Вучић са Скотом о Сирији: Србија чува војну неутралност

Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадором САД Кајлом Скотом, како би разговарали о ситуацији у Сирији, после коалиционих ваздушних удара, саопштено је из Председништва. Скот је позвао Србију да подржи истрагу коју спроводи Организација за забрану хемијског оружја а Вучић је поручио да Србија чува војну неутралност.

Амбасадор Скот је навео да су САД у потпуности уверене да су ваздушна средства сиријских власти била одговорна за напад хемијским оружјем на цивилно становништво у Думи, у предграђу Дамаска, 7. априла, када су десетине људи погинуле, а стотине рањене, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је Скот нагласио да је тај напад био јасно кршење обавеза Сирије према Конвенцији о хемијском оружју, као и кршење Резолуције 2118 Савета безбедности Уједињених нација.

"Амерички амбасадор је, такође, истакао да Русија није успела да одржи обећања која је дала као гарант Женевског оквира из 2003. године, на основу ког се Сирија обавезала да се одрекне свог хемијског оружја и никад га више не употреби", пише у саопштењу.

Амбасадор Скот је позвао Србију да пружи пуну подршку истрази коју спроводи Организација за забрану хемијског оружја, и нагласио да су коалициони напади 14. априла били неопходни, сразмерни и оправдани, као и да су имали за циљ да спрече даље ужасе које изазива хемијско оружје.

Председник Вучић је рекао да Србија осуђује употребу хемијског оружја било где у свету, али да, као територијално мала земља, не жели да се меша у односе између великих сила.

"Србија љубоморно чува и штити своју војну неутралност. Наша земља жели да са свима разговара и има партнерски и пријатељски однос," навео је председник Вучић.

број коментара 57 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. апр 2018, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

Наш став

Пошто смо неутрални када је у питању принцип. Онда не требамо тражити од других такозвано (малих земљa) да нас подржe када је у питању Косово. Ово није питање војнe неутралности. У питању је принцип. Неодговорно је предузети такве акције пре него што је дошло до одговарајуће истраге. С великом моћи долази и велика одговорност.

(понедељак, 16. апр 2018, 09:39) - Воронцов [нерегистровани]

Неутралнос не значи да не треба имати мишљењ

Не мешање у туђе односе у случају Сирије значи нећеш се мешати у сукобе у Сирије, нећеш никога помагати. Али то не значи да не треба имати став, то не значи да треба ћутати када неко изводи агресију на неку суверену државу као што је то био случај са последњим нападом тројице (САД, В,. Британија, Француска) на Сирију, а поготово што је Стбија била исто тако жртва варварског напада исте коалицоје.

(понедељак, 16. апр 2018, 02:18) - anonymous [нерегистровани]

Neutralnost ili...

Jedno je biti neutralan a drugo biti ponizan. Mi ne trebamo, a i ne mozemo, nista da uradimo u vezi Sirije. I pored toga mogli bismo, a i trebali da osudimo ovakav napad na suverenu zemlju. Od drugih ocekujemo da ne priznaju Kosovo, da nas podrze i slicno, a mi kazemo da necemo ni da komentarisemo divljacko i primitivno ponasanje NATO-a.

(понедељак, 16. апр 2018, 01:12) - ivana [нерегистровани]

senicana8@gmail.com

Nas je zadesilo 99 godine.

(недеља, 15. апр 2018, 22:21) - milan [нерегистровани]

Skladište otrova

Amerikanci su pogodili skladište otrova o čemu su obavestili
sav svet,što znači da je sada u krugu od nekoliko kilometara
oko tog skladišta praktički sve zatrovano.

Otrov sa svime time ima samo tu vezu da su Amerikanci na
svaki način pokušali dokazati Rusima da je njihova garancija
da otrov neće biti upotrebljen prekršena.

Ovde nisu važni nikakvi dokazi. Važno je samo to koliko si
jak kao država i do koje granice smeš ići.

(недеља, 15. апр 2018, 20:31) - anonymous [нерегистровани]

G-dine Skot,je li osiromaseni uranijum hemijsko oruzje?

Pa,naravno da jeste,a vi cete reci,dobro,necemo sada o tome.Kakve dokaze imaju SAD i EU za bojne otrove u Siriji?
Nazvao Makron Putina i kaze mu da ima dokaze da je Basarova vojska bacala bojne otrove,a kad ga Putin priupita da mu dostavi te dokaze,Makron mu odgovori da je to TAJNA.ha,ha,ha,ha
A,portparolka u Washingtonu na pitanje novinara da li imaju dokaze da su otrovi baceni u Siriji rece da su ti dokazi "povjerljivi" i da im ih ne moze dati.Ha,ha,ha,
Krajnji je cinizam od g-dina Skota traziti od Srbije da podrzi njihove fantastiscne price o bojnim otrovima u Siriji kad su jos gore otvore bacali po srpskom narodu sirom SFRJ.To je strasno.

(недеља, 15. апр 2018, 20:06) - caca [нерегистровани]

neutralnost

Srbiji je veoma važan mir u svakom pogledu ali joj je ipak najvažnije da sačuva mir unutar granica i na Kosmetu.

(недеља, 15. апр 2018, 20:00) - anonymous [нерегистровани]

Da li

Vi koji pisete o vojnoj neutralnosti znate sta zapravo znaci vojna neutralnost?

(недеља, 15. апр 2018, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Bravo predsednice! Radimo ono sto smatramo da je ispravno, a ne ono sto drugi ocekuju od nas.

(недеља, 15. апр 2018, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Nesekiraj se moj narode

Cita ambasador i nasu stampu i komentare....zna on cak bolne od nas samih...sta smo gdje smo i ko smo....zato su nas i tukli.....
.ali nisu dotukli!!!