Биографија Оливера Ивановића

Оливер Ивановић, политички и хуманитарни лидер Срба са Косова и председник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", био је и државни секретар за Косово и Метохију у некадашњем Министарству за КиМ. Они који су га добро познавали, кажу да није био човек кога су претње могле да заплаше и спрече да чини оно што је сматрао исправним.

Када је 1999. године формирано Српско национално веће, Ивановић је био председник његовог Извршног одбора за северно Косово, одакле је смењен 2001. године.

Када су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен за шефа Службе за економски развој и реконструкцију. 

Од 2008. године налазио се месту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију. 

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године. 

Ивановић је у августу 2015. године је започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку. 

Прошле године пуштен је да се брани са слободе.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба. 

Рођен је 1. априла 1953. године у породици црногорског порекла у селу Рзнић код Дечана, а основну школу и средњу машинско-техничког смера завршио је тадашњој Титовој Митровици.

Због жеље да постане пилот уписао је Војну академију у Загребу, где је почео озбиљно да тренира карате, да би врло брзо стекао међународни углед, те постао велемајстор, тренер, а затим и међународни судија.

Након три године студија напустио је Војну академију, јер је установљено да има урођени оштећени вид, враћа се на Косово где је завршио Машински факултет.

Накнадно је апсолвирао и на Економском факултету у Приштини.

Бављење каратеом утицало је да усаврши знање страних језика, па је Ивановић говорио енглески, албански и италијански језик.

Живео је у Косовској Митровици. Био је у браку и имао четири сина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво