Харадинај сменио безбедњаке, Пацоли против

Косовски премијер Рамуш Харадинај затражио је оставке министра унутрашњих послова Фљамура Стефаја и шефа тајне службе Дритона Гашија, због контроверзног хапшења и изручења шесторице наводних "гулениста" Турској. Харадинај и председник Хашим Тачи тврде да нису били обавештени о овој акцији. Депортацију извеле тајне службе Турске и Косова, поручио косовски премијер. Беџет Пацоли против смене Стефаја. Ердоган: "Гуленисти" ухапшени на Косову су у Турској.

Нова политичка криза потреса косовску владу, пошто су се коалициони партнери Алијанса за будућност Косова и Алијанса за ново Косово Беџета Пацолија жестоко сукобили око одлуке премијера Рамуша Харадинаја да, због хапшења и експресног изручења шесторице наводних "гулениста" Турској, смени министра унутрашњих послова и шефа тајне службе.

Харадинај је о смени Фљамура Стефаја и Дритона Гашија обавестио косовског председника, шефа парламента Кадрија Весељија, министра иностраних послова Беџета Пацолија, као и Фатмира Љимаја и министра за повратак у оставци Далибора Јевтића, пише Коха диторе.

"На основу уставних надлежности, као премијер, затражио сам моментално ослобађање одговорности директора Косовске обавештајне агенције, Дритон Гашија и тренутачно ослобађање одговорности министра унутрашњих послова, Фламура Стефаја", наводи се у саопштењу косовске владе. 

Пацоли се, међутим, одмах успротивио смени Стефаја, пошто његова странка сматра да је министар унутрађњих послова смењен на захтев Српске листе због хапшења шефа владине канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

У документу о смени Стефаја се, међутим, хапшење Марка Ђурића не помиње.

"Још једном желим да подвучем да су јучерашње акције у овом случају у потпуности неприхватљиве и у супротности са нашим принципима", наводи се у Харадинајевој одлуци, коју је објавио дневник Експрес.

Авдулах Хотим, шеф посланичке групе Демократског савеза Косова, рекао је да премијер нема контролу над владом, полицијом и институцијама. Такође, наводи, јасно је да је председник земље прекорачио своје надлежности и да то није једини случај.

"Ми ћемо тражити моралну и законску одговорност премијера. Оставка министра унутрашњих послова није довољна. Од данас треба да се сагласимо о датуму нових избора. Свима је јасно да ова влада не може дуго да опстане", рекао је Хотим.

"Депортацију извеле тајне службе Турске и Косова"

Харадинај је о хапшењу турских држављана говорио и на редовној седници косовског парламента, где је потврдио да је њих шесторо већ депортовано.

Истакао је да су "гуленисти" депортовани током јучерашњег преподнева, као и да је цела та акција изведена без његовог знања. Навео је да је депортација била "билатерална операција" обавештајних служби Турске и Косова.

"Према прикупљеним информацјама они су већ у подне били у Турској. Њихов одлазак је био унапред припремљен", рекао је Харадинај.

Говорећи о смени менистра унутрашњих послова, Фламура Сефаја, и косовске тајне службе (АКИ), Дритона Гашија, Харадинај је рекао да је захтев за њихово разрешење основан.

Истакао је да сматра да је депортација "кршење хијерархије одлучивања".

"Ово је институционални преседан који се не сме догодити у будућности", рекао је Харадинај и додао да је Турска главна подршка Приштини.

Турска агенција Анадолија навела је да су Турској изручени "високопозиционирани припадници" Гуленовог покрета Цихан Озкан, Кахраман Демирез, Хасан Хусеин Гунакан, Мустафа Ердем, Осман Каракаја и Јусуф Карабина.

У међувремену, у Приштини је покренута петиција за смену председника привремених косовских институција Хашима Тачија због хапшења и депортације шест турских држављана, пише портал Коха.

"Требало је покренути процедуру смене председника у тренутку када је потврђено његово учешће у јучерашњем догађају", написала је на Фејсбуку посланица Мимоза Кусари Љиља, поводом депортације "гулениста".

Раније данас, Пацоли је рекао да је наређење за хапшење шесторице турских држављана издао шеф тајне службе Дритон Гаши.

Шесторица турских држављана, укључујући и неколико наставника, ухапшено је и по хитном поступку изручено Турској, без ваљане процедуре. Анкара ту групу терети за чланство у организацији Фетулаха Гулена, најозбиљнијег политичког противника председниак те државе Реџепа Тајипа Ердогана.

Власти у Анкари терете Гулена за организацију неуспешног државног удара 2016. године, након чега су смењене или ухапшене десетине хиљада наводних присталица његовог покрета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво