Јеремић у Берлину

Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић данас је у Берлину оштро критиковао политику сталног пооштравања критеријума за пријем Србије у ЕУ и предложио три потеза која би омогућила да 2009. постане за Србију година европских достигнућа.

Јеремић је одржао говор на Хумболт универзитету у Берлину о европској интеграцији Србије. Министар је истакао утисак који преовлађује, како је рекао, и у српској јавности, да Србија има  третман другачији од других земаља западног Балкана које желе да уђу у ЕУ и да се на њу примењују другачији стандарди.

Јеремић је истакао да Србија никада у историји није имала власт која би била више европски опредељена него што је ова у време председника Бориса Тадића, као и да никада Србија није била више у стању да оствари свој циљ приближавања ЕУ.

Пружајући уверавања да Србија ради све да оствари пуну сарадњу са Међународним судом за ратне злочине почињене у бившој Југославији, Јеремић је рекао да то нажалост за неке није довољно.

Само у случају Србије је дефиниција пуне сарадање с Хагом с временом постајала све оштрија. Она је редефинисана тако да сада значи изручење бившег војног лидера РС Ратка Младића чак и ако је очито да Србија чини све да га изручи Хагу, рекао је Јеремић.

Српски министар је такође одбацио повезивање европске будућности Србије са питањем Косова.

"Бићу јасан. Свако настојање да се повеже признање једнострано проглашене независности Косова са чланством Србије у ЕУ резултираће оним што нико од нас не жели - тренутним обустављањем приближавања Србије ЕУ", рекао је Јеремић.

Три потеза

Да крај 2008. не би означио и крај европског ентузијазма у Србији Јеремић је предложио три потеза.

Као прво, успостављање заједничких критеријума о важности сарадње са Међународним судом у Хагу и одмрзавање прелазног споразума између ЕУ и Србије.

Друго, стављање Србије на "белу шенгенску листу" и обезбеђивање слободе кретања за грађане Србије и треће, давање Србији службеног статуса кандидата за улазак у ЕУ.

"Учинимо те три ствари заједнмо, као партнери, који теже заједничкој будућности. Србија ће испунити свој део обавеза, ако се будемо ослободили застареле слике коју други имају о нама.

Позивамо вас да видите како брзо ми можемо да идемо", рекао је Вук Јеремић.

Српског министра је на Хумболт универзитету у Берлину поздравио државни министар у Министарству иностраних послова Немачке Гернот Ертлер. Он је у свом кратком обраћању истакао да је Србија један од најзначајнијих играча на Балкану и несумњиво део Европе.

Истичући да је Немачка 90-их година помагала демократску опозицију у Србији, као и да је протеклих година дала највећу финансијску помоћ за развој Србије од свих западних земаља, Гернот Ертлер је истакао да је сада на Србији да повуче даље кораке који ће је приблизити ЕУ.

Јеремићевом предавању у Берлину присуствовали су немачке дипломате,  као и дипломате балканских земаља и професори и студенти Хумболт универзитета.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 30. нов 2008, 13:19) - anonymous [нерегистровани]

Citajte !!!

ama covjece pogledam Ameriku.
Najmanje Amerikanaca
Svi ljudi sa svih strana svijeta.
i svi se osjecaju Amerikancima.

Ne mogu se oteti dojmu da toliko imate protiv EU; protiv zemalaj u koje su nasi roditelji isli raditi, i mi kao njihova djeca imamo bolje startne pozcije od onoih koji su ostali za Tita u YU.

Nemojte prodavati demagogiju.
Ne volite Njemce, Engleze, ali volite Eur-e------e moj Boze

(субота, 29. нов 2008, 15:37) - SASHA [нерегистровани]

Citajte !!!

pa nisu nas primili ovde da radimo i zivimo sto nas vole nego jeftina radna snaga a vidim da mnogi i ne znaju uzrok naseg siromastva i kako je zapad stekao bogatstvo.

(субота, 29. нов 2008, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

Citajte !!!

Meni nikada nece biti jasno da postoji toliko mrznje GASTARBAJTERA prema Njemackoj na ovim prostorima.
Pa da nije te Njemacke (80.000.000 lljudi)
Od te NJemacke ste pokupovali kuce, stanove, pomagali rodbinu u Srbiji, HR.
Nas mentalni sklop je nevjerojatan, mi onoga koji nam pruzi ruku, pljujemo....

