Вучић за РТС о Сирији: Ово је за нас болно подсећање, не треба да се мешамо

Председник Србије Александар Вучић је коментаришући нападе САД, Велике Британије и Француске у Сирији рекао да то за нас представља болно подсећање на период кроз који смо прошли. Ми смо мала земља, не треба да се мешамо, рекао је Вучић за РТС.

Током ноћи САД, Велика Британија и Француска су спровеле ваздушне нападе на циљеве у Сирији. "За све нас који смо старији од 18, 19 година ово представља болно подсећање на период кроз који смо прошли", рекао је председник Србије Александар Вучић за РТС.

Истакао је да је Србија мала земља и да у игри великих сила не треба да се меша, али да је свима јасно шта грађани Србије осећају.

Напад је, рекао је председник, показао неколико ствари.

"Политика војне неутралности, политика у којој се уздате 'у се, и у своје кљусе', је једина политика коју можемо да водимо јер политика 'бити на страни јачег', не мора да значи да смо на страни морала и правде", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је политика коју је Србија установила о војној неутралности таква да разумемо своје место у свету.

"Ми смо мала земља, бројчано мали народ, морамо са свима да разговарамо и да покушамо да имамо партнерски и, с ким је могуће, пријатељски однос, да чувамо своју земљу и избегавамо сваку могућност за овакав сценарио, не само у нашој земљи него и у региону", рекао је Вучић.

Председник је истакао и да удари који су синоћ спроведени показују и да живимо у свету који је прожет страховитим сукобима и да се због војних и политичких интереса зачас могу створити кризна жаришта.

"Такву атмосферу нисмо имали од Другог светског рата, иако мене много више подсећа на атмосферу пред Први светски рат. Не тврдим да ће било шта од тога бити јер су интереси и разорна моћ свих страна ужасно велики. Наше је да извучемо поуке и земљу позиционирамо на добар начин, да обезбедимо сигурност за наше грађане и на томе радимо сваког дана", каже председник Србије.

Додаје да све што се данас дешава показује колико је важно да разумемо да мир и стабилност нису нешто што је заувек дато.

"Један дан ратовања може да вас врати десетине година уназад", рекао је Вучић.

Наводи да је Србија опредељена за мир и стабилност. 

"Имамо у послењих 25 година највећи тренд раста, али не можемо да се вратимо на 1989. годину када је у питању БДП, што показује колико смо година враћени уназад, не само својом кривицом, али и неразумевањем светских прилика и свега што се око нас дешава. Важно је показати опрез, смиреност и одговорност и чини ми се да људи данас много боље разумеју моје речи од јуче, а које су могли да чују и од канцеларке Ангеле Меркел, а то је – мир и стабилност готово по сваку цену", поручио је председник.

"Кина и Немачка воде мудру политику"

Одговарајући на питање како ће напади утицати на пажњу САД и Европе на регион, Вучић је цитирао речи бугарског премијера Бојка Борисова.

"Имате пет места, једно је Јужна Кореја, једно Сирија, затим односи Грчке и Турске, а последња два на Балкану", рекао је председник Србије.

Наводи да је Кина мудром политиком пригрлила, притиснула, па опет пригрлила Ким Џонг Уна да би отерала опасност из своје близине.

"Очигледно су успели у томе, јер се понашају мудро и паметно", навео је Вучић.

Истакао је да и Немачка води мудру политику, али да је за нас важно да смо разумели како разарајуће могу бити последице било каквог сукоба.

"Док то не видите све је на причи и емоцијама. Важно је да инсистирамо на томе, да мир чувамо, земљу развијамо и да нам најбоље вести буду ЦТФ, фабрика у Панчеву или 'Сименс' у Крагујевцу, да се радујемо новим инвестицијама и бољем животу и да разумемо да не може да буде све по нашем, али да својом већом економском снагом и бољим позиционирањем обезбедимо да Србија има заслужено и поштовано место у свету", рекао је председник Србије.

"Важно да јачамо своју армију"

Вучић је захвалио Србима на Космету што није дошло до сукоба 26. марта.

"Један метак да је опалио ко зна како би се све завршило. Захваљујем Србима што до тога није дошло али то показује колико је све крхко и захтева рада и енергије. Задовољан сам што смо успели брзо да разговарамо са француским министром спољних послова и са Ангелом Меркел која је ствари на Балкану разумела и дефинисала боље него што бих ја могао", додаје председник Србије.

Каже да је важно да се настави са новим пројектима, са изградњом станова за – војску, полицију БИА.

"Морамо да будемо тихи и радимо на економском напретку али и да јачамо наше безбедносне снаге и армију, да будемо спремни себе да заштитимо а никога да не угрожавамо. На крају крајева, нико никога нигде неће да штити. Морамо да водимо паметну политику која ће да нас води у економски бољитак, али да увек знамо да можемо да будемо, ни криви ни дужни, нечија жртва за 20, 50 година и зато морамо да имамо модерну, брзу, способну и ефикасну армију", закључио је Вучић.

број коментара 48 Пошаљи коментар
(недеља, 15. апр 2018, 09:43) - anonymous Pero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv. Kad je frka

Slazem se sa tvojim Komentarom,,samo jedna" ispravka"
Molim,,,Jugoslavija od 1948g. pa do 90tih.g.imala jednu
OSTRU Antisovjetisku i Antirusku Politiku diktiranu u
uslovima dobijenih kredita"Zajmova"od Amerike....Pero

(недеља, 15. апр 2018, 08:31) - Ja [нерегистровани]

Ne mešati se

Ne mešati se u ovakve stvari nikako! Time bismo sebi navukli nedaće!

(недеља, 15. апр 2018, 07:09) - Mica Bor [нерегистровани]

Cinjenicno stanje

Necemo da se mesamo , samo cemo reci da je to teroristicki napad na suverenu zemlju .

(недеља, 15. апр 2018, 02:33) - anonymous [нерегистровани]

Na strani pravde

I mi smo doživeli istu nepravdu. A sad da ćutimo? Imamo priliku da budemo veliki ljudi. Treba osudit.

(недеља, 15. апр 2018, 02:16) - anonymous [нерегистровани]

Uz braću, zbog pravde!

Stvarno jesmo mali narod ako tako razmišljamo. Ajde da budemo mali narod pun velikih ljudi. Itekako treba osudit!

(недеља, 15. апр 2018, 02:00) - Branko [нерегистровани]

Potpuno ispravni komentari

i u potpunosti se slazem sa konstatacijom,da ako iko ima pravo i ako iko treba da digne glas a i podrzi Rusiju u njenim stavovima po pitanju novonastale situacije tosmo mi MALI ili VELIKI nema veze ovoje AGRESIJA i nista drugo.Iz svih navedenih razloga u komentarima mi treba da ppodrzimo RUSIJU,kao sto neko rece trebalo je organizovati miting podrske rusiji.Nezaboravimo ovo stose desilo Djuricu na Kosovu je organizovano u velikoj kuhinji USA i GB,sobzirom dase poklopilo sa godisnjicom NATO agresije.A opet neko rece u komentaru mi smo sledeci ponovo sto verovatno ima i istine.

(недеља, 15. апр 2018, 00:46) - anonymous [нерегистровани]

Većina Rusa I ne zna gde je Srbija...

... ne znam odakle toliko "brastvo"???

(недеља, 15. апр 2018, 00:45) - anonymous [нерегистровани]

I Kina je kao I Srbija

Na sva zvona pričaju da su sila, samo u pojedinim delovima regiona (Srbija u BiH, a Kina na Tajvanu), pokazuju moć...

(недеља, 15. апр 2018, 00:43) - anonymous [нерегистровани]

Kad je frka...

Pa nije napadnuta Rusija, zar ne?
Uostalom, gde su Rusi bili 2008 kad je kosovo proglasilo nezavisnost
Danas oni uzimaju Kosovo za primer kao npr Krim, Osetiju I Abhaziju...
Nama prodaju Pravoslavnu priču, a ovamo od pravoslavlja nemaju ni zrnce u ponašaju...

(недеља, 15. апр 2018, 00:25) - Mihailo [нерегистровани]

Osuda

Nemamo kapacitete da se mesamo ali imamo pravo i obavezu da osudimo !