Вучић разговарао са Путином о догађајима у Митровици, снажна осуда насиља над Србима

Русија једино прихвата спровођење у дело Резолуције 1244 СБ УН и да само оно што се одиграва у оквирима Резолуције 1244 може имати међународноправно дејство и међународноправни ефекат, поручио је председник Русије Владимир Путин у телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем.

Александар Вучић је Владимира Путина током телефонског разговора информисао о последњим догађајима на Косову и Метохији, посебно о бруталном нападу на директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, кога су албанске снаге претукле без икакве кривице.

Вучић је затражио мишљење и савет председника Руске Федерације како да се супротстави насиљу и агресији Приштине, пошто је потпуно јасно да Албанци за своју једнострано проглашену независност и дела која из тога произлазе имају широку подршку бројних западних земаља.

Председник Путин је рекао председнику Вучићу да Руска Федерација помно прати догађаје на КиМ, да снажно осуђује акције Приштине и насиље над српским народом.

"Недопустиво је и за сваку осуду насилничко понашање против високих српских званичника", рекао је председник Путин.

Председник Путин је истакао да Русија једино прихвата спровођење у дело Резолуције 1244 СБ УН и да само оно што се одиграва у оквирима Резолуције 1244 може имати међународноправно дејство и међународноправни ефекат.

Председник Путин је нагласио да је Србија кључни партнер Русије на Балкану, али и у Европи, и да ће Руска Федерација подржавати Републику Србију и њену борбу за очување независности и територијалног интегритета, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Председник Путин је нагласио да је свестан притисака који се врше на председника Вучића и Србију, и да ће, у складу са тим, предузимати даље мере и реаговати на време, и истакао да ће двојица председника остати у контакту.

На крају разговора обојица председника су изразили наду и очекивање да ће здрав разум преовладати, као и нормална, цивилизована политика и да ће се сви политички конфликти решавати мирним путем.

Председник Путин је, такође, указао на то да се економски односи Републике Србије и Руске Федерације развијају на најбољи могући начин, уз раст од 23 посто у трговинској размени, као и да очекује још значајнију сарадњу и још већи прилив међусобних инвестиција између две земље.

Председник Вучић је искористио и ову прилику да честита председнику Путину на убедљивој победи на изборима у Руској Федерацији и изразио уверење да ће његова победа допринети унапређењу руско-српских, али и праведнијих односа у свету.

Председник Србије исказао је изразе најдубљег саучешћа поводом ужасне трагедије у Кемерову и рекао да српски народ заједно са руским данас жали огроман број жртава, међу којима је и велики број деце.

Вучић је саопштио Путину да Србија неће учествовати у спровођењу било каквих мера против Руске Федерације, те да неће протеривати руске дипломате из своје земље упркос чињеници да су готово све земље региона у којем се Србија налази то већ учиниле.

Председници Вучић и Путин договорили су се да због озбиљности свеукупне политичке ситуације буду у сталном контакту.

број коментара 28 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. мар 2018, 10:39) - anonymous [нерегистровани]

Rusija je snama !!!!!

Kad ja Rusija sa nama jaci smo od svih! Ne treba nam EU:Bravo Predsednice!

(четвртак, 29. мар 2018, 09:46) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Treba i mi da pruzimo.....

Puno zahvalnosti Rusiju,za podrsku i ovoga puta,samo
budemo i mi spremi da vratimo njima nasu podrsku,jer ta
zemlja je pod velikom pritiskom sa sve strane...Pero

(четвртак, 29. мар 2018, 09:21) - anonymous [нерегистровани]

Podrska

Jako nam je vazna podrska Rusije! I zahvalni smo Predsedniku Vladmiru Putinu na podrsci Srbiji.

(четвртак, 29. мар 2018, 08:37) - Sneza [нерегистровани]

Rusija

Rusija je 100 puta dokazala da nam je iskren prijatelj. Hvala im na tome.

(четвртак, 29. мар 2018, 08:36) - Darko [нерегистровани]

Stop nasilju

Stop nasilju. Takve stvari se nesmu desavati vise.

(четвртак, 29. мар 2018, 08:10) - Lana [нерегистровани]

Rusija

Ova podrska Rusije ce nama mnogo znaciti.

(четвртак, 29. мар 2018, 08:02) - Nana [нерегистровани]

Rusija za Srbiju

I u dobru i u zlu, Rusija je za Srbiju tu.

(четвртак, 29. мар 2018, 07:16) - anonymous [нерегистровани]

EU i zapadu muka

Sad je zapadu i EU frka jer ovim potezom je Srbija pokazala da vam vise nista ne verujemo i citamo vas ko bukvar. Srbija nikad nikoga nije napadala nego je uvek branila svoje a tako ce i sada biti. Kosovo ce uvek biti nase.

(четвртак, 29. мар 2018, 01:13) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Hvala majki Rusiji bez koje nebi postojali jer sta nam zapad cini i misli tesko bi opstali

(четвртак, 29. мар 2018, 00:27) - anonymous [нерегистровани]

Hvala Predsedniku Vladimiru Putinu

Hvala ruskom narodu,hvala ruskoj vladi,parlamentu hvala sto stitite Srbiju I srpski narod.Spasiba.