Stvarno smo teske MALE NACIJE

(субота, 29. нов 2008, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

Okanimo se Rusa

podrzavam komentar

(субота, 29. нов 2008, 10:17) - tacna analiza događaja [нерегистровани]

Nemacka je prvi korisnik od suzbijanje srbske industrije


Udeo nemacke je najveci na osnovi svog udela kojeg moraju po ugovorima sa EU , da placaju evropskoj zajednici.

Po ugovorima EU clanice daju novcani prilog eu, po razvoju sobstvene industrije.

Nemacka placa najveci udeo evrojkos zajednici prema svojoj bruto socijalnoj prosvodnji.

Iz tog razloga je njihov udeo u slucaju novcanog transvera eu, srbiji naveci ane zato sto bi oni to nama zeleli.

Imajuci u vidu koliko novac nemacka zaradjuje exportom srbiji i da je nemacka jedan od glavnich aktera suzbijanju nase privrede u korist njihove oni zaracujo mlogo vise na nama nego sto quasi daju.


Zapadno nemacka industrija je posle drugog svetckog rata bila 5 puta veca od celokupne nemacke industrije pre prvog sveckog rata,
amerikanci su tada ostavili njima fabrike i cak dali novac za popravu infrasrukture da bi Standard na zapadu bijo veci nego na istoku da nebi se sirijo kumunizam.

Iz tog razloga, ne placanje prave ostete, je po prvi put u istoriji nemacka zemlja imigracija a ne exedusa stanovnistva.Drugi razlog zasto bi oni trebalo imati losu savest Prema srbima/serbima je


da u nemackoj dan danas zivi srbsaka istoricka manjina Luzicki Srbi koji sebe nazivaju Serbi,

luzica je region u nemackoj u kome on jos postoje na teritorije danasnje nemacke.

istoricno gledano Serbska plemena su zivela od Lübek ( na Serbski Ljubnica) na severu nemacke do Bamberk na jugu nemacke.

Pslednje masovno ubijanje tih serba je bilo od 1933 do 1945 tako da su od vecinske populacije na teritoriji danasnje nemacke dovedeni na sigurni nestanak groz koju generaziju.

(субота, 29. нов 2008, 08:31) - Drasko [нерегистровани]

Srbija kao clan EU

Kad Srbija bude postala clan EU Albancima nece nista drugo preostati nego da ostanu pri Srbiji kao jedna drzava. Bolje ce biti svakom Albancu (postenom) u Evropskoj Srbiji nego u nezavisnom i mafijaskom Kosovu

(субота, 29. нов 2008, 08:10) - anonymous [нерегистровани]

Svaka mu cast

Polako jos je mlad za predsednika, i Tadic je dobar. Jeremicu je i ova funkcija jako vazna i vrlo je uspesan. Mislim da ce kad tad postati i predsednik i biti omiljen u svetu jer ga vec poznaju na svim kontinentima.

(субота, 29. нов 2008, 07:54) - kosovar [нерегистровани]

Ministru svaka cast

svaka cast jeremicu koji se svom snagom bori za srbiju alpomognite ministru inostranih poslova da srbija udje u eu a to nije tesko samo ako se hoce uhapsite mladica koji je u srbiji i vrata su narodu otvorena u eu

(субота, 29. нов 2008, 04:19) - anonymous [нерегистровани]

Citajte !!!

Umete li uopste da citate irazumete sta citate.Ovo sta je taj nemac na kraju rekao i previse je jasno.Jos jedanput za sve vas : " .... Гернот Ертлер је истакао да је сада на Србији да повуче даље кораке који ће је приблизити ЕУ. "
Tri puta smete da pogadjate na koje dalje korake misli taj gospodin
Nemojte se zanositi sa tim stvarima...eto sad ce nam kao bas ti nemci pomoci....jadna nam ta pomoc.
Bas oni bi najradije izbrisali srbiju i srbe sa karte evrope,ubedjen sam a znam o cemu pricam jer zivim preko 20 god u nemackoj i poznajem ih veoma dobro

(петак, 28. нов 2008, 23:13) - Dragan [нерегистровани]

Pohvale

Utisak mi je da nam je diplomatija u ofanzivi u poslednje vreme,nesporni su i vidljivi rezultati ministarstva inostranih poslova,ipak usudio bih se da kazem i da u svemu treba veoma pažljivo sagledavati interse drugih strana pa i kosovskih albanaca.