"Србија највећи приоритет за Иран у региону"

Балкан је важан за спољну политику Ирана, а због своје централне позиције, Србија представља највећи приоритет Ирана кад је реч о овом региону и односима према Европи, рекао је амбасадор Ирана у Београду Хусеин Мола Абдолахи у интервјуу за Први програм Радио Београда.

Одговарајући на питање где је Београд на спољнополитчкој мапи Техерана, Абдолахи каже да Иран Србију сматра капијом уласка у Европу.

"Београд је био предмет пажње свих влада у Ирану. Због тога су наши односи добри и константно напредују", оценио је ирански амбасадор чија земља није признала Косово.

Уочи обележавања годишњице Исламске револуције, Абдолахи наводи да је победа Исламске револуције била највеће достигнуће иранског народа у савременој историји Ирана, а своју подршку и лојалност њеним вредностима, народ исказује већ пуних 39 година, масовним изласком на улице у свим селима и градовима у земљи.

Амбасадор подсећа да је народ 1979. године успео сам да савлада краљевски поредак заснован на диктатури и централизацији власти. Успостављена је, каже, Исламска република заснована на верским вредностима и на најсавременијим демократским принципима.

Коментаришући достигнућа споразума о нуклеарном програму Ирана, Абдолахи је навео да је званични Техеран успео да увери свет да ништа у нукеларном програму те земље није војног карактера нити у војне сврхе.

"Иако су преговори почели с песимизмом и неповерењем међу учесницима, све време смо покушавали да добијемо ситуацију у којој сви добијамо, такозвану "вин-вин" ситуацију. Тако да су на крају разговора сви учесници, Иран, САД, Русија, Кина, Велика Британија, Немачка и Француска били задовољни исходом тих договора. Ирану су укинуте санкције због развоја нукеларног програма. Тај договор је створио једну важну промену у међународном поретку, а то је да чак и најкомпликованији светски проблеми могу бити решени договором и разговором", оценио је ирански амбасадор.

"Влада Ирана преузела важне кораке за побољшање положаја жена"

На питање како су и зашто избили протести у Ирану и то само пола године пошто је председник Хасан Рохани освојио други мандат, Абдолахи каже да су вишедеценијске санкције изазвале велике класне разлике у друштву и да влада у Техерану признаје постојање економских проблема.

Додаје да су такву ситуацију искористили председникови опоненти на изборима.

"Рохани је званично саопштио да је протест грађана због економске ситуације законско право и влада то подржава, али оно о чему сви треба да воде рачуна јесте да се ти протести не претворе у рушилачке покрете и да не наносе штету имовини државе и народа. Влада признаје постојање економских проблема у друштву и обавезала се да ће проблеме покушати да реши", рекао је амбасадор.

Према његовим речима, влада Ирана је преузела велике и важне кораке за побољшање положаја жена у Ирану, па је од недавно обавеза да министри свог заменика бирају међу женама. Поводом хапшења групе жена које су скинуле исламски вео, Абдолахи објашњава да се у тој земљи води историјска расправа и верска дискусија о питању хиџаба.

"Један поглед је традиционално тумачење, а други модернистичко. Традиционални се позива на то да је према исламским књигама ношење хиџаба обавеза. Код модернистичког тумачења, тврди се да хиџаб није обавезан, да власт не може то да наметне и претвори хиџаб у закон и примора народ да то следи, него да је то једно верско убеђење и да је на појединцу да одлучи да ли ће то да примени или не. То су два погледа, један гледа на прошлост, други на будућност. Тај изазов који постоји између традиционалзма и модернизма добија сад убрзање, јер се захтева корекција закона", закључио је ирански амбасадор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво