Штрахе: Имам разумевање за положај Срба; Дачић: Свака ти част

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе изјавио је да проблем Косова није дугорочно решен и да је потребно да Београд и Приштина нађу компромис, наводећи да ништа не може да функционише једнострано. Аустрија стоји иза одлуке о независности Косова, али имам разумевање за положај Срба, рекао је Штрахе на конференцији за новинаре са Ивицом Дачићем. Српски народ ти много дугује и захвалан је због тога, истакао је Дачић.

Хајнц Кристијан Штрахе је на заједничкој конференцији са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем казао да је реалност да је Аустрија признала независност Косова, али и да је реалност да Србија види Косово у свом саставу.

"То је реалност за Србију, стога овај проблем није дугорочно решен. Потребно је да обе стране изађу једна другој у сусрет и да се нађе компромис", рекао је Штрахе, који је подсетио да је од 193 земље УН, њих 105 признало независност Косова.

Како је рекао, он се као вицеканцелар не меша у то питање, али је навео да има разумевања за српску страну и српско виђење проблема и да дугорочно решење не може бити једнострано.

"Надам се да ће се пронаћи одрживо решење", рекао је Штрахе новинарима.

Штрахе је подсетио да је раније, док није био у Влади, критиковао одлуку Аустрије да прогласи независност Косова, а министар Дачић је изразио захвалност што од таквих ставова Штрахе није одступио.

"Аустрија стоји иза одлуке о независности Косова, али имам разумевање за положај Срба. Србија није проблем, Србија је део решења", рекао је Штрахе.

"Захвалан сам што је остао при том ставу", рекао је Дачић, наводећи да је Штрахе могао да каже да је сада део владе и да не сме то више да говори, те да не треба да тражимо да "Штрахе буде већи Србин од нас".

"Свака ти част, Штрахе. Српски народ ти много дугује и захвалан је због тога. Имамо право да бирамо кога ћемо да волимо – оног ко воли нас", рекао је Дачић.

Подршка на путу европских интеграција 

Шеф српске дипломатије је казао да су односи са Штрахеом били пријатељски и пре него што је постао вицеканцелар и додао да Србија са новом аустријском владом жели да има што бољу сарадњу.

Захвалио је Аустрији, која пружа подршку Србији на путу европских интеграција и додао да очекује наставак те подршке, те да у складу са стратегијом ЕУ до 2025. године постанемо пуноправни члан ЕУ.

"Када је реч о КиМ, свесни смо да је Аустрија признала независност. Очекујемо да имају разумевања за наш став да одлуком о проглашењу то питање није завршено, да се мора водити дијалог и да се тражи компромисно решење. У том смислу очекујем подстрек дијалогу, а не учвршћивање ставова да је све решено", рекао је Дачић.

Време је да се схвати реалност, да без договора и дијалога нема решења, поручио је Дачић. 

Штрахе је казао да му је стало да пријатељство са Србијом буде оживљено и продубљено, наводећи да је са српским шефом дипломатије разговарао о привредној сарадњи, европским интеграцијама, Србима у Аустрији….

"Аустријска предузећа су уложила 2,3 милијарде евра и имају 20.000 радних места. То ће се интензивирати. У Аустрији имамо преко 260.000 људи који су српског порекла и они су важан елемент нашег друштва. Желимо да подржимо Србију у пуном обиму када је реч о европским интеграцијама", рекао је аустријски вицеканцелар.

Навео је и да Европска унија има одговорност да подржи Србију када је реч о мигрантској кризи и да је не "остави на цедилу". 

Брнабићева Штрахеу: Србија цени подршку Аустрије на путу ка ЕУ

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је у разговору са вицеканцеларом Аустрије да Србија изузетно цени континуирану подршку Аустрије у процесу приступања Европској унији и више пута поновљен став да је интеграција Западног Балкана у Европску унију један од спољнополитичких приоритета Аустрије. 

Премијерка Брнабић изразила је очекивање да ће Аустрија наставити да подржава Србију и током аустријског председавања Савету Европске уније у другој половини 2018. године, истиче се у саопштењу Владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Саговорници су се сложили да је усвајање Стратегије проширења Европске комисије охрабрујућа порука за Србију и све њене грађане и јасан сигнал Влади да настави са започетим реформама.

Вицеканцелар Штрахе пренео је подршку Аустрије када је у питању наставак дијалога Београда и Приштине под окриљем Европске уније. Изразио је очекивање да ће обе стране конструктивно приступити имплементацији Бриселског споразума.

Саговорници су оценили као веома позитивну иницијативу за успостављање сарадње Националне академије за јавну управу Републике Србије, која ускоро почиње са радом, и Аустријске федералне академије за јавну управу, ради размене искустава у области стручног усавршавања. 

Говорећи о српској дијаспори у Аустрији, Штрахе је навео да је српска заједница значајан и важан део аустријског друштва, који је успео да сачува своју културу, корене и везу са матичном државом, али и да се успешно интегрише. 

Закључио је и да дијаспора представља значајан потенцијал за даље унапређивање билатералних односа две државе. 

