Вучић у Софији на састанку лидера Западног Балкана

Председник Србије Александар Вучић је на позив председника Европске комисије Жан Клода Јункера и бугарског премијера Бојка Борисова учествовао на састанку са лидерима Западног Балкана у Софији. Враћам се у Брисел са обновљеним уверењем да је државама Западног Балкана место у ЕУ, поручио је Јункер. Борисов указује да је Јункерова посета показала целој ЕУ важност Западног Балкана.

Састанку који је почео око 11.30 присуствовала је и потпредседница Европске комисије, висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини, као и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

На конференцији за новинаре поводом самита, председник ЕК Жан Клод Јункер рекао је да се враћа у Брисел са обновљеним уверењем да је државама Западног Балкана место у ЕУ.

Навео је да је његова порука да приступање држава региона није сан, већ реалност која ће уследити, схваћена, као и да су саговорници разумели да се мора већа пажња посветити спровођењу реформи, а мање датумима.

Вучић је, пред почетак састанка, кратко неформално поразговарао и са премијером Црне Горе Душком Марковићем.

Теме разговора у Софији биле су ситуација у региону, што брже решавање међусуседских спорова и могућности бржег инфраструктурног повезивања.

Србија се залаже за формирање регионалне економске зоне, која би била основа за бржи привредни напредак Западног Балкана.

Дијалог Београда и Приштине веома је важан за стабилност Балкана и, како је потврђено, председник Вучић ће на маргинама скупа разговарати са Хашимом Тачијем, који се данас састао са Борисовом.

Борисов је у разговору са косовским председником подсетио на конфликте на простору Западног Балкана током деведесетих година и подвукао да је најважније сада да се гледа напред, на оно што може бити учињено по регион и његове народе.

Тај циљ је, каже, постао главна европска тема и то значи и интеграцију Косова, уз свест о изазовима због непризнавања статуса од стране појединих чланица ЕУ, што Тачија, како је истакао не треба да обесхрабри.

Бојко Борисов је разговарао и са Душком Марковићем. Они су оценили да би уз имплементацију критеријума за чланство у ЕУ требало да се започну и кључни инфраструктурни пројекти са циљем повезивања.

Вучића, као и остале лидере региона, дочекивали су Борисов, чија земља председава ЕУ, и Јункер, који овим завршава посету региону, у оквиру које је земљама кандидатима представио циљеве Стратегије о приширењу на Западни Балкан.

Борисов: Посета Јункера показала целој ЕУ важност Западног Балкана

Премијер Бугарске је изјавио да је председник Европске комисије обиласком држава Западног Балкана показао целој Европској унији колико је тај регион важно питање, чак и у, како је рекао, деловима где се о њему не зна и не разговара много.

"Сада ће видети како је овај регион важан", поручио је Борисов захваливши Јункеру на првој посети Западног Балкана и Софији.

Борисов је током заједничког састанка лидера ЕУ и држава Западног Балкана позвао на убрзање напора ради боље транспортне мреже али и сарадње у региону.

"Са вашим, господине Јункеру, обиласком региона, показали сте целој ЕУ колико је важано питање Западног Балкан чак и у деловима где се о њему не зна много и где људи не разговарају о Западном Балкану. Сада ће видети да је овај регион важан", поручио је Борисов, који је домћин састанка ЕУ и држава Западног Балкана.

Борисов је нагласио да се током преподнева, у различитим билатералним и трилатералним састанцима, разговарало о сарадњи у региону, првенствено у области транспорта и услуга, као и о припремама за предстојећи самит ЕУ и Западног Балкана, који ће у мају бити одржан такође у Софији.

"Желимо да будемо потпуно повезани. Ту се умногоме ослањамо на хибридно финансирање и помоћ Европске комисије и имамо врло амбициозан задатак да до самита у мају припремимо простор за инфраструктуру, за ауто-путеве, транспортне коридоре и да видимо шта тачно имамо када су у питању њихово финансирање и примена, како бисмо били врло прецизни у даљим разговорима са нашим грађанима и како бисмо знали када ће тачно бити спремни са одређеним деловима ауто-путева", поручио је Борисов.

Навео је да планови који се односе на транспортну инфраструктуру обухватају и Румунију и Грчку и протежу се све до Мађарске и Словачке.

"У наредним годинама бићемо у могућности да колеги (председнику Србије Александру) Вучићу кажемо да имамо транспортну везу између Софије и Београда, Софије и Будимпеште и других градова", нагласио је Борисов.

Бугарски премијер је такође напоменуо да су од највеће важности и ауто-пут који би требало да иде кроз Косово ка Београду и коридори 4 и 8.

"Имамо преко 100 тачака да размотримо и преко 100 циљева да остваримо и, како бисмо направили још један корак ка том циљу, да наши транспорни коридори буду завршени брзо како би сва роба могла брзо да се креће преко граница и да у будућности имамо јединствене тарифе путарина", навео је бугарски премијер.

Осврнуо се и на регионалну сарадњу у области размене услуга и информација, координације специјалних служби, енергетике као и на амбициозан план када је регионална економска сарадња у питању.

"Задовољан сам што смо данас имали билатералне, трилатералне састанке са Србијом, Приштином, Црном Гором. Осећам прави оптимизам јер идемо и на 'грчки Давос', њихов економски форум, где нас је позвао грчки председник. Ми имамо веома амбициозан задатак када је у питану регионала економска сарања", поручио је Борисов.

Премијер Бугарске закључио је да на Балкану постоје различити интереси, а да све што ЕУ ради у региону јесте ради изградње и стабилности.

"Сада је време да потврдимо да све што радимо у потпуности у оквиру ЕУ није усмерено против Русије, Турске или било кога од наших суседа. Управо је супротно. Желимо да наш регион напредује, желимо да градимо, а не да рушимо. Желимо мир и стабилност", закључио је Борисов.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије