Дачић: Хрватска треба да се суочи са прошлошћу, а не да напада Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић назвао је невероватно лицемерним коментаре хрватских званичника поводом последње пресуде Хашког трибунала и поручио да би Хрватска требало да се суочи са прошлошћу, а не да напада Србију поводом њихових сукоба са Бошњацима.

Невероватна је количина лицемерја коју показују хрватски званичници поводом последње пресуде Хашког трибунала, па тако и данас хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поново брутално напада Србију поводом пресуде која говори о агресији Хрватске на Босну и Херцеговину и злочинима Хрвата против Бошњака, оценио је Дачић у изјави за Танјуг.

Упитао је какве Срби имају везе са сукобима Хрвата и Бошњака, и о каквој такозваној "великосрпској агресији" говори хрватска председница кад су још деведесетих година у Савету безбедности расправљали о том питању.

Дачић подсећа да се у писму тадашњег генералног секретара УН Бутроса Галија Савету безбедности од 1. фебруара 1994. године каже:

"Према подацима које су потврдили чланови Унпрофора, елементи (снаге и опрема) следећих јединица хрватске војске се заиста налазе у централној и јужној БиХ: Прва гардијска бригада, Друга гардијска бригада, Пета гардијска бригада, Седма гардијска бригада, 114. бригада, 116. бригада и снаге специјалне војне полиције. Материјал обухвата тешку артиљерију и вишецевне минске бацаче", наводи Дачић.

Подсећа да је, после 3333. седнице Савета безбедности УН одржане 3. фебруара 1994. године, председник Савета у име тог органа УН саопштио: "Савет безбедности је дубоко забринут због чињенице да је Република Хрватска елементе Хрватске војске распоредила, заједно са тешком војном опремом, у централним и јужним деловима БиХ".

Дачић наводи и да је Савет безбедности снажно осудио Републику Хрватску због овог "озбиљног и непријатељског акта против једне државе чланице УН".

"Савет безбедности захтева да Република Хрватска сместа повуче све елементе Хрватске војске, заједно са војном опремом, и да у потпуности поштује територијални интегритет БиХ", наводи Дачић тадашње саопштење СБ УН.

Као што Хрватска често поручује Србији, додаје Дачић, потребно је да се та држава суочи са прошлошћу а понајмање јој треба да напада Србију поводом њихових сукоба са Бошњацима.

"Осим ако јој Срби нису криви за све. Што је у искривљеном уму могуће", закључио је Дачић.

Колинда Грабар Китаровић поново је раније данас негирала да је Хрватска учествовала у удруженом злочиначком подухвату тврдећи да је та земља четири године учествовала у одбрани БиХ, као и да је хрватски народ у тој земљи био "прва жртва великосрпске агресије", пренела је Хина.

"Као хрватска председница желим још једном потпуно јасно да кажем: историјска је истина да је хрватски народ у БиХ био прва жртва великосрпске агресије у суседној држави и први јој се одупро", рекла је Грабар Китаровић током пријема у Загребу за Хрвате из БиХ.

Хрватска председница је изјавила да "с пуним покрићем у историјској истини можемо рећи да је хрватски народ, организован у јединице Хрватског већа одбране, дао пресудан допринос одбрани и опстанку БиХ у првим месецима великосрпске агресије, а потом и у даљим операцијама њене одбране и ослобађања".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара