Брнабићева: Габријел није донео никакав документ

После изјаве шефа немачке дипломатије Зигмара Габријела да би Србија требало да прихвати независност Косова како би ушла у ЕУ, премијерка Ана Брнабић рекла је да Габријел није донео никакав документ и истакла да је правно обавезујући споразум искључиво у надлежности Београда.

Брнабићева је рекла да је Габријел њих питао "какав је план за будући дијалог Београда и Приштине".

"Није тачно, он није донео никакав документ, разговарали смо између осталог о дијалогу Београда и Приштине и дугорочној нормализацији односа", рекла је Брнабићева новинарима након обиласка Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Истакла је да би било бесмислено да Габријел доноси било какав документ када Београд о томе разговара са Приштином.

"То је ствар Београда и Приштине и нема потребе да било ко доноси документ у Србију. То зависи само од Београда, они могу да нас питају какви су нам планови, али то зависи само од нас", рекла је премијерка.

За Србију је, како каже, неприхватљива независност КиМ. Премијерка је рекла и да је погрешно пренета изјава Габријела у Приштини да Србија треба да призна независност Косова.

"Габријел говорио фигуративно"

Премијерка сматра да је Габријел говорио фигуративно да Србија треба да прихвати независност Косова.

"То је његово мишљење, он је министар спољних послова земље која је признала независност Косова, али постоји пет земаља чланица које то нису. Србија не мора и неће", нагласила је Брнабићева.

Подсетила је да је Београд посвећен дијалогу и да је са наше стране у потпуности имплементирано све што је договорено Бриселским споразумом, као и да је остао само енергетски споразум, али да се и на томе ради.

"Приштина није урадила ниједан корак, те као председница Владе питам земље ЕУ и оне који су признале Косово – шта је са Бриселским споразумом и зашто и даље разговарамо о одговорности Београда, који је показао да је најодговорнији у региону", поручила је Брнабићева.

Габријел је у Приштини, како је јуче пренео Ројтерс, рекао да би Србија требало да прихвати независност Косова како би ушла у ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије