Свечани дочек за белгијског премијера, иницијатива Брнабићеве за већу економску сарадњу

Уз постројену гарду и свечано интонирање химни, премијерка Ана Брнабић је испред Палате "Србија" дочекала свог белгијског колегу Шарла Мишела. Председница Владе је захвалила Мишелу на подршци у евроинтеграцијама Србије и изнела иницијативу за бољу економску сарадњу. Белгијски премијер је ту иницијативу и прихватио. Након заједничке конференције за медије са Брнабићевом, Мишел се састао и са председником Александром Вучићем.

Председница Владе Ана Брнабић дочекала је испред Палате "Србија" премијера Белгије Шарла Мишела.

Након свечаног дочека, уз постројену гарду Војске Србије и интонирање химни, уследио је састанак Брнабићеве и Мишела, на којем је било речи о билатералним и економским односима, односима у региону, нормализацији односа Београда и Приштине и европском путу Србије.

На конференцији за новинаре након састанка, Брнабићева је рекла да је Мишелу захвалила на подршци коју је Белгија до сада пружила Србији на њеном европском путу.

"Желела бих да се захвалим на подршци коју нам је Белгија до сада пружила, подршци на отварању нових поглавља, али пре свега на техничкој подршци у поглављима 23 и 24, о владавини права и борби против организованог криминала", рекла је Брнабићева.

Премијерка је захвалила госту и на посети и спремности да, како је рекла, саслуша, чује и разуме "нашу логику" и то шта се дешава и региону.

Као важну област истакла је регионалну сарадњу и у том смислу навела значај дугорочне нормализације односа Београда и Приштине.

Премијерка је указала да је економска сарадња две земље скромна – у 2017. била је тек нешто изнад 540 милиона евра.

"У тој области је велики потенцијал за будућу сарадњу. Искористила сам прилику да позовем премијера Белгије да заједно са Владом Србије и ПКС-ом организујемо посету белгијских привредника Србији, али и српских Белгији", рекла је Ана Брнабић.

Шарл Мишел је рекао да је предлог Брнабићеве прихватио са пуно ентузијазма.

"Са пуно ентузијазма смо прихватили вашу сугестију да организујемо семинаре како би се могло идентификовати који су потенцијали за сарадњу и инвестиције како би се створила нова радна места и ојачала економија у вашој земљи", рекао је Мишел.

Белгијски премијер је навео да је у Србији како би ојачао билатералне односе две земље, истичући да постоји простор за даљи развој сарадње у различитим областима и поручио да је Белгија одлучна у томе да игра активну улогу како би се боље разумели односи у овом региону, чиме би се остварила стабилност и искреност у односима.

Истакао је да је стратешко питање ЕУ на који начин може да види однос са целим регионом, не само са Србијом, већ са свим земљама, уз истовремено поштовање историје и различитих тачака гледишта.

"Идеја је заправо да уложимо заједнички напор да на искреним основама осигурамо стабилност и просперитет. За мене је важна та гаранција стабилности и желим да чујем ваше аргументе и како размишљате. Важно је да се види логика у размишљању при одабиру одређених одлука", рекао је Мишел.

О односима између региона и ЕУ, подсетио је, биће речи у Софији, на самиту у мају и током будућих састанака.

Захвалио је председници Владе на отвореном разговору и додао да се нада да ће данашњи разговори бити додатни елан у разговорима Србије и ЕУ.

Брнабићева је истакла и добру сарадњу српске и белгијске полиције против организованог криминала, а са њом се сагласио и белгијски премијер, који је навео да су видљиви резултати такве сарадње, те да је треба наставити.

После конференције за медије, Мишел се састао и са председником Александром Вучићем.

Премијер Белгије је синоћ допутовао у дводневну званичну посету Србији.

Мишел је први белгијски званичник тог ранга у Београду после готово деценије, а посета је договорена приликом састанка председника Александра Вучића и премијера Мишела током заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, септембра прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије