Помоћ Србије Републици Српској од пет милиона евра

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија помоћи општине у Републици Српској у износу од пет милиона евра. Ову траншу помоћи иницирао је председник Србије и на томе сам му захвалан, поручио је Милорад Додик на конференцији за штампу.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Састанку председникâ су, како је Вучић рекао на конференцији за штампу, присуствовале премијерке Србије и РС, Ана Брнабић и Жељка Цвијановић.

Вучић је истакао да ће Србија упутити нову новчану помоћ Српској и то у износу од пет милиона евра за више општина.

"Ово је нова транша помоћи Србије грађанима РС. Реч је о општинама Приједор, Нови Град, Козарска Дубица, Градишка, Челинац, Мркоњић Град, Пелагићево, Бијељина, Соколац, Братунац, Зворник, Источна Илиџа, Вишеград, Ново Горажде, Требиње. Затим у оквиру Федерације БиХ помоћ од 500.000 евра за обнову и изградњу православних храмова", објаснио је Вучић.

Додао је да је издвојено и посебних милион конвертибилних марака за програм самозапошљавања, за развој предузетништва младих до 35 година старости, за програме за подстицај, покретање властитог бизниса и предузећа.

Пренео је да је Додик замолио Србију да помогне у изградњи магистралног пута Гацко–Фоча, деоница Тјентиште – Брод на Дрини у вредности до десет милиона евра.

"Нисмо могли у овом тренутку да донесемо ту одлуку, али ћемо је разматрати за два месеца, када будемо јасније видели стање у буџету Србије и јавним финансијама, када будемо могли да предвидимо како то изгледа", објаснио је председник.

Вучић је казао да је Србија показала искрену жељу да помогне у условима када обезбеђујемо високи суфицит у буџету Србије, када имамо раст до четири одсто на кварталном нивоу, када имамо огроман број пројеката које очекујемо да буду остварени у кратком периоду.

Најавио је да ће само у априлу присуствовати отварању нове фабрике "Леони" у Нишу, затим фабрике у Чачку, камен темељац за "Форверк", потом у Лозници, па Краљеву те Крушевцу, Лесковцу, и да се нада фабрици у Зајечару.

"Народ у РС се суочава са напуштањем огњишта. Ми желимо да што више људи остане на својим огњиштима у Србији и РС, и зато смо спремни да помогнемо руководству Српске, нашем народу", поручио је Вучић.

Председник је најавио да ће са Додиком бити заједно у Мостару, а онда заједно иду у Требиње да посете вртић који гради Србија.

Захвалност на помоћи 

Додик је захвалио Вучићу на помоћи и истакао да ће она бити скоро свим општинама упућена, без обзира на то којој партији припадају локалне власти.

Навео је да ће се ићи ка решавању дугорочних комуналних, образовних проблема, као и инфраструктурних. "Ову траншу помоћи иницирао је председник Србије и на томе сам му захвалан", рекао је Додик.

"Ми смо јединствени народ и само заједнички можемо да одбранимо наш идентитет", поручио је Додик. Најновији пакет помоћи општинама у Републици Српској за Додика је најконкретнији пример односа и веза Србије и Српске и нови сегемет у помоћи која је раније била само на начелном политичком нивоу.

Подсетио је на период када су Србија и Српска биле изложене великим поплавама и помоћи Србије Српској са значајним финансијским средствима, наводећи изградњу школа у Добоју и Шамцу, као и изградњу моста Братунац–Љубовија, који због административних проблема у Сарајеву није стављен у функцију.

За политичку ситуацију у БиХ је рекао да је готово замрла, да су институције паралисане, а да су односи између Хрвата и Бошњака до те мере сложени да не функционише ни парламент ни влада.

"Једино што функционише је Република Српска у пуном капацитету", каже Додик и додаје да институције Српске несметано функционишу и да се бележи раст економије који од Нове године до данас износи 3,2 одсто.

О Космету 

Вучић се осврнуо и на предстојећи самит у Софији. "Радујем се сваком сусрету на Самиту Западни Балкан – ЕУ у Софији, али не очекујем претерано добре вести за нашу земљу", рекао је председник Србије. 

