Убедљиве победе напредњака на локалним изборима

У четири од пет општина у којима су се одржавали локални избори победу је однела Српска напредна странка, рекао је лидер те партије Александар Вучић.

Гласало се у Пећинцима, Мионици, Неготину, Прешеву и Костолцу, а право гласа на локалним изборима у свих пет општина имало је 117.162 бирача.

Лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић прогласио је победу у четири од пет општина у којима су данас одржани локални избори.

Вучић је на конференцији за новинаре навео да је СНС победила у Пећинцима, Мионици, Неготину, и Костолцу.

Како је рекао, у Пећинцима је СНС заједно са СПС освојила 77,71 одсто гласова од укупног броја предатих гласова, и 79 одсто важећих листића, те ће они имати 28 мандата. ДС и ЛСВ ће са 8,2 одсто гласова добити два мандата. (Према првим резултатима ДС-а, листа те странке освојила је више од осам одсто.)

У Мионици је СНС добио 65,33 одсто од укупног броја гласова, односно 67 одсто важећих гласова. Другопласирана је коалиција СПС-СРС-ЈС са 15,56 одсто и трећепласирана ДС са 13,61 одсто. По мандатима СНС има 28, СПС-СРС-ЈС шест, а ДС има пет мандата.

(Према првим резултатима ДС-а, листа те странке освојила је 14 одсто.)

У Неготину СНС-СПС је добила 70,53 одсто. ДС је освојио 19 одсто, а значајан број гласова освојила је група грађана "Неготин без корупције", четири одсто, и Уједињена сељачка странка, 3,78 одсто, рекао је Вучић.

(Према првим резултатима ДС-а, њихова листа је у Неготину освојила скоро 20 одсто, што је, како је наведено, највећи резултат те странке на данашњим изборима.)

У Костолцу, где је остало да се изброје гласови са још једног биралишта, СНС има 62,5 одсто. Велика борба је, каже Вучић, за друго место између групе грађана "Искорак" и ДС, јер обе имају око 10 процената. Цензус, према досадашњим резултатима СНС-а, прелази и ПУПС са 5,25 одсто, као и Двери са 6,5 одсто.

Вучић је напоменуо да је реч о великим бирачким местима и да није реч о коначним резултатима. (Према првим резултатима ДС-а, листа те странке освојила је 12 одсто. Покрет Двери саопштио је да су освојили осам одсто гласова).

Што се тиче мандата, према овим подацима, СНС добија 15, ДС и "Искорак" по два, а Двери и листа ПУПС-а по један. 

Избори су одржани и у Прешеву где је већину однела албанска партија Алтернатива за промене.

Листа "Александар Вучић - За Србију јединствено" надметала се за 38 одборничких места са седам албанских партија. Вучић је рекао да је била велика излазност, али да не очекује да ће јединствена српска листа прећи цензус – иако нису далеко од тога, судећи по резултатима са првих пребројаних изборних места.

Избори су на неким местима у центру града, са већим бројем уписаних бирача, били продужени, јер је у 20 сати на биралиштима још било гласача. На једном бирачком месту у Прешеву избори ће бити поновљени због несугласица чланова бирачких одбора.

Лидер СНС-а је истакао да је та странка показала да јој је стало до сваког места у Србији, те да су грађани ти који јасно виде и показују ко је заслужио њихово поверење. Лидери опозиционих партија различито су оценили ток и резултате избора.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара