Јоксимовић: Поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да су процеси европских интеграција Србије и дијалога Београда и Приштине одвојени и додала да је дијалог упоредан процес, који би требало да буде подстичући.

"Није неумитно везан, политички можемо да говоримо да ли је најзначајнији, али ако ћемо да се задржимо на јасном одређењу, то је одвојен процес, упоредан и требало би да буде подстичући, што није увек и то је заправо замка и тест који стоји пред свима нама", рекла је Јоксимовићева.

Јоксимовићева је, на панелу "Питање Косова и Метохије у контексту европских интеграција Србије - Поглавље 35" у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ", додала да су Влада Србије и председник Александар Вучић издржали те тестове и пробе и да су сада неумитно опредељени за мир и дијалог.

Наводећи да се подразумева да обе стране у дијалогу треба да испуне своје обавезе, Јоксимовићева је навела да не разуме зашто се "позивају обе стране", те зашто се то подвлачи, јер је очигледно да једна страна - Приштина није у стању да испуни обавезе које су прихватили потписивањем Бриселског споразума.

"У том смислу ја сам и очекивала хитно укључивање Федерике Могерини, као високе представнице ЕУ, не као израз добре воље и подршке, него обавезе које ЕУ има чињеницом да је некадашња висока представница за спољну политику Ештон, између осталог потписник Бриселског споразума", рекла је Јоксимовићева.

Додала је да је Београд у доброј мери конструктиван сада, као што је и био, али да је очигледно да је са друге стране већи капацитет за "насиље и неразумевање, него капацитет за дијалог и разумевање".

Како је навела, позивање на постизање неког будућег правно-обавезујућег споразума, који ће значити свеобухватну нормализацију односа, не може да настане пре онога што је испуњавање претходног правно-обавезујућег споразума, који је потписан уз гаранцију ЕУ, а што је Бриселски споразум.

"Садржина правно-обавезујућег споразума би требало да произађе из дијалога"

Истакла је да се данас у друштву погрешно усталио наратив да је тај свеобухватни будући споразум о нормализацији односа нешто најближе признању самопроглашене независности Косова.

"Ствари су готове онда када су готове, јер коначна решења за државе постоје онда када државе нема, а ни тада не можете да констатујете коначно решење, јер државе нема, него то констатују други. Посебно не разумем тај наратив, јер садржина правно-обавезујућег споразума требало би да произађе из дијалога Београда и Приштине - а какав ће исход да буде видећемо", рекла је министарка.

Додала је да ако је све готово и ако су западне земље дефинитивно прихватиле независно Косово, онда је право питање зашто ЕУ нема сталну мисију у Приштини, зашто још увек делује Еулекс, зашто још увек нема либерализације са Косовом, зашто се уопште и води Бриселски дијалог.

"Сматрам да је за нас кључно, да као одговорна европска земља, која баштини и европску културу и традицију и која је важна у региону, да се држимо међународних споразума, докумената и свега онога што је легитиман избор за нас и наше интересе", навела је Јоксимовићева.

Истакла је да поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине, већ да је као потпуно специфично поглавље, које прати и мери напредак у дијалогу.

"Поглавље 35 није замена за дијалог и поглавље 35 само прати и мери напредак. Последњих годину и по дана није било напретка у дијалогу Београда и Приштине, због тога што Приштина није испуњавала део својих обавеза. Да ли због тога нисмо отворили поглавља? Није могуће дијалогом условљавати процес европских интеграција у којој обавезе имају две стране", истакла је Јоксимовићева.

Говорећи о формулацији "добросуседских односа" између Београда и Приштине, навела је да су три услова била да нема повратка на стање пре 1999. године, нема поделе територије, те да нема присаједињења некој другој држави, те да се ти услови нису односили на "независно Косово", већ на суштинску аутономију.

"Што се тиче добросуседских односа, у резолуцији УН из 2010. године, наводи се да ће дијалог бити чинилац мира, безбедности и стабилности у региону, под два служити као средство промовисања сарадње и под три као средство сарадње управо и искључиво да произведе напредак ка чланству ЕУ и унапређено побољшање услова живота људи", истакла је Јоксимовићева.

"Вучић и Влада спремни да дијалогом дођу до мирног решења"

Јоксимовићева је на крају трећег панела истакла да лично сматра да је за Србију суштински важно да је, пре свега, ослоњена на европски концепт безбедности.

"Нисам срећна да видим ни САД, ни Руску Федерацију као кључне играче који ће да преламају своје интересе на овом простору. Мислим да је природно окружење Србије пре свега Европа, европске земље и да заједнички треба да проналазимо решење", рекла је Јоксимовићева.

Навела је да очекује да Европска унија у будућем периоду покаже још већи капацитет и одговорност у налажењу одрживих решења између Београда и Приштине, која ће бити прихватљива и, како каже, која неће креирати "стално тињајући сукоб".

"У интересу свих је да дођемо до одрживих решења, то није лако. Несумњиво је да су и Влада Србије и председник Александар Вучић показали да смо спремни да у најбољем интересу наших људи и развоја бољег живота покушавамо да дијалогом и на миран начин тражимо одржива решења", рекла је министарка.

Додала је да је прагматизам важан, али и јасно дефинисање интереса свих у процесу.

На данашњем састанку одржана су три панела, а разговарало се о политичком аспекту свеобухватног решења косовског питања, положају српске заједнице на Косову и Метохији и питању КиМ у контексту европских интеграција Србије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво