Приштина неће да плаћа струју потрошену на северу КиМ?

Привремене институције у Приштини послале су поруку Европској унији да више неће плаћати електричну енергију потрошену на северу Косова и Метохије, пренео је РТК на српском језику.

Поруку Приштине ЕУ званично ће, према телевизији КТВ, пренети бивши немачки министар животне средине Клаус Тепфер, који је из немачке владе именован за посредника да помогне у решавању проблема по питању електричне енергије између Београда и Приштине.

Шеф делегације Приштине у дијалогу у Бриселу Авни Арифи потврдио је за КТВ да ће се о питању енергетике расправљати на следећем састанку Београда и Приштине у Бриселу.

Европска мрежа оператера преносних система електричне енергије (ЕНТСО) је саопштила да је повучено 113 гигавата енергије више од производње на КиМ, што је довело до празнине у снабдевању електричном енергијом.

Као резултат тога, наводе, европска мрежна фреквенција одступила је за скоро шест минута, а процењује се да ће Приштини бити потребно око пет милиона евра за надокнађивање несташице енергије.

Електромрежа Србије објавила је прошле недеље да је системска фреквенца електричне енергије у континенталној Европи била умањена због недостатка од 113 гигават-сати електричне енергије, а узрок том недостатку је константно одступање од програма рада од стране КОСТТ (Косовске електромреже) у периоду јануар-фебруар 2018. године.

ЕМС је нагласила да је КОСТТ од 3. марта престао са неовлашћеним преузимањем електричне енергије, након притисака од стране релевантних институција, те је повећање одступања синхроног времена заустављено.

Иначе привремене институције у Приштини 6. марта су саопштиле да намеравају да покрију трошкове неплаћених рачуна на северу покрајине, а премијер косовске владе Рамуш Харадинај рекао је тада да је то неопходан потез јер је КОСТТ суочена са могућношћу да буде искључена из ЕНТСО.

Најављено је да ће енергетика бити једна од тема наставка техничког дијалога у Бриселу који ће се од данас водити до 21. марта, а представници привремених институција у Приштини окривљују Београд за, како кажу, "блокаду енергетског споразума".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво