Вучић: Не бих се ругао чину Праљка, проблем су двоструки аршини ЕУ

Имао бих шта да поручим људима у Европској унији поводом њихових различитих аршина и речи изговорених о Србији и Хрватској поводом последњих пресуда, поручио је председник Александар Вучић. Спремни смо увек за разговор са хрватским званичницима, али за партнерски разговор, а не онај у којем ће нас неко понижавати, рекао је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се ни на који начин не би ругао чину хашког осуђеника Слободана Праљка, који је јуче извршио самоубиство у судници Хашког трибунала, те да су двоструки аршини ЕУ оно што види као проблем.

"Ја се том чину не бих ругао ни на који начин и не бих га називао кукавичким, али бих имао шта да поручим људима у Европској унији поводом њихових различитих аршина и речи изговорених о Србији и Хрватској поводом последњих пресуда", рекао је Вучић новинарима након полагања камена темељца за хотел "Мона Плаза".

Истакао је да ће и данас говорити о томе на састанку са представницима 27 или 28 земаља ЕУ.

"Покушаћу да им укажем на то чему је Србија изложена, а како се направе слепи и глуви, понекад и глупи, кад су неки други у питању", напоменуо је Вучић.

Осврћући се на реакције из региона на последњу пресуду лидерима Херцег-Босне, Вучић је рекао да многи други не гледају истим очима, кроз исту визуру, како смо ми посматрали ствари.

"Државно руководство Србије акценат је ставило на будућност, не бежећи од прошлости и тешких тема, не бежећи од исказивања поштовања према жртвама, напротив. То су биле наше кључне реченице. Али, по реакцијама у другим деловима нашег региона, видите да нико будућност није ни поменуо", рекао је Вучић.

Он је изразио жаљење што су се, како је навео, неки и јуче бавили Србијом и Србима.

"Ми се надамо да ће људи разумети да ми морамо да живимо заједно и да гледамо у будућност, а да ли ћемо то умети и успети, то је већ друга ствар", рекао је Вучић.

"Доста шамарања Србије"

Спремни смо увек за разговор са хрватским званичницима, али за партнерски разговор, а не онај у којем ће нас неко понижавати, поручио је Вучић и додао: "Тај филм нећете да гледате док сам ја председник Србије."

Вучић је, одговарајући на питања новинара, приметио да је свима најлакше да окриве Србе, па је тако и кад се разговара о Хрватској, БиХ...

А он, додао је, пита: "Како сте нашли баш Србе у целој причи, па Срба је много страдало, у БиХ 30.000, а ниједан човек, нико за то није одговарао, никоме није пало на памет да то питање постави."

"Свако је за понешто осуђен, само нико ни за један злочин према Србима", рекао је Вучић, а "свима којима је Србија опсесија" поручио је да нама други нису опсесија, да смо за разговор увек спремни, али не тако да Србија буде понижена:

"Доста шамарања Србије", поручио је председник Србије.

Србија је, како је рекао, земља поносних људи и никоме неће да дозволи да је шамарају и туку и понижавају, па ни Хрватској:

"Нећете да отворите поглавља, па не морате, али не можете да зауставите наш развој, нити да нас понижавате. Доста је било, доста с тим, зауставите се мало, погледаjте у огледало па нам солите памет", поручио је председник Србије.

Ми, како је навео, жртве поштујемо и туђе и своје, али не гледамо само себе, већ гледамо у будућност.

"Шта је с несталим Србима?"

Одговарајући на питање хрватских новинара о могућем сусрету с хрватском председницом, Вучић је рекао да је за тај разговор увек спреман, наравно и о несталим Хрватима, али да сада пита и: Шта је с несталим Србима?

У Хрватској, приметио је, једноставно не смете да кажете да је нестало више Срба него Хрвата.

"То нико не сме да каже, јер се они воде као хрватски грађани, Крајишници, па нису ваљда сами себе убијали, него су их затварали у логоре и тако ликвидирали", рекао је Вучић.

Поручио је да ћемо помогати Хрватима и истражити места где су њихови нестали и да помоћи им да пронађу своје који су нестали, али то исто очекујемо за нестале Србе.

