Дачић: Београд неће дозволити измене у споразуму о ЗСО

Шеф српске дипломатије наводи да Београд неће дозволити измене у споразуму које Приштина намерава да предложи у вези са Заједницом српских општина на Косову и Метохији.

Ивица Дачић је у емисији "Седмица" на Радио Београду истакао да никакве преправке споразума не долазе у обзир.

"Приштина заборавља да смо Бриселски споразум потписали тадашњи косовски премијер Хашим Тачи, висока представница Европске уније Кетрин Ештон и ја. У њему је јасно дефинисано шта треба да се уради и каква су овлашћења. Приштина јасно треба да каже хоће ли то или неће. Никакве преправке не долазе у обзир. Ако се то преправи, цео Бриселски споразум пада", истакао је Дачић.

Сматра да се Приштина игра ватром јер не схвата да је српски фактор у овом тренутку стабилизирајући фактор на Косову и Метохији.

"И поред свих проблема који постоје, ми учествујемо у косовској влади", подсетио је Дачић и додао да је право питање да ли оне желе стабилност или не.

Наводи да је формулацију "Правно обавезујући споразум" измислио Штефан Филе, у тренутку када је усвајан Бриселски спорзум.

"Имао је задатак да припреми некакав документ. Није му полазило за руком да нађе нешто што би било опште прихватљиво, а тиче се Косова и Метохије. Онда је измислио тај 'Правно обавезујући споразум' и сви су били сагласни јер нико није знао о чему се ради. И сви су задовољни јер свако може да тумачи на свој начин", истакао је министар спољних послова. 

Наводи да време пролази и да треба нешто конкретно урадити.

"Међутим, време пролази и нешто треба да се уради. Али и у новој Стратегији ЕУ за проширење такође нема одредице шта то треба да буде, чак је избачена и година када би то требало да се договори и потпише тај споразум, па је само написано хитно. Зашто? Зато што постоји велико неслагање унутар ЕУ јер то није формулација Београда, већ ју је Европска унија у својим документима донела", истакао је Дачић и додао да ће то остати питање о којем ће се и даље разговорати.

"Приштина не жели дијалог"

Наводи да у Приштини не желе дијалог о трајном решењу јер сматрају да су прогласили своју државу.

"У Приштини не желе дијалог о трајном решењу јер сматрају да су прогласили своју државу и да Београд само треба да призна ту државу", навео је министар спољних послова.

Сматра да је сада лакше разговарати о КиМ са актуелном америчком администрацијом него са њиховим претходницима, јер људи који су сада на челу САД нису били активни учесници догађаја у региону.

"Они желе 'вин-вин' стратегију, а то значи да сви треба да имају корист. Американци не желе да дође до нових проблема, и веома пажљиво су саслушали наше иницијативе за трајно решење проблема Косова и Метохије", навео је Дачић.

О броју земаља које су признале независност КиМ

Наводи да се смањује број држава које су признале независност КиМ.

"Податак приштинских власти да је Косово признало 116 држава је лаж, јер се на том списку налазе Нигерија, Уганда и Мали, што те државе нису учиниле. На списку су и земље које нису чланице Уједињених нација као што су Кукова оствра и Ниу", навео је министар спољних послова и подсетио да су Суринам, Бурунди и Гвинеја Бисао повукли признање.

"Све док има земаља које повлаче своје признање то је показетељ да је проблем и даље актуелан, да није решен, и да ми желимо решење, али до решења проблема може доћи само компромисом а не неметањем тога да Србија треба да призна независност КиМ", закључио је Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво