НАТО и званично о хапшењу Ђурића

Инцидент од 26. марта на северу Косова указује на потребу наставка дијалога Београда и Приштине како би проблеми могли да се решавају на конструктиван начин, рекао је за РТС помоћник портпарола НАТО-а Пирс Казалет, демантујући да је та организација "оцењивала" процедуру Ђурићевог одласка у Митровицу.

Реакцију НАТО-а на мартовске догађаје у покрајини, када су у Митровици интервенисали приштински специјалци, пренели су јуче поједини домаћи медији, позивајући се на анонимне изворе у Алијанси, са тврдњом да Ђурић није поштовао прописе кад је 26. марта ушао на север Косова, а Хашим Тачи послао полицију без одобрења Кфора.

За РТС, међутим, у НАТО-у кажу да то није званичан став. У одговору не помињу процедуре.

"Инцидент од 26. марта на северу Косова указује на потребу наставка дијалога Београда и Приштине како би проблеми могли да се решавају на конструктиван начин. НАТО потпуно подржава дијалог и позива на његов наставак, што је могуће пре. То је од кључне важности за мир и стабилност у региону. Кфор наставља да гарантује безбедност и слободу кретања на целом Косову, сходно Резолуцији 1244", навео је помоћник портпарола НАТО-а Пирс Казалет.

На наводе у појединим медијима реаговала је јуче Канцеларија за Косово и Метохију, наводећи да би такав став представљао сврставање уз Приштину, а против регионалне стабилности.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је у бруталној акцији косовске полиције ухапшен 26. марта, док је учествовао на округлом столу у Митровачком двору поводом унутрашњег дијалога о Косову.

У Приштини су тада навели да он није имао одобрење да дође на Космет, иако је по Бриселском споразуму довољно да само обавести приштинске власти о томе, а не да тражи дозволу.

Шеф српске дипломатије је раније данас поновио да је Србија у потпуности поштовала процедуру.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 17. апр 2018, 13:20) - anonymous [нерегистровани]

Ako NATO nije osudio

divljacko ponasanje policije Kosovo nad ljudima koji su bili na jednom sastanku koje su udarali puskama u ledja, NATO kao okupacioona sila na KIM nema nikakav kredibilitet.

(уторак, 17. апр 2018, 07:21) - anonymous Lala [нерегистровани]

To je to ,

Šta mi uopšte drugo očekujemo od nekoga ko nas je bombardovo i oteo nam Kosovo .

(уторак, 17. апр 2018, 01:55) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Iz saopstenja

Proizilazi da je NATO nadredjen KFOR-u. Na osnovu cega? Zabrinjava me i to sto se opet govori o hapsenju. Jedino je Ana Brnabic ispravno okarakterisala dogadjaj kao otmicu. Onaj ko je po nasem uverenju nelegalan ne moze legalno da lisi slobode nikoga. Zbog takvih nedoslednost nam je posao odbrane otezan. 

(уторак, 17. апр 2018, 00:25) - anonymous [нерегистровани]

nato

Neka mi neko objasni gde se nalazi ova novostvorena drzava NATO popsto ima ingerencije drzave kojoj treba stolica u UN.

(понедељак, 16. апр 2018, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Okruglo pa na cose

Stalno ponavljaju neodredjeno, a ne komentarisu dogadjaj.

(понедељак, 16. апр 2018, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

KFOR garantuje

Gde su bili da stite bezbednost Srba, gde je osuda za taj cin? Naravno i dalje garantuju da se cutati o svemu sto je u interesu unistavanja Srba na Kosmetu.