Атлантски савет за "историјско зближавање" САД и Србије

Атлантски савет објавио је на свом сајту извештај о новој америчкој стратегији за Балкан под називом "Балкан напред: Нова стратегија САД за регион", у коjeм је предложено стално америчко војно присуство у југоисточној Европи, залагање за "историјско зближавање" са Србијом и обнављање репутације САД као истинског посредника.

За среду је у Вашингтону заказана конференција Атлантског савета о Западном Балкану, на којој ће учествовати први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и шефови дипломатија региона.

После сукоба током 90-их, веровало се да се Западни Балкан налази на путу ка стабилности и да ће обећање о евроатлантској интеграцији помоћи земљама бивше Југославије да прођу кроз болне унутрашње реформе и подстакну регион на тешњу сарадњу, која ће помоћи у превазилажењу рана из ратова, наводи се у извештају Атлантског савета.

Према њиховој оцени, у региону је постигнут значајан напредак – Словенија и Хрватска су сада чланице НАТО-а и Европске уније (ЕУ), а Албанија и Црна Гора су приступиле НАТО-у.

Охрабрене овим успесима, ангажовање и европских држава и САД је смањено, уз оправдање пасивног веровања у неизбежност крајње путање региона.

Иако регион још жели да се придружи Западу и његовим институцијама, коначни исход не би требало више узимати здраво за готово, истиче се у извештају о новој америчкој стратегији за Балкан.

САД посебно могу и треба да имају кључну улогу у томе како би дале глас јасној, заједничкој визији за регион и координисале са Европском унијом поновно успостављање јасног пута ка заједничком трансатлантском циљу на политичком нивоу, сматра Атлантски савет.

У извештају је наведено неколико конкретних корака које би САД требало да ураде како би помогле у стабилизацији региона.

Под један, Атлантски савет сматра да САД треба да успоставе стално присуство војске у југоисточној Европи, чиме би показале константну посвећеност постизању безбедности у региону и омогућиле себи да дугорочно утичу на развој догађаја.

Камп "Бондстил" идеалан је за то, стоји у извештају.

Војници би требало да помогну и јачању способности локалних власти у борби против тероризма кроз обуку и размену најбољих пракси, као и пружању помоћи у хуманитарним катастрофама, а то би, такође, требало да пошаље јасан сигнал региону да су САД посвећене спречавању непромишљене ревизије постојећих граница, што, како тврде, "подстиче руски авантуризам".

Под два, предлаже се у извештају, САД треба да покушају да "постигну 'историјско' зближавање са Србијом. То није строго говорећи нови приступ, већ неопходан снажнији покушај у контексту обнављања ангажмана у региону".

Београд може и треба да буде близак партнер и савезник у региону, али то може да постане једино уколико почне значајно да се дистанцира од Русије, наводи Атлантски савет.

Под три, САД треба да поврате репутацију истинског посредника, који, између осталог, треба да уложи додатни напор да би припремио Атину и