Љајић: Статус кво неодржив, треба наставити дијалог са Приштином

Замрзнути конфликт није решење косовског питања, већ само одлагање тог решења, рекао је за РТС потпредседник Владе Расим Љајић. Упозорава да би међународне околности у будућности могле да буду неповољније него данас и да је зато статус кво неодржив. Лопта је, каже, само делимично у нашем дворишту, и очекује потез међународне заједнице и Приштине.

Стабилизација прилика на Косову и Метохији и наставак дијалога са Приштином немају алтернативу без обзира на то што има мишљења да га треба замрзнути, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

"Лопта је само делимично у нашем дворишту, и очекује потез међународне заједнице и Приштине. Морамо то решавати дијалогом јер он нема алтернативу, али морамо инсистирати на спровођењу договореног и истовремено тражити политичке савезнике", рекао је Љајић.

Када је реч о унутрашњем дијалогу који се води о Косову и Метохији, Љајић сматра да је тешко очекивати да се можемо сви сложити око КиМ, али да је добро да имамо дијалог и да постоје различита мишљења.

"Али не видим шта замрзнути конфликт доноси. Заговорници тог приступа сматрају да треба сачекати повољнију политичку климу за Србију. Али шта ако се међународни контекст не промени у нашу корист. Објективно верујем да у овом тренутку јавности ни у Београду ни у Приштини нису спремне за коначно решење и договор, а међународна заједница је слаба да то решење понуди и изврши притисак на Приштину", рекао је Љајић.

Пут у ЕУ зависи највећим делом од КиМ 

Када је реч о ЕУ, потпредседник Владе сматра да наш пут највећим делом зависи од решавања проблема на КиМ.

"То није тајна, то можда није фер јер ниједна земља није имала такве захтеве попут наше, укључујући и поглавље 35, али шта је ту је, морамо се прилагођавати. Цео регион не може бити у исто време потенцијална зона за инвестирање и зона конфликта. Капитал је плашљив и од таквих ситуација бежи", нагласио је Љајић. 

Потезе Приштине у овом тренутку мало ко може да предвиди, између осталог и зато што су у нескладу потези Владе и председника. На то указује и порука турског председника упућена Харадинају.

"Анкара је, још од покушаја пуча у тој земљи 2016. године, у више наврата тражила затварање Гуленових школа на Косову и Метохији, а за Турску је било спорно и што су се на неким високим позицијама у приштинској администрацији налазили људи блиски тој идеологији. Недавна хапшења само су кулминација онога што већ дуже време тиња, а на површину је избацило тај сукоб између Тачија и Харадинаја. Од тога ко ће изаћи као победник зависиће и будући односи Приштине са Турском", рекао је Љајић.

Када је реч о туризму, министар туризма каже да је интересовање за туристичке ваучере и ове године изнад очекивања, али и интересовање страних туриста за дестинације у Србији.

"Треба рећи да је туристичка година одлично почела и да је број домаћих туриста 12 одсто већи, а странаца 17 одсто у односу на исти период прошле године. Туристички капацитети у овом тренутку су попуњени за 85 одсто током ускршњих празника и распуста", рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација.

Страни туристи највише долазе из земаља региона, расте и руско тржиште, а први пут, захваљујући директној линији и безвизном режиму, Кинези су се нашли на осмом месту по броју страних туриста у нашој земљи, рекао је за РТС Расим Љајић.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(среда, 04. апр 2018, 16:48) - anonymous [нерегистровани]

Pa neverovatni ste

Opet oni put u Eu, pa put u EU. Ta EU vam (nam) kroji dijaloge u kojem Srbija dobija ništa. a za uzvrat treba da izgubi što je više moguće.
Je li EU ikada reagovala na nebrojene provokacije Prištine, je li se iko iz EU oglasio povodom nedavnih događaja na Kosovu? A? Pa niko i nikada. Samo od Srbije traže ustupke. Pregovori - da, ali ne više pod patronatom Brisela. Osvestite se već jednom.

(среда, 04. апр 2018, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

ЕУ?

Укључење у ЕУ Србији грантује смо да ће њени грађани веома брзо нпустити државу.ЕУ не решава питње наталитета, запослења и др. негобаш супротно.

(среда, 04. апр 2018, 15:24) - Драшко [нерегистровани]

Решење з Космет

Косово је фактички насилно отета територија. На Косову живи 1,7% Срба. Не постоји решење за Космет, које би задовољило Американце осим признања Космета. Не постојим могућност компромиса са Албанцима. Ако бисмо признали Космет под условом да Срби добију ентитет или кантон, ни на то Албанци не би пристали, јер неће боснизацију Косова. Заједница српских општина на Космету има статус невладине организације. Јачи статус има град Брчко у БиХ него та заједница општина. Пошто културна аутономија није довољна Србима, а о територијалној аутономији нема ни говора, једино што преостаје је замрзнути конфликт. Србија треба у свој устав да напише истину, а истина је да је аутономна покрајина Косово привремено окупирани и запоседнути део територије Републике Србије. Једино што нам се може десити је да нам оно мало Срба протерају, али Србија је толико испражњена да ће попуњавање ићи веома брзо. И на крају још да кажем, да у будућности када нам историјске околности буду повољније, војно можемо да вратимо свој део територије, што је сасвим легитимно. Уколико би слушали министра треба да им дамо столицу у УН и тиме смо себи за сва времена онемогућили повратак Косова у територију Србије. Албанцима је веома стало да им дамо столицу у УН и због тога ово све раде. ЗСО је сувише безначајна да би се о њој причало. Преговори са Албанцима су напред били осуђени на пропаст и то Вучић зна, али ето вредило је покушати.

(среда, 04. апр 2018, 15:23) - MIle [нерегистровани]

Mile

Svakako da treba nastaviti dijalog mirnim petem

(среда, 04. апр 2018, 14:29) - anonymous [нерегистровани]

Kole

Dijalog će biti nastavljen u drugačijem formatu.

(среда, 04. апр 2018, 14:26) - Zoran Jakovljevic [нерегистровани]

Ne slazem se

Nama ne odgovara postizanje dogovora u ovom trenutku. Pravo pitanje je, zasto vlada Srbije pozuruje da se dodje do dogovora? Ne verujem da nisu svesni cinjenice da nam ne odgovara da se pitanje resava sad. To znaci da postoji neki drugi razlog. Koji?

(среда, 04. апр 2018, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

.

Dijalog se mora nastaviti ali ne da bude jednostrani kao do sada jer moraju obe strane da ga postuju i ispunjavaju sve obaveze a ovo hapsenje Djurica i prebijanje Kosovskih Srba je presedant na koje EU morala zestoko da odgovori a ne da cuti.

(среда, 04. апр 2018, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

Sami smo krivi

Prebacili smo problem iz UN na Brisel i sada druge optuzujemo to niko nebi uradio osim nas da ide tamo gde je teze

(среда, 04. апр 2018, 13:24) - anonyd [нерегистровани]

fgh

Mislim da ovakavo prekidanje dijaloga nama ne odgovara jer nismo dobili nista

(среда, 04. апр 2018, 13:17) - Srdjan [нерегистровани]

dijalog

Vec deceniju i vise Srbija pokusava da mirnim putem resi sve probleme oko pokrajine KiM i ostace verna svojim idejama da je za resenje potreban dijalog i svakodnervni razgovor sve dok se konacno ne resi status nase pokrajine.