Звезда у Грачаници, политика јача од хуманости

Фудбалерима Црвене звезде забрањено је да играју хуманитарну утакмицу у Грачаници. Средства од улазница била су намењена породилишту у том месту. Фудбалски савез тзв. Косова није дао сагласност због, како кажу, злоупотребе утакмица за политичке и расистичке пароле. Београд тражи реакцију међународне заједнице на срамну одлуку Приштине.

Фудбалери Црвене звезде су три године заредом веселили становнике Косова и Метохије утакмицом у Грачаници. Ове године, фудбалски савез самопроглашеног Косова забрањује хуманитарну фудбалску утакмицу. Београд бурно реагује.

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истиче да је реч о великој срамоти Приштине и оних који не дају да се одигра хуманитарна утакмица за породилиште.

"Који не дају да се игра пријатељски ревијални меч, не репрезентације, него Црвене звезеде која годинама помаже породилишта на Космету. Сви смо у Србији сложни у осуди тога, ово не може да прође без реакције међународне заједнице", наводи Ђурић.

Док Београд очекује да се утакмица одигра, генерални секретар фудбалског савеза такозваног Косова сматра да би она утицала на погоршање односа српске заједнице и осталих народа, те да угрожава сигурност и безбедност самих играча и осталих актера.

Председник Општине Грачаница Срђан Поповић истиче да најновије потезе Фудбалског савеза Косова и Фадиља Вокрија нико није очекивао, с обзиром да је и сам Вокри био спортиста и фудбалер.

"Једна хуманитарна утакмица, једна ревијална утакмица, да помогне овде породилишту је нажалост одбијена", каже Поповић.

Управо Фадиљ Вокри, председник ФСК тражио је од Уефе да обавести Фудбалски савез Србије да Звезди неће бити дозвољено да игра меч у Грачаници. А Уефа је то писмо проследила ФСС-у, и затражила мишљење и предлог како да се реши то, како наводе, важно питање.

Остали аутори: Сања Живковић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 06. мај 2018, 00:58) - Rope [нерегистровани]

Podici ovo na najvisi nivo

Samo na sto visi nivo i platiti kome treba da se ovo objavi u zapadnim medijima. Ili ici i igrati tekmu bez obzira na Vokrija, pa da vidimo hoce li pohapsiti igrace i sta bi svijet rekao na takvo nesto.

(субота, 05. мај 2018, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

Protestni mars

Ideja postoji odavno, samo je treba spontano i pametno sprovesti u delo. Takva masovno organizovana mirna setnja ili hod gradjana iz svih mesta i gradova Srbije, prema Kosovu, bi stvarno pokazala celom svetu sta Srpski narod oseca, misli o Kosovu, i sta se sve dogadja sa ovom nasom okupiranom teritorijom.

(субота, 05. мај 2018, 20:39) - Miroslav [нерегистровани]

Setnja

Da li ce se nekada desiti da se par stotina hiljada ljudi ako ne moze vec vise, krenuti iz centralne Srbije na Kosmet i kao slobodni gradjani u slobodnoj zemlji proseta Kosmetom? Mislim da bi time poslali jasnu poruku svim politickim ciniocima u zemlji (sa kosmetom) i medjunarodnoj zajednici o stavu gradjana po pitanju ap Kosova i Metohije