"Имамо велики проблем. Много смо грешака направили, многе околности нам не иду наруку, али нам остаје да штитимо, волимо, чувамо своју земљу и то и радимо. Радујем се сваком сусрету, сваком разговору", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање о учешћу Србије на том самиту, с обзиром на то да су три државе, чланице ЕУ, своје учешће довеле у питање због планираног присуства Косова, Вучић је приметио и да је то тек 17. маја, а да до тада има пречих састанака.

Како је навео, неке веома значајне разговоре имаће између 10, 11. и 12. априла, и разговараће се и о КиМ, а радује се сваком разговору и на Самиту у Софији...

"Али не очекујем претерано добре вести за нашу земљу. Борићемо се свом снагом и свим срцем и енергијом да то што је било готово 2008, једностраним проглашењем независности Косова, што смо им директно признали 2010. и 2011. преко пресуде МСП-а, мало померимо. И успели смо нешто, да закорачимо и боримо се за КиМ, али интереси западних сила су другачији", приметио је Вучић.

Оно, међутим, што је, каже, за нас посебно тешко јесте то што албанска страна нема уопште жељу за компромисом.

"И данас кажу... ми радимо на ЗСО, али шта раде... шта радите, сејете кромпир, копате канале... шта тачно радите, молим вас, да ми кажете? И те трикове продајете пет година. А шта радите, један потез ми кажите који сте урадили?", упитао је. Како је навео, ниједан потез нигде не говори у прилог томе да се на ЗСО ради и онда се поставља питање докле да трпите преваре и трикове.

"Нисмо баш толико глупи и наивни. И као што сам рекао пре седам дана да неће ништа озбиљно да раде, ево види се да сам у праву. Сада се туку око гулениста, једни су ближи Турцима, други Американцима до секунде док им Срби не буду преко пута стола и одмах ће се ујединити и имаће подршку и једних и других и трећих, а ми да гледамо само да наше државне интересе сачувамо", поручио је.

Српска следи политику Београда по питању КиМ 

О Космету је говорио и Додик. "Република Српска ће по питању Косова и Метохије искључиво следити политику Београда и Србије, учиниће оно шта та политика одлучи и тај став нећемо променити", изјавио је Додик.

Додик је рекао да Република Српска због тога трпи велике притиске. "Имамо притиске по том питању да мењамо политику према Косову. То је за нас суштинско питање и ми то нећемо учинити", рекао је Додик.

Република Српска, рекао је, прати политику Србије и нисмо спремни да дамо сагласност да БиХ подржи једнострано проглашену косовску независност.

"То се неће десити и надамо се да ће ти ставови бити поштовани", казао је Додик и додао да ће РС по питању Косова и Метохије пратити искључиво политику Београда и Србије.

"Учинићемо оно што та политика одлучи и ми тај став нећемо променити", навео је Додик.

На питање Танјуга како из перспективе једног ентитета у БиХ види недавне догађаје у Косовској Митровици и Приштини и однос међународне заједнице, Додик је рекао да међународна заједница има различите критеријуме и двоструке аршине.

Дуго је, казао је, у политици и имао је прилику да слуша странце који на једном месту говоре једно, а на другом друго.

За недавно хапшење шефа владине Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, рекао је да је то била брутална акција "криминалаца и терориста", након које је међународна заједница ућутала.

"Ништа није рекла на ту тему. Европска унија је изашла са захтевом за смиривање тензија и неупотребу силе, а сила је већ била употребљена. Зато ми не верујемо у искрени став међународне заједнице", рекао је Додик поредећи понашање представника међународне заједнице када је реч о КиМ и када је реч о БиХ.

Према његовим речима, позиција међународне заједнице је јасна. "Ми смо им захвални за све пројекте. Ми желимо да разговарамо са свима, али нисмо спремни да дозволимо да нас воде и да нам наређују како да се понашамо", казао је. Зато, додао је, разуме ситуацију на КиМ.

"Потпуно сам уверен да суштинску власт на Косову има међународни фактор, а извршиоци су наводне косовске институције", закључио је председник Републике Српске.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво