Ајнхорст: У догађајима у Митровици угрожен главни преговарач Београда

Директорка за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској унији Ангелина Ајнхорст изјавила је да сви неспоразуми између Београда и Приштине морају да буду третирани и решени у миру и кроз дијалог и нагласила хитну потребу за убрзањем спровођења склопљених споразума.

"Косово треба да спроведе споразум о Заједници општина са српском већином без даљих кашњења", додала је Ајнхорстова.

У том смислу, Ајнхорстова је поздравила изјаву премијера Рамуша Харадинаја о почетку рада Управљачког тима за израду статута ЗСО.

"Сада ћемо позвати главне преговараче из Београда и Приштине, њихове екипе, као и Правну екипу и техничке експерте за дискусије у Бриселу и конструктивно и добронамерно ангажовање у процесу израде", рекла је ова европска званичница која је два дана боравила у радној посети Приштини.

У саопштењу ЕУ наводи се да је Ајнхорстова споменула кашњења у спровођењу споразума о енергетици и нагласила да је потребно хитно решење којем ће Косову бити дозвољено да постане део регионалних механизама за пренос електричне енергије.

Током разговора у Приштини посебан нагласак је стављен на дијалог између Београда и Приштине који модерира ЕУ и недавне догађаје у Митровици, којима је, оценила је Ајнхорстова, угрожен главни преговарач Београда, као и многи људи који живе и раде на северу Косова.

У вези недавног хапшења и изручења шест турских држављана који су имали легално боравиште на Косову и касније истраге коју је покренуо премијер Харадинај, Ајнхорстова је рекла да је изручење подигло многа питања у Бриселу у вези одговарајућег поступка, транспарентности и правде.

"У складу са посвећеношћу Косова да заједно ради на слободној и демократској будућности, као што је предвиђено и у ССП-у, све радње институција су ограничене на потпуно поштовање владавине права и промовисања универзалног поштовања за и придржавање међународних правила и норми када је реч о изручивању", додаје се у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар