Брнабић и Палмер: Наставити дијалог и очувати стабилност

Вршилац дужности заменика помоћника државног секретара САД Метју Палмер је у разговору са премијерком Аном Брнабић исказао незадовољство због недавних инцидената на КиМ и нагласио важност наставка дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

Премијерка Ана Брнабић је у разговору са америчким званичником нагласила да је Београд спреман за наставак дијалога са Приштином, али да од међународне заједнице очекује осуду насиља приштинских безбедносних снага.

Метју Палмер је оценио да је превасходни интерес САД да се очува мир, стабилност и безбедност региона Западног Балкана, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Према његовим речима, имплементација споразума и дијалог су једини начин да се пронађе конструктивно решење.

Премијерка Брнабић је саговорнику изразила снажан протест поводом хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и напада на српске званичнике, цивиле и новинаре од стране приштинске полиције.

Подсетила је да је Србија испунила све преузете обавезе из Бриселског споразума и да исто очекује и од Приштине. Још једном је истакла важност формирања ЗСО и нагласила да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином.

Палмер, који је и директор Канцеларије за Јужну и Централну Европу, истакао је да САД тежи наставку позитивне динамике билатералних односа са Србијом.

Према његовим речима, визија Србије и САД је иста, а то је стабилна и просперитетна Србија у Европској унији, наводи се у саопштењу.

Палмер са Стевановићем

Палмер се састао и са државним секретаром Министарства спољних послова Србије Немањом Стевановићем који се критички осврнуо на нападе приштинске полиције на српске званичнике и цивиле на северу КиМ, оцењујући их недопустивим, саопштило је Министарство спољних послова.

Подсетио је на досадашњу конструктивну улогу Србије у дијалогу и на изостанак испуњења обавезе формирања ЗСО од стране Приштине.

Функционер америчког Стејт департмента осудио је подизање тензија и оценио да је од фундаменталног значаја наставак Бриселског дијалога и имплементација договореног, као адекватног начина за обезбеђивање стабилности и мира, што је у интересу свих страна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије