким упадом Албанаца на север и пребијањем Марка Ђурића, иако је Путин имао ужасну ситуацију – тек што су завршени избори, догодио се пожар у тржном центру у ком су погинула деца, у року од 24 сата се јавио и могли смо да разговарамо о свему. Увек и у сваком тренутку можемо да дођемо до Путина", напомиње Вучић.

Како каже, труди се да председника Русије не замара превише и да га не омета у обављању његових важних дужности.

"Али, кад год је потребно, Путин је ту за Србију и ја сам му на томе веома, веома захвалан", истакао је председник.

Са председником Русије увек, напомиње, разговара искрено, отворено и о свим темама.

"За нас нема табу тема и мислим да Путин разуме мене и позицију Србије, као што се ја трудим да разумем позицију Русије. Ми смо пријатељи и у нашим односима постоји поверење и поузданост у другог саговорника", нагласио је председник Србије. 

Са Нетанјахуом и Путином неформално о улагању у војску 

Одговарајући на питање о чему је неформално разговарао са председником Русије и премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом након Параде победе, председник је рекао да је Нетанјаху говорио о новцу који његова земља улаже у војску.

"Ми смо земља негде сличне величине и по броју становника, и није велика разлика у територији. А они од нас улажу скоро 35 пута више новца за војску. Онда је Нетанјаху рекао: 'Благо теби, па немаш потребу за тим.' Ја сам рекао да увек имате потребу да одвратите свакога од напада на вашу земљу, али да морамо прво да ојачамо економију, да наш БДП буде већи, а онда ћемо моћи нешто више новца да трошимо", испричао је Вучић.

Указао је да и Израел чак улаже у војску три до три и по пута мање од Русије.

"А Руси, рекао бих, много мање улажу новца него Американци, који улажу чак 12 пута више, и Кинези, који улажу 4,5 пута више", напоменуо је председник.

Руси, каже, захваљујући цени радне снаге и изванредним научницима и изванредним инжењерима, као и улагањем у стретешки важне гране војне индустрије, успевају да постигну неку врсту баланса, а у неким областима, додаје, и одређену предност.

"Председник Путин нас је први пут возио у својој новој лимузини, то је нова руска машина, прелепо је унутра. Рекао је да је користио 'мерцедес', али да сада нема потребе јер је боље од 'мерцедеса', а и руска је производња", каже Вучић.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. мај 2018, 07:58) - alma [нерегистровани]

Вучић за РТС: Путин је ту за Србију кад год је потребно

Rusija na čelu sa Putinom će uvek stajati iza Srba kada to bude potrebno!

(четвртак, 10. мај 2018, 07:53) - anonymous [нерегистровани]

prijatelj

Imati Rusiju pored sebe, je zaista ogromna čast, i podrška.

(четвртак, 10. мај 2018, 06:55) - Mile Šupić [нерегистровани]

Rusija

Ako nam je nekada bila potrebna pomoć i podrška Rusije onda je to sada. Siguran sam da nas Rusija neće nikada ostaviti na cedilu.

(четвртак, 10. мај 2018, 01:12) - milica [нерегистровани]

milica

Putin je iskreni prijatelj naše zemlje i uvek će nam pomoći

(четвртак, 10. мај 2018, 00:19) - anonymous [нерегистровани]

Ната

Данас је председник Путин указао велику част председнику Вучићу о каквој сањају многи државници и нема разлога да би икад посумљали у њихову подршку.

(среда, 09. мај 2018, 22:31) - Sloba [нерегистровани]

Pravi prijatelji

Putin jeste pravi prijatelj Srbije, ali se na tome radilo godinama vođenjem dobrih spoljno političkih odnosa.

(среда, 09. мај 2018, 20:39) - Mita [нерегистровани]

Rusija uz Srbiju

Srbija je zemlja koja je dosledna svojim stavovima i zbog toga je od strane Rusije izuzetno cenjena.

(среда, 09. мај 2018, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

sasa

Velika podrska Rusije nam daje snagu da krenemo dalje jos jace i jos brze

(среда, 09. мај 2018, 20:22) - as [нерегистровани]

braca

Veliki prijatelji i braca!

(среда, 09. мај 2018, 20:18) - kornjacarade [нерегистровани]

srbija i rusija

rusija će u svakom trenutku pomoći srbiji jer su to dva istinska prijatelja