Вучић о Амфилохијевој и другим оптужбама 14. јануара

Председник Србије Александар Вучић неће коментарисати изјаву митрополита црногорско-приморског Амфилохија до 14. јануара, када ће на Јавном сервису говорити и о тој и о другим оптужбама на његов и рачун тима који води.

Танјуг је данас више пута покушао да добије коментар председника Вучића на Амфилохијеву изјаву у којој је изразио бојазан да политика председника "води издаји Србије и Косова", а из Кабинета председника је речено да о томе неће говорити до 14. јануара.

"Тада ће на Јавном сервису говорити и о тој и о свим другим оптужбама на његов и рачун тима људи који води", речено је Танјугу

Раније су државни званичници реаговали на Амфилохијеву изјаву.

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић рекао је за РТС да је реч о човеку који је "живом Вучићу двапут одржао опело" и да Вучић неће наставити политику додворавања Амфилохију, већ политику која води до повећања броја Срба на КиМ.

Министар одбране Александар Вулин је рекао да од клетви Амфилохија Радовића ни један Србин на Косову и Метохији није ојачао, али да је од напора Александра Вучића косовска независност постала много слабија.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић каже да је председник Србије Александар Вучић последњи човек у Србији коме се може рећи да не води рачуна о Космету и нашим грађанима који тамо живе. Навела је да очекује да ће се појачавати напади националиста на Вучића како се унутрашњи дијалог о Космету буде ближио крају.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је Амфилохије, нажалост, већ два пута живом Вучићу држао опело, а ова његова изјава је опело улози њега као духовника.

Заменик председника СПО-а и посланик Александар Чотрић изјавио је да митрополит Амфилохије и сви потписници Апела за одбрану Косова и Метохије касне пуне две деценије и да је тај апел требало да пошаљу Слободану Милошевићу. 

Историчар др Александар Раковић са Института за новију историју Србије сматра да је Амфилохије изнео став у своје лично име, а не у име СПЦ. Подсетио је да је став СПЦ изричит и поновљен у Божићној посланици патријарха Иринеја, коју су потписали сви српски архијереји. Тај став, истиче Раковић, гласи да не долази у обзир нити признавање сецесије, нити подела Косова и Метохије.

број коментара 39 Пошаљи коментар
(уторак, 09. јан 2018, 12:19) - Драган [нерегистровани]

"Изјава"

Свештеник је изјавио, шта је изјавио...Али се сада та изјава добро политизира ...Свештеници су ти који се баве духовношћу. Политичар је тај који се бави политиком! Кад видим на каквом смо духовном нивоу и да се боримо за старе вредности породице као основне ћелије друштва, онда смо стварно угрожени!

(уторак, 09. јан 2018, 08:41) - Mihajlo [нерегистровани]

Neverni pop

Amfilohije ce umesto da siri veru i toleranciju medju ljudima, da uci kako se vodi drzava coveka koji je preporodio Srbiju, koji se bori da sacuva integritet i celovitost,koji se bori za sve gradjane Srbije, pa tako i za one koji zive na teritoriji nase juzne pokrajine.

(уторак, 09. јан 2018, 08:13) - DJAKON [нерегистровани]

Lični stav

Amfilohije je izneo svoj lični stav, to nije stav crkve,niti je to što je reko ima utemeljenja, ali to je njegov stav

(уторак, 09. јан 2018, 08:02) - Srdjan [нерегистровани]

O cemu on to

Nije u njegovom opisu posla da tako govori,o treba da brine o veri, ljudima a ne politicki da govori

(уторак, 09. јан 2018, 07:42) - anonymous [нерегистровани]

мики

Зар не постооји неки савет Цркве,овако крупне изјаве не би требало давати тек тако.јелАмфилохије је познат по непромишљеним изјавама ,које доносе само штету.Није добро да се Црква меша у политику,као ни обратно.

(уторак, 09. јан 2018, 07:26) - Mira [нерегистровани]

Kosovo

Svi mi znamo koliko se Vučić bori i nastoji da sačuva našu južnu pokrajnu.

(уторак, 09. јан 2018, 07:23) - Mirko [нерегистровани]

Jedinstvo

U ovakvim zlim vremenima kada se jezičak na vagi odlučuje na koju će stranu, treba nam pre svega jedinstvo. Nije dobro istupati sa ovakvim izjavama u javnost jer se time ugrožava nastavak dosadašnjih napora vezanih za očuvanje KiM.

(уторак, 09. јан 2018, 07:21) - anonymous [нерегистровани]

filohije

Neki naši oci su izgleda brzo zaboravili kako su svoj a ne tuđ narod u ne baš toliko davnoj prošlosti uspeli da okrenu protiv sebe i vere.

(уторак, 09. јан 2018, 02:45) - anonymous [нерегистровани]

@Amfilohije

Za razliku od nekih, on je obilazio srpski narod po Kosovu i Metohiji u najtezim vremenima, za vreme rata. SPC, cini je on visoko-rangirani clan, organizuje pomoc i humanitarne akcije na Kosovu i Metohiji. A sto se tice ove njegove izjave, ne vidim u cemu je toliki problem, da iskaze covek misljenje? Zar ne vodimo dijalog o Kosovu? I nije covek rekao da je Vucic izdajnik, vec da ima strah mu se ova politika pretvori u izdajnicku (a za njega se to izjadnicko odnosi na priznanje Kosmeta). To nije optuzba i uvreda, nego iznosenje misljenja i blaga opomena, jer vecina Srba ne zeli da Srbija prizna Kosovo kao nekakvu drzavu i to je protiv nasih nacionalnih interesa.

(уторак, 09. јан 2018, 01:34) - Амониман [нерегистровани]

Јел може ...

... да се одложи за 15 јануар?