Приштина неће да плаћа струју потрошену на северу КиМ?

Привремене институције у Приштини послале су поруку Европској унији да више неће плаћати електричну енергију потрошену на северу Косова и Метохије, пренео је РТК на српском језику.

Поруку Приштине ЕУ званично ће, према телевизији КТВ, пренети бивши немачки министар животне средине Клаус Тепфер, који је из немачке владе именован за посредника да помогне у решавању проблема по питању електричне енергије између Београда и Приштине.

Шеф делегације Приштине у дијалогу у Бриселу Авни Арифи потврдио је за КТВ да ће се о питању енергетике расправљати на следећем састанку Београда и Приштине у Бриселу.

Европска мрежа оператера преносних система електричне енергије (ЕНТСО) је саопштила да је повучено 113 гигавата енергије више од производње на КиМ, што је довело до празнине у снабдевању електричном енергијом.

Као резултат тога, наводе, европска мрежна фреквенција одступила је за скоро шест минута, а процењује се да ће Приштини бити потребно око пет милиона евра за надокнађивање несташице енергије.

Електромрежа Србије објавила је прошле недеље да је системска фреквенца електричне енергије у континенталној Европи била умањена због недостатка од 113 гигават-сати електричне енергије, а узрок том недостатку је константно одступање од програма рада од стране КОСТТ (Косовске електромреже) у периоду јануар-фебруар 2018. године.

ЕМС је нагласила да је КОСТТ од 3. марта престао са неовлашћеним преузимањем електричне енергије, након притисака од стране релевантних институција, те је повећање одступања синхроног времена заустављено.

Иначе привремене институције у Приштини 6. марта су саопштиле да намеравају да покрију трошкове неплаћених рачуна на северу покрајине, а премијер косовске владе Рамуш Харадинај рекао је тада да је то неопходан потез јер је КОСТТ суочена са могућношћу да буде искључена из ЕНТСО.

Најављено је да ће енергетика бити једна од тема наставка техничког дијалога у Бриселу који ће се од данас водити до 21. марта, а представници привремених институција у Приштини окривљују Београд за, како кажу, "блокаду енергетског споразума".

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. мар 2018, 19:51) - anonymous [нерегистровани]

eu zeli da pocne

sa izgradnjom vetroparkova na Kosovo.

(понедељак, 19. мар 2018, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Stara praksa

Oni su nauceni da ne placaju. U SFRJugoslaviji nisu platili:TV, struju a sve poljoprivredne masine dobili u pola cene jer su navodno nerazvijeni.

(понедељак, 19. мар 2018, 18:35) - anonymous [нерегистровани]

Класика

Албанци хоће само права али неће и обавезе. Класика!

(понедељак, 19. мар 2018, 18:16) - anonymous [нерегистровани]

A.......?

Dali ima nesto sto Pristina hoce , osim nezavisnosti koja nedolazi u obzir ?

(понедељак, 19. мар 2018, 18:07) - anonymous [нерегистровани]

Previše i predugo

se ulagalo u Kosovo,da bi vi sve to prisvojili i još vam nije dosta.

(понедељак, 19. мар 2018, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

Neka im SAD i EU sada placaju racune

Jos u bivsoj SFRJ na KosMetu se nije placala struja,niti bilo kakve druge dazbine,ni vozacka dozvola,ni saobracajna,ni porezi na poljoprivrednim imanjima,ni razne opstinske dozvole,a sve to je pokrivala SR Srbija ili u nekim slucajevima SFRJ.Albaci su uvijek uporno govorili da nemaju para i da sve to ne mogu platiti i tacka.Pored ostalog,i zbog toga KosMet nikada ne moze biti samostalna drzava jer narod nema osjecaj za drzavotvornost i sve obaveze prema drzavi.
A,sada,neka im dazbine placaju SAD i EU,to je za njih sitnica,pa kada ih opet preuzme Srbija,ona ce nastaviti sve to placati.

(понедељак, 19. мар 2018, 17:43) - Godt [нерегистровани]

Pa da...

samoo da se ne formira ZSO.

(понедељак, 19. мар 2018, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

da da ...

okrivite Beograd sto vam neda struju za dzabe,pa neka vam braca Amerikanci salju u kantama i kanisterima struju...

(понедељак, 19. мар 2018, 17:30) - anonymous [нерегистровани]

eto...

ajde da vas vidim sad ko ce da im iskljuci struju...