Тужба Српске листе због бруталне акције косовских специјалаца

Српска листа са своја три министра изашла је јуче из косовске владе. Истог дана поднела је и тужбу Полицијском инспекторату у Приштини због бруталне акције специјалне јединице косовске полиције на северу Космета. Најопасније је било пребијање пушчаним цевима које су могле да опале и да буде масакра, каже за РТС заменик косовског министра полиције у оставци.

Милан Радојевић, заменик косовског министра полиције у оставци, рекао је да је подношење тужбе један од закључака састанка представника 10 општина са српском већином на Косову и Метохији.

"И даље смо одлучни да делујемо у оквиру система, у оквиру институција, мирним средствима, и зато смо поднели званичан захтев косовском инспекторату да покрене истрагу и утврди кривичну одговорност припадника специјалних јединица који су оног дана учествовали у хапшењу директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, као и у бруталном пребијању министара, градоначелника, новинара и свих осталих грађана који су тамо били", рекао је Радојевић у разговору за РТС.

Додао је да су као прилог доставили видео-материјале медијских кућа, фотографије, изјаве министара, градоначелника, као и осталих људи који су у тренутку упада косовских специјалаца у Митровачки двор били на лицу места.

Сматрамо да има више него довољно доказа за покретање не само истраге, веч и за утврђивање кривичне одговорности појединаца, рекао је Радојевић.

Додао је да је јавност мање више све видела.

"Најопасније је било пребијање пушчаним цевима, док је метак био у цеви, могло је да се деси да тај метак опали, да буде жртава, да буде масакр. То говори о свему само не о професионализму тих полицајаца", рекао је Радојевић.

Навео је да тврдње Дирекције косовске полиције да није било муниције у оружју не одговарају истини.

"И ја сам видео оквир за калашњиков, а неколико специјалаца је и испред градоначелника и осталих окупљених репетирало пушку и убацило метак у цев", рекао је Радојевић.

Додаје да је Полицијски инпекторат независна институција у покретању истраге против полицајаца, те да он утврђује њихову кривичну одговорност.

Навео је да су у овој акцији хапшења и пребијања учествовале све специјалне јединице косовске полиције, те да је реч о најмасовнијој акцији ангажовања специјалних јединица у историји косовске полиције.

"У хапшењу и пребијању учествовала је ФИТ јединица, која важи за најелитнију у косовској полицији, а подршка им је био некадашњи РОСУ, сада специјална јединица. На терену је било између 150 и 200 специјалних јединица", рекао је Радојевић.

Додао је да постоји бојазан да је ова акција само увод за неку ширу акцију, те да би косовски специјалци могли поново да буду ангажовани, на пример, на преузимању контроле над језером Газиводе.

О подношењу тужбе обавештени су и представници међународне заједнице, као и амбасаде.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 30. мар 2018, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

Kiki

Za ono nasilje neko mora odgovarati.

(петак, 30. мар 2018, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

kontraproduktivno

Upućena tužba takozvanoj državi.Indirektno priznaju postojanje te države i njenih zakona?

(петак, 30. мар 2018, 10:28) - sanja [нерегистровани]

s

Moraju biti kaznjeni.

(петак, 30. мар 2018, 09:53) - Marina [нерегистровани]

Kosovo

Nadam se da će odogovorni biti što pre kažnjeni.

(петак, 30. мар 2018, 09:50) - Maja [нерегистровани]

Tuzba

Brutalno ponasanje treba osuditi.

(петак, 30. мар 2018, 09:50) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Ovo je gore no sto je izgledalo

Ni заменик косовског министра полиције nije znao sta se sprema. Ko odlucuje u toj "drzavi"? Izgleda da su sve institucije ikebana a da odlucuju dava coveka.

(петак, 30. мар 2018, 09:45) - anonymous [нерегистровани]

kiki

Smatram da je Srpska lista dobro postupila i da netrebamo da dozvolimo da nas niko ponizava i da dopustimo da nas maltretiraju i udaraju a i prete.

(петак, 30. мар 2018, 09:38) - Antonije [нерегистровани]

tužba

Pametan potez. Tako radi civilizovani ljudi. Neka sada EULEX kaže šta ima?

(петак, 30. мар 2018, 09:24) - Dana [нерегистровани]

h

Takva brutalonost je za svaku osudu.

(петак, 30. мар 2018, 09:24) - Ivica [нерегистровани]

KiM

О подношењу тужбе обавештени су и представници међународне заједнице, као и амбасаде.