"Спопали су ме хрватски новинари на инаугурацији, кажу – шта је с несталим особама, али, кажем ја, нису само Хрвати нестали... два дана су ме оптуживали у свим медијима како говорим лажи док нису установили да је то истина, ево и сад то кажем, више је несталих Срба него Хрвата", рекао је председник Србије.

Зато је, додао је, увек спреман за разговоре с хрватском председнициом, а такође је приметио да од њега нису могли чути никад ниједну ружну реч о Хрватима.

С Драганом Човићем, како је рекао, видеће се за пет дана, његове јучерашње поруке је разумео, и није се, како каже, спрдао, ни говорио да је потез Слободана Праљка кукавички.

"Али не разумем како неко у свакој тој причи увек пронађе кривицу Србије и српског народа, ваљда смо добра мета, па кад год им нешто фали, они опет о Србији", приметио је.

"Нисам разумео Пленковића"

Вучић је рекао да није разумео изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића поводом пресуде за удружени злочиначки подухват у циљу стварања тзв. Херцег-Босне.

"Нисам схватио шта је тај одговор требало да значи", рекао је Вучић новинарима.

Када су Пленковића питали за "хибридне ратове", он је, каже Вучић, говорио о Србији.

"Нисам схватио шта је Пленковићев одговор требало да значи, истакао је српски председник.

Констатовао је да постоји патолошка опсесија дела хрватске јавности Србијом и српским народом, што је, каже, питање за Хрватску.

"Задовљан сам што ми умемо да гледамо у своје двориште, што умемо да доносимо не само рационалне већ и одговорне одлуке", истакао је Вучић.

Није, међутим, задовољан због различитих аршина кад је реч о злочинима над Србима и над припадницима других народа.

"Замислите да сам ја као председник рекао оно што су нам јуче рекли наши узори из ЕУ, како би требало да буду, да сам рекао – пресуда је неправедна, неправична, неприхватљива за Србију, да сам рекао, борићемо се свим средствима против те пресуде, а сутрадан ја одох у Божановиће код Каленовика или у Хан Пијесак и Пале да те људе тамо утешим и да им објасним да то није ништа и да ће Србија поштовати све своје хероје баш као што су они то рекли јуче", каже Вучић.

Ти ће људи, додаје, доћи да нам држе придике о томе што се Владимир Лазаревић једном појавио на Војној академији, на једном предавању, иако нема посао на академији и иако није никакав званичник Србије.

"Ви то хоћете да нас направите да ми нисмо нормални? Ви то хоћете да нам говорите да све што важи за вас, за нас не важи, и све што за нас не важи за вас важи?", наводи Вучић и оцењује да то посебно говоре они који нам праве критеријуме за поглавља и који кажу да их нисмо испунили.

"Чекајте, јесте ли ви нормални? Ко није испунио? То нам говорите ви који се на овакав начин односите? Хоћете да вас молимо за нешто? Нећемо да вас молимо ни за шта. Немојте ниједно поглавље да отворите, немојте да урадите ништа ако се ми нисмо понашали одговорније и озбиљније и три пута боље него сви други", каже Вучић.

"Ви, Срби, водите рачуна шта ћете рећи поводом Хага јер ћемо вам то писати у све могуће извештаје, а ми који смо у ЕУ, ми ћемо бити против Хашког трибунала и против једне једине пресуде која нам се не свиђа. Одмах су против политичких пресуда и Хашког трибунала", додаје Вучић.

"Кога завитлавате више? Шта хоћете да правите од нас? Овога питају – шта је са твојим хибридним ратом, а он каже да је то из Београда. Какве везе Београд има? Пита те неко са америчке телевизије, нико те из Београда није питао. Можда је новинар био из Београда. Нисам разумео, објасните ми о чему се ради", каже Вучић.

О томе ће, наводи, и данас говорити, као и у Бриселу и то каже и на сваком месту.

Додаје да је пристојан према грађанима Србије, јер њима не жели да стави на плаћа и рамена тежи терет.

"Мисле да сам слеп и да не видим шта нам раде? Мислите да сам глуп, да не видим различите аршине? Ево, видим и шта ће бити коментар? Хоћете ми рећи да ово што сам изговорио није истина?", додао је Вучић.

"Докле да ћутимо? Нећемо да ћутимо, и шта ћете сада, да настављате да вршите притиске? Наставите, никаква новост и ништа велико нисам чуо."

Остали аутори: Александра Митић
број коментара 44 Пошаљи коментар
(петак, 01. дец 2017, 10:49) - vasa [нерегистровани]

objašnjenje za komšije

Srbija pokazuje i dalje da je otvorena za saradnju s njima, ali pod odredjenim uslovima.Predsednik je to vrlo dostojanstveno objasnio.

(петак, 01. дец 2017, 09:33) - Ana [нерегистровани]

hag

Srbija je jasno iznela stav da ceni zivot svakog pojedinca bez obzira kojoj naciji pripada,sto se ne moze reci za druge da postuju Srbiju i pripadnike srpske nacionalnosti.

(петак, 01. дец 2017, 08:36) - pera ciganin [нерегистровани]

j

Dosta je bilo kada je Srbija savijala glavu a mi cutali ,mi smo ponosan narod i necemo dozvoliti nikome da nas gazi.

(петак, 01. дец 2017, 00:12) - Žana [нерегистровани]

Vučić:ne bih se rugao činu Praljka

Nema mesta radovanju i ruganju, ni kada je u pitanju smrt Haškog optuženika. Hrvati su navikli da svoje istorijske frustracije iskaljuju na nama, svojim čestim neprimerenim, nediplomatskim ispadima, i to im s pravom zameramo.

(четвртак, 30. нов 2017, 22:21) - Lun [нерегистровани]

poruka

Odlična poruka EU koja nema iste kriterijume , ali predsednik Vučić će odgovorno raditi za Srbiju i gradjane, bilo šta oni mislili o nama

(четвртак, 30. нов 2017, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Saradnja

Samo nastaviti saradnju sa svima, zalagati se za mir i stabilnost.

(четвртак, 30. нов 2017, 21:17) - Mina [нерегистровани]

Zivot

Svaki zivot na ovom svetu je podjedano bitan.

(четвртак, 30. нов 2017, 20:32) - Novica [нерегистровани]

Sa merom

Aršini po kojima je Srbija kriva za sve od strane EU odavno je poznata. Vučićev odgovor na pitanje novinara je bio odsečan ali odmeren i bez vređanja bilo koga.

(четвртак, 30. нов 2017, 20:16) - anonymous [нерегистровани]

Podrška g.Vucicu

Sa Hrvatima treba konačno tvrdo ,jer su naučili da će i pored nekorektnosti i u zahtjevima i u ponašanju uvek kod Srba i Srbije ostvariti sto požele.Treba to prekinuti. I sve odnose postaviti prema maksimalnim interesima Srbije i inzistirati na principima reciprociteta .
Mediji u Srbiji su nakon ove haske presude dobili materijal da sve dosadašnje laži i optužbe Hrvata argumentirano odbacuju.

(четвртак, 30. нов 2017, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

@Slazem se

O cemu vi pricate ? Bosna i Hercegovina je drzava tri konstitutivna naroda, ali se radi o tome da dva naroda - Hrvati i Bosnjaci nikada nisu hteli da prihvate konstitutivnost srpskog naroda sto su pokazali preglasavanjem Srba na laznom referendumu. Srbima u BiH je od Hrvata i muslimana tada poslata poruka - Vi u Bosni ne postojite! Da su Srbi to tada prihvatili danas niko u BiH ne bi smeo da se izjasni kao Srbin, pod uslovom da su uopste opstali kao narod, a o pravima da ne govorim - ne bi bilo nikakvih prava za Srbe. BiH je mogla da bude normalna, uspesna drzava da su se postovala prava svih naroda, ali to nije bio slucaj. Nazalost, i danas je isto kao devedesetih, samo sto hvala Bogu, nema rata.