Вучић: Србија у суфициту трећу годину заредом

Председник Србије Александар Вучић је изјавио у Прокупљу да је буџет Србије трећу годину заредом у суфициту и истакао да се то није догодило од Другог светског рата.

Александар Вучић је рекао да "ствари свакако иду на боље", али да је потребно време. Не мења се живот за један дан, рекао је председник одговарајући на питања новинара на отварању новог производног погона компаније "Биз линк" у Прокупљу.

Одговарајући на питања новинара о економској ситуацији и разговорима са ММФ-ом, Вучић је рекао да ће, у договору са премијерком Аном Брнабић, бити потписан нови аранжман на две или три године са том финансијском институцијом, што ће одлучити премијерка.

Председник је поновио да је раст БДП-а у првом кварталу изнад четири одсто, што је више од очекиваног, најавио да ће пензионери имати значајно више повећање ове године, али и запослени у јавном сектору, иако се води рачуна да се све више људи запошљава у приватном сектору.

Разговори са ММФ-ом су били добри и садржајни, закључио је Вучић.

Незапосленост у Србији могла би, уз политичку и економску стабилност, да достигне европски ниво, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Указао је да је наш највећи политички проблем - питање Косова и Метохије, а државни - пад наталитета.

"Наговорите своје мезимче да испоштује договоре"

Председник Вучић је рекао да међународној заједници, која је гарант Бриселског споразума, а не само Албанцима, више ништа не верује по питању формирања Заједнице српских општина.

"О ЗСО се прича на сваком састанку. Ја им не верујем ништа. Пет година ме лажу. Пет година тражим и сада кажем 'лажете ме'. Не само Албанци. Њима нисам превише ни веровао, већ вама из међународне заједнице", рекао је председник.

Вучић је подсетио да је Србија испунила све што је потписала.

"Они су ваше мезимче, ви сте им направили независну државу, ви, САД и многе европске земље. Како не можете да наговорите ваше мезимче да испуни што је потписало, а ви сте гарант тога", истакао је председник.

Вучић је рекао да види да их то питање уопште не интересује, а Албанце свакако није никада интересовало.

"Једино када треба негде за нешто да се нападну Срби, ту су шампиони", критиковао је шеф српске државе додајући да нисмо ми сасвим без начина да се свему томе супроставимо.

Такође је рекао да не очекује "баш ништа" од Специјалног суда за ОВК.
Подсетио је да је прошло 14 година од страшног погрома, убијања, протеривања Срба и рушења цркава, крстова са њих, а да нико није за тај погром одговарао.

"Ниједан човек није одговарао за тај погром. Толико о Еулексу и међународној правди", констатовао је Вучић.

Срби су данас, према његовим речима, нешто задовољнији зато што је мирније, што представници Србије потпуно слободно о свему говоре и то и пред највишим страним представницима, што није био случај раније, када су се сакривали у "мишију рупу" или говорили само једни против других, са циљем да остану на власти.

"Ја данас уз подршку грађана свакоме говорим у лице и бринем о судбини народа", рекао је председник.

Вучић је поручио да ће се Србија борити мирним средствима, да неће никога провоцирати.

Што се косовске војске тиче, поновио је питање - где пише да имају право на то?

"Ана Брнабић с 'малтешким папирима' нема никакве везе"

Оптужбе на рачун умешаности премијерке Брнабић у "малтешке папире" и малверзације у вези са оф шор компанијама потпуно су бесмислене и немају никаквог основа, каже председник Србије.

Ту причу су, како је рекао одговарајући на питања новинара, поново покренуле једне новине које то уобичајено раде за нечије, најчешће стране интересе, а које су имале потребу да у причу с "малтешким папирима" умешају и премијерку.

"А ја ћу да вам кажем, јер желим да одбраним људе у које верујем. Тамо се помиње Драган Шолак, који је Ђиласов партнер, али они су морали да то извуку и кажу како Ана Брнабић има неке везе с тим", рекао је Вучић.

Како је приметио, неко притом има пријављену имовину од 25 милиона евра и то без имовине компанија које поседује.

Вучић каже да се "тиме нико у Србији не бави".

"Испада да је крива Ана Брнабић, што је била директорка фирме ‘Континентал', која је постојала и пословала по законима Србије, али су власници имали неке фирме које су сумњиво пословале. Али то је страшно потребно како се до правих лопова не би никад дошло", рекао је Вучић.

Као што се, како је додао, лаже о броју убистава у Србији и то на најбруталнији начин, а некад су убијали људе на степеницама "Меркатора" и "ником ништа".

"Јел‘ се то Јеремић са Алпа секира за Оливера?"

Како то ми опструишемо истрагу убиства Оливера Ивановића, кад је она у рукама Албанаца и косовске полиције, упитао је председник Александар Вучић на молбу да прокоментарише изјаву лидера Народне странке Вука Јеремића.

"Најпре да приметим: да ли он то поручује са швајцарских Алпа, где се одмара од ангажмана у УН? Па оданде поручује да неко у Србији опструише истрагу, иако је Оливера Ивановића видео три пута у животу док је Оливер био мој, да не кажем пријатељ, али добар познаник", рекао је Вучић.

Додао је да су иначе наше сумње све веће у погледу и истраге и њених резултата.

За сутра је најавио да ће о томе говорити више, те закључио да се чини "да ће наше сумње на крају бити потврђене".

Насупрот примедбама Јеремића о опстукцији истраге, Вучић је њега упитао - ко је опструисао истрагу о убиству Ранка Панића?

Упитан да коментарише најаву да неке телевизије припремају специјалне емисије о његовој прошлости, Вучић је поручио "само нека праве", те додао да Ђиласу и Шолаку жели још много милиона, али и да народу врате оно што му је отето.

"Нема ничега што сам украо, нити било чега где сам ојадио свој народ", рекао је Вучић.

Додао је да он, за разлику од њих наводно безгрешних, јесте грешио, али је увек настојао да се бори за свој народ.

"И немам 25 милиона евра", рекао је председник.

Напоменуо је да му то није ни важно, већ да ли ће број људи у Топлици успети да се увећа за 25.000.

У Србији 2017. три пута мање убијених него 2001. године

Србија има један од најнижих процената убистава на годишњем нивоу у Европи, навео је Вучић, прецизирајући да је у 2017. убијено 76 људи, што је три пута мање него 2001. године.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише оптужбе од стране "КРИК-а" и Н1 да се у последње време догодило највише убистава у Србији.

"Неки покушавају у Србији да нам објасне како имамо мафијашку државу са највише убистава. Неки људи из мржње не могу да виде од дрвета шуму, а чињенице су да је 2001, када смо, по њима, имали идеалну власт и земљу на најбољем путу, у Србији извршено 215 кривичних дела убиства", навео је председник.

Вучић каже да је прошле године у Србији било 76 убистава, што је три пута мање него "по њима идеалне 2001".

Истиче да су то званични подаци и додаје да је у Лондону само од убода ножем убијено око 80 људи, што је више него укупан број убијених у Србији.

"У Балтимору у САД, са 621.000 становника, било је 345 убијених, што је 55 пута више него у Србији, а ако се прерачуна према броју становника то је 38 пута више него у нашој земљи. Такође, на 100.000 становника у Србији имамо 1,5 убијених. У Црној Гори 2,7, у Мађарској 2,6, у Белгији 1,8 и у Аустрији 1,8 убијених. И ви мени солите памет?", упитао је Вучић.

Вучић је нагласио да је циљ да се у Србији број убијених још смањи.

Детерџент у фонтани - део политике "ми смо кретени"

Председник Вучић је рекао да постоје људи и хулигани који желе лоше својој земљи и напоменуо да су они посао за недлежне органе.

"Нек' уништавају у својој кући, а не оно што смо сви ми платили да би нам град изгледао лепше", рекао је председник.

Упитан да ли је уништавање фонтане скупљање политичких поена опозиције, Вучић је рекао да је то политика која се зове "ми смо кретени".

"Ако скупљате поене тако што сте такав кретен да стављате детерџент и уништавате, каква је то политика? То се зове политика 'ми смо кретени'. Ако она може да добије подршку, онда честитам", рекао је Вучић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво