Предлог ЕУ – Србија чланица до 2025. године

У Нацрту стратегије за пријем Србије у ЕУ, Европска комисија предвиђа да би Србија могла да постане чланица ЕУ до 2025. године, а да претходно треба да затвори сва преговарачка поглавља до 2023. и постигне споразум о нормализацији са Приштином до краја 2019, пренели су РТС-у извори упућени у садржај Нацрта.

Нацрт стратегије за пријем Србије и других земаља Балкана у Европску унију, која ће у коначном облику бити усвојена у фебруару, наводи послове који стоје и пред Србијом и пред ЕУ, као и временске рокове у којима они треба да буду обављени да би чланство било могуће до 2025, наводе упућени извори.

Према садашњем нацрту, сва преговарачка поглавља требало би да буду отворена и затворена до 2023. године, како би улазак Србије био могућ 2025. године, имајући у виду дуг процес ратификације приступног споразума у Европском парламенту и парламентима земаља чланица.

У Нацрту стратегије наводи се и крај 2019. године као рок за постизање обавезујућег споразума о нормализацији између Београда и Приштине, што је један од кључних услова за чланство у ЕУ.

Овакав ток догађаја већ је наговестила и висока представница ЕУ Федерика Могерини, најављујући више пута "квалитативни помак" у дијалогу Београда и Приштине за следећу годину, односно до краја мандата садашње Европске комисије, који истиче у новембру 2019.

Стратегија ће бити нека врста мапе пута до чланства, чини га конкретнијим и опипљивијим, али без гаранција и аутоматизма у пријему земаља кандидата, ако оне не буду спремне за чланство у предвиђеним роковима, кажу за РТС извори у Бриселу и наглашавају да је, имајући у виду досадашњи темпо преговора, 2023. година више него амбициозан рок за отварање и затварање свих преговарачких поглавља.

Осим спремности кандидата, проблем за стратегију може бити одсуство подршке земаља чланица.

Помињање датума од стране Европске комисије дошло је као потпуно изненађење и многе земље, укључујући и оне највеће и најутицајније, нису задовољне што о томе нису консултоване унапред. Неке земље чланице сматрају да је било какво фиксирање рокова контрапродуктивно, већ да поруке Брисела треба да се односе пре свега на критеријуме које земље кандидати треба да испуне.

"Стратегија о пријему требало би да послужи и за обнављање консензуса о пријему балканских земаља у ЕУ, јер је званично обећање чланства дато још 2003. на самиту у Солуну и многи у земљама чланицама нису сигурни колико је заправо оно још на снази", кажу дипломатски извори.

Прва половина 2018. биће врло значајна у том погледу за Србију и Балкан: Бугарска као председавајућа ЕУ у овом периоду истиче интеграцију Западног Балкана као свој приоритет, а после објављивањa стратегије у фебруару уследиће и годишњи извештаји ЕК о напретку за све земље региона у априлу.

У мају у Софији биће одржан заједнички самит лидера Балкана и ЕУ, а у јуну у Бриселу на самиту ЕУ доносиће се закључци и конкретне одлуке о следећим корацима у процесу проширења.

Очекујем да ће стратегија указати на пут којим земље кандидати треба да иду ка чланству у ЕУ, али и нагласити шта институције ЕУ и земље чланице треба да ураде као подршку партнерима и пријатељима на Западном Балкану, каже за РТС известилац за Србију Дејвид Макалистер.

Све земље Балкана имају европску перспективу, али председник Јункер је поменуо Србију и Црну Гору јер су две водеће земље у процесу, већ воде преговоре, и није изненађење ако кажем да очекујем отварање нових поглавља са Србијом пре краја године, изјавио је Макалистер.

Шеф делегације ЕП за Србију Едуард Кукан у изјави за РТС оценио је да је Жан Клод Јункер "храбар политичар, јер је давање временских рокова врло ризично".

Кукан наглашава да је то сада званичан став Европске комисије, који земље кандидати морају да схвате врло озбиљно и обаве свој део посла на испуњавању критеријума, како шанса не би била пропуштена.

"Зато земље Западног Балкана треба да то схвате подједнако озбиљно, сарадња треба да је двострана како би се испунио циљ. Ако не остваримо овај циљ до наведеног рока, то може довести и до великог разочарања", напоменуо је Кукан. 

И Тања Фајон, посланица европских социјалиста, каже да ће бити лоше ако обећање не буде испуњено јер партнери на Балкану неће бити на време спремни, али да је стратегија "покушај да се пошаље охрабрење земљама како би обавиле свој део посла, не само за Србију и Црну Гору, већ и да друге земље региона уђу у процес преговора и испуњавања обавеза".

број коментара 32 Пошаљи коментар
(среда, 06. дец 2017, 00:41) - anonymous [нерегистровани]

Liliputanci

Sve karte su i dalje na stolu. Ne treba zuriti.

(уторак, 05. дец 2017, 23:09) - anonymous Lala [нерегистровани]

"Nova strategija" ili :

zamazivanje očiju .

(уторак, 05. дец 2017, 22:55) - votka [нерегистровани]

lekar i pacijent

EU kao lekar nudi balkanskim zemljama pa i Srbiji recepte koje bi lekove u Apoteku trebalo da uzmu.Hoce li Srbija prihvatiti ulogu pacijenta? Takvu ponudu je imao Tito kada je rekao Staljinu ono historijsko ,,Ne``.

(уторак, 05. дец 2017, 22:16) - anonymous [нерегистровани]

Sargarepa

Dakle prvo se pricalo da ce se to desiti 2001,pa onda 2004,pa 2009,pa 2011,pa 2014,pa 2017.Sad se spominje 2025...niko normalan na ove informacije iz EU vise ne obraca paznju.

(уторак, 05. дец 2017, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Искрено речено,

Нема од тога ништа, јер Космет је Србија!!!

(уторак, 05. дец 2017, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

Честитке

Никакав проблем, под условом да се поштује Устав Србије! Устав Србије се може мењати само на референдуму!

(уторак, 05. дец 2017, 21:02) - Čekajući Godoa [нерегистровани]

Čekajući Godoa

Da ući će za 8 godina pa + dok dobije dozvolu EU za rad 8 godina =je 16 godina znači ja ću tada da imam 50 godina tako da mi se Evropska Unija ništa ne isplati,još 16 godina čekati je predugačko a i ko zna šta može da me snadje do tada..

(уторак, 05. дец 2017, 20:50) - anonymous [нерегистровани]

Nije dobro

Ne daj bože, treba nešto da učinimo da se taj datum ponovo produži. Ulazak u EU je i kraj Srbiji pod hitno treba da nekako usporio taj proces dok se EU sama ne raspadne

(уторак, 05. дец 2017, 20:19) - MickeyM [нерегистровани]

A mi

A mi se ponadali poslije isporuke Milosevica, Mladica i Karadzica da ce sve zavrseno biti do 2018. Dobili smo veliki aplauz i datum.
Kada "normalizujemo" odnose sa Pristinom 2019 ostaje jos najmanje sest godina. Razmislite malo.

(уторак, 05. дец 2017, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

Predstavlja

Evropska unija predviđa 2025 ali ljudi...ja cu biti u penziji ako tako lepo predviđaju. . Živeo tito