Аустријанци ће обучавати српске државне службенике

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и вицеканцелар Аустрије Штрахе договорили су се о сарадњи два министарства и академија за стручно усавршавање службеника.

Сарадња Аустријске федералне академије и Националне академије Србије укључила би посету аустријских предавача Србији и упућивање српских државних службеника у Аустрију на посебно осмишљене курсеве, саопштено је из Ружићевог кабинета.

Током састанка, Ружић и Штрахе су истакли да је управа "кичма" једне државе и предуслов за функционисање и развој правне државе.

Договорено је да Министарство државне управе и локалне самоуправе припреми предлоге меморандума и споразума о сарадњи на унапређењу рада јавне управе и ускоро их пошаље дипломатским путем на разматрање.

Штрахе је истакао да је пријатељство Аустрије са Србијом за њега лично важно и да ће настојати да помогне Србији у њеним амбициозним циљевима, посебно имајући у виду број Срба који живи у Аустрији.

Како је рекао, "језик је једина ствар која нас разликује, а када се и то превазиђе, баријера између наших народа нема".

Он је додао да Аустрија пружа снажну подршку Србији на путу за пуноправно чланство у Европској унији и да се нада да ће Србија све своје обавезе завршити до 2025. године.

"Важно је да се (Аустрија) према Србији на том путу односи са поштовањем и ради у партнерству", поручио је аустријски вицеканцелар, саопштено је из Ружићевог кабинета. 

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 12. феб 2018, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

Politika i prioriteti Srbije i Austrije

Politička saradnja u miru bi bila nemoguća bez trunke konsenzusa, premda će uvek postojati kompromitujući uticaji, po tome se meri prijateljstvo u politici, to nije isto kao svakodnevni odnosi, dobro je kad je moguća uporedba. Bilo bi neprimereno u politiku nametati neke romantističke kategorije, i treba isključiti govor mržnje iz politike, što govornici aktuelno i pokazuju, što budi nadu - situacija nije laka, bez vere u perspektivu budućnosti nema slobode, zato što je sadašnjost dato stanje stvari i procenu a budućnost je mnogo više promenljiva kategorija, ipak nije nezamisliva i ne isključuje planiranje i prognozu.
Stabilne političare odlikuje i umeće da izađu na kraj sa provokacijom koja se nekad nametne. To što ljubav ne igra primarnu ulogu u politici ne znači rat, kao što ni konflikt ne mora da vodi u rat i mora da se deeskalira, to je manje pitanje volje, to je jednostavno nužnost. Dobro je kad na to političari ukažu, kao što je slučaj.

(понедељак, 12. феб 2018, 20:25) - anonymous [нерегистровани]

Re: Koga voleti u politici???

Kako bre koga voleti?
Voleti onoga koji mi je po volji. A po volji mi je onaj koji me podržava, pomaže, koji ide u korak sa mnom. To je ono što ti zoveš interes. Pa nećemo se valjda u politici i ekonomiji voleti zbog lepote. Ionako - nema pravila za ljubav!!! Treba menjati način razmišljanja, treba se kretati napred. Ko razmišlja uvek na isti način, taj uvek stoji na istom mestu - a svi ostali odoše dalje. Hajde opusti se. Živeo život!

(понедељак, 12. феб 2018, 16:41) - anonymous [нерегистровани]

Koga voleti u politici???

Pa gde mi to živimo? Svako ima svoj interes i nema ništa od ljubavi!
O kakvom "velikim rečima" pričaš?
Pa video si kako je Rusija isterala sevrnokoriejske diplomate zbog sankcija nametnutih od strane SAD???
Nema, bre, ljubavi u politici!!!

(понедељак, 12. феб 2018, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

Свака част и теби Дачићу

"Имамо право да бирамо кога ћемо да волимо – оног ко воли нас" - то су велике речи.

(понедељак, 12. феб 2018, 14:34) - anonymous [нерегистровани]

kompromisno resenje

Kompromisno resenje:isto ono do koga dolaze Rumuni kada se prica o Transilvaniji, Spanci kada je rec o Kataloniji i Baskiji, Francuzi kada je rec o Korzici i Baskiji, Britanci kad je rec o Skotskoj i Severnoj Irskoj, Belgija kad govorimo o Flandriji, Italija kad govorimo o Veneciji i Juznom Tirolu,...Zasto bismo mi bili mimo sveta.Teritorija je nasa, a gradjani/stanovnici koji su je uzurpirali su posebna prica.Oni sa ovom teritorijom i nemaju nesto zajednicko.Osim toga, za razliku od Katalonaca, Baskijaca, Korzikanaca, oni imaju i svoju drugu drzavu, i to ne jednu vec dve (i onu Albaniju koja je danas u sastavu Azerbejdzana a nekada je bila samostalna).

(понедељак, 12. феб 2018, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Srbija je po broju stanovnika, geografskom položaju, klimi slična Austriji. Ne postoji nijedan razlog zašto ne bi po njihovom uzoru sredili i ovu napaćenu i od lopova opljačkanu Srbiju.

(понедељак, 12. феб 2018, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

dobri odnosi sa austrijom

Bravo za gosp. Strache!