Вучић у Требињу, отворена Конзуларна канцеларија

Председник Александар Вучић је у Требињу присуствовао свечаном отварању Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Србије, заједно са Милорадом Додиком. Председник Србије се окупљеним грађанима обратио речима: Требињци, добро дошли у вашу кућу. Вучић је обишао радове на изградњи вртића "Србија", као и Саборни храм Светог Преображења Господњег. Уследило је обраћање грађанима Требиња.

16.05 - Народ Српске воли и поштује Србију, као што Србија воли и поштује Српску и њен народ, поручио је Вучић грађанима и најавио наставак помоћи Републици Српској. 

15.10 – Вучић и Додик отворили Конзуларну канцеларију Србије у Требињу, а претходно обишли Саборни храм Преображења Господњег. 

14.50 – Председник Вучић обилази радове на изградњи вртића "Србија" у насељу Горица у Требињу.

14.30 – У Требиње је стигао председник Србије Александар Вучић заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком. Дочекали су их премијерка РС Жељка Цвијановић и градоначелник Лука Петровић. 

Александар Вучић је, након дводневне посете Мостару, посетио Требиње где је заједно са председником РС Милорадом Додиком присуствовао свечаном отварању Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Србије.

Вучић и Додик су свечано пресекли врпцу, а председник Србије се окупљеним грађанима обратио речима: "Требињци, добро дошли у вашу кућу".

Канцеларија Генералног конзулата налази се у кући чувеног Требињца Луке Ћеловића, а њен рад значајно ће олакшати грађанима Требиња и источне Херцеговине да брже дођу до српских пасоша и других неопходних докумената.   

Председник Вучић је обећао даљу помоћ и подршку Србије за развој тог краја како би, каже, наш народ опстао и просперирао на просторима на којима вековима живи.

Дочек повицима "Србија, Србија" 

Вучић је обишао радове на изградњи вртића "Србија", а поносним и срећним су га учинила деца која су га дочекала повицима "Србија, Србија".

Не може, рекао је, да се осећа поносније као председник државе него у таквим тренуцима и на једном оваквом месту. 

Пресрећан је и што је урађено нешто добро и што се помогло грађанима Републике Српске, "као што су они помагали Србију када год је било потребно и када је било могуће". 

Председник Србије је навео да ће вртић "Србија" за нешто више од месец дана бити спреман за технички пријем, да ће у њему бити 80 малишана и 20 у јаслицама и да се радује што ће то место добити једно модерно здање. 

Најавио је да ће Србија помоћи финансијски и Мркоњић Град, као и обнову старог града Требиње.  

Према његовим речима, председник Републике Српске Милорад Додик замолио га је за помоћ Србије у изградњи пута преко Тјентишта, а реч је о нешто већем износу, али ће, истиче, и то питање бити решено, како би се обезбедила боља веза са Гацком и Фочом. 

Како је рекао, и Србија и РС помоћи ће и место Бајци, чији мештани су, каже, били у свим војскама, а направили заједнички споменик. 

Према његовим речима, најбитније је сачувати наш народ на његовим огњиштима, обезбедити им останак и опстанак и бољу будућност. 

Вртић "Србија" гради се средствима Владе Србије, која је до сада уложила 500.000 евра, док је Град Требиње издвојио 106.000 конвертибилних марака.

Председник РС Милорад Додик рекао је да је изградња вртића, који ће бити завршен крајем маја, један од пројеката из пакета помоћи коју су Србија и председник Вучић обезбедили, а реч је о пет милиона евра.

"Србија као земља у региону која највише промовише мир и стабилност шаље поруку свим људима у БИХ", рекао је Додик и напоменуо да се из помоћи коју Србија шаље решавају нека инфрастуктурна питања, али да се граде и објекти различите намене у Федерацији БиХ. 

Градоначелник Требиња Лука Петровић поручио је да се данашњом посетом председника Србије том граду оснажују и обнављају "природне везе" Требиња и источне Херцеговине са Србијом.

Петровић је истакао да су Требињци почаствовани Вучићевом посетом, али и захвални Влади Србије на учешћу у многим заједничким пројектима са Владом Републике Српске. 

"Нарочито је важно што су данас два председника и двојица вођа српског народа са обе стране Дрине у Требињу", рекао је Петровић.

Раније данас Вучић је свечано отворио 21. Међународни сајам привреде у Мостару, на којем је Србија земља партнер.

Том приликом је истакао да ће наставити да ради на јединственом тржишту, као и да подељени на ситне државе немамо чему да се надамо у односима са светом.

На почетку радног дана, Вучић се састао и са Бојком Борисовим. На заједничкој конференцији за новинаре, Вучић је поручио да је Србија посвећена миру и стабилности у региону и додао да би нас сваки сукоб вратио сто година уназад.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије