Отварање нових поглавља 11. децембра

Међувладина конференција на којој ће Србија отворити нова поглавља у преговорима са ЕУ биће одржана 11. децембра, сазнаје РТС у Бриселу, али још нема сагласности о томе да ли ће тада бити отворена два или три поглавља која су технички спремна и односе се на економију, финансије и буџет. Кључна за ту одлуку биће процена земаља чланица ЕУ колико је Србија напредовала у области владавине права, на основу извештаја који им је о томе припремила Европска комисија.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан "не види" препреке за наставак преговора. "Ипак, морам да нагласим да су важне, не само промене закона, већ и њихова примена. У принципу, ствари иду добро и очекујем скоро отварање нових поглавља", истиче Хан.

Сличан став има и известилац ЕП за Србију Дејвид Мaкалистер, уз ограду да коначну реч имају државе чланице.

"Сматрам да нова поглавља, можда три, треба да буду отворена пре краја године. Та одлука је на земљама чланицама. Верујемо да ако има напретка, он треба да буде признат отварањем поглавља", каже Мaкалистер.

У извештају који покрива период од последњих шест месеци, Европска комисија детаљно наводи да ли су и у ком року испуњене мере из акционог плана за поглавље 23 и 24 које је донела Влада Србије.

Према дипломатским изворима у Бриселу, неке земље чланице, међу којима и оне најутицајније, сматрају да извештај, поред напретка који бележи у последњих пола године, наводи и одређена кашњења у примени акционог плана за поглавље 23 и 24, што ће утицати на њихову одлуку о броју отворених поглавља.

Досадашњи ток дебате показао је да се 11. децембра може очекивати отварање поглавља 6 и 30, док је отварање поглавља 33 за сада неизвесно.

Расправа о томе наставиће се и током следеће недеље, наводе дипломатски извори.

Према правилима из преговорачког оквира за Србију, напредак у свим поглављима зависи од напретка у области владавине права (поглавље 23 и 24) и нормализацији односа са Приштином (поглавље 35).

Зато су земље чланице тражиле да виде извештај Европске комисије, пре него што дају сагласност за отварање поглавља 6 које се односи компанијско право, поглавља 30 о економским односима са иностранством и поглавља 33 о финансијским и буџетским одредницама.

Осим ова три поглавља, Србије је припремила и доставила Бриселу преговарачке позиције и за поглавља 13 о рибарству и поглавље 9 о финансијским услугама.

У досадашњем току преговора Србија је отворила десет од укупно 35 поглавља, а два је прелиминарно и затворила.

Хронологија отварања поглавља у преговорима са ЕУ

20. јун 2017. – Поглавље 7 – Право интелектуалне својине и поглавље 29 – Царинска унија.

27. фебруар 2017. – Поглавље 20 – Предузетништво и индустријска политика и поглавље 26 – Образовање и култура.

13. децембар 2016. – Поглавље 5 – Јавне набавке и поглавље 25 – Наука и истраживање.

18. јул 2016. – Поглавље 23 – Правосуђе и основна права и поглавље 24 – Правда, слобода и безбедност.

14. децембар 2015. – Поглавље 32 – Финансијски надзор и поглавље 35 – Нормализација односа Београда и Приштине.

21. јануар 2014. – У Бриселу је одржана прва међувладина конференција између Србије и ЕУ, чиме је означен почетак приступних преговора на политичком нивоу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи