Вучић у Берлину, срдачан дочек Ангеле Меркел

Председник Србије Александар Вучић допутовао је током преподнева у радну посету Берлину, на позив канцеларке Ангеле Меркел, са којом се састаo по 11. пут, и то у тренутку када је питање споразума Београда и Приштине у врху агенде готово свих европских званичника и центара политичке моћи.

Александар Вучић се око поднева састао са канцеларком Ангелом Меркел, која га је срдачно дочекала испред седишта кацеларске службе у Берлину.

После састанка, Вучић и Меркел ће се, како се очекује, обратити новинарима раније поподне.

Ово је 11. састанак Александра Вучића с немачком канцеларком.

Према најавама канцеларкиног кабинета, главне теме састанка биће билатерални односи, регионална питања, као и европске и економско политичке теме.

Председника Србије је, на берлинском аеродрому, по слетању дочекао почасни вод немачке војске.

Српски председник је позив канцеларке за данашњи састанак добио у тренутку када је питање споразума Београда и Приштине у врху агенде готово свих европских званичника и центара политичке моћи.

Уочи сусрета са Ангелом Меркел, за коју каже да је "најважнији и највећи европски лидер", Вучић је рекао да у Берлин иде како би од канцеларке чуо како она види однос Београда и Приштине, односе у региону, али и да тражи подршку у потрази за компромисом између Београда и Приштине.

"Желим да видим како Меркелова гледа на то. Моје ће бити више да слушам, али ћу наравно и рећи интересе Србије", рекао је Вучић.

Иначе, председник Вучић допутовао је у Берлин након што је Меркелова од своје странке добила јасну подршку за коалициони споразум са Социјалдемократском партијом Немачке (СПД).

Истовремено, Меркелова је, према оцени експерата за спољну политику, права адреса за консултације о решавању питања Косова и Метохије.

Немачка, наиме, и даље води кључне процесе у ЕУ, а и до сада је њена реч била пресудна и по питању напретка Србије у преговорима о прикључењу, тачније о томе шта све Србија треба да уради да стигне до врата ЕУ.

Не треба сумњати да ће Ангела Меркел пренети председнику Вучићу став и по питању Косова и Метохије, односно споразума Београда и Приштине.

Ако је реч о економским односима две земље, она, према речима председника Србије, напредује.

Вучић је, како је рекао уочи пута у Берлин, захвалан на томе што је данас 43.000 људи у Србији запослено у немачким компанијама, а било их је 17.000 када је он постао премијер.

Најавио је да ће се тај број даље повећахвати "из дана у дан", јер ће он у наредних два или три месеца отворити три или четири немачке компаније.

Економска сарадња са Немачком напредује, политичка је добра, нагласио је председник Србије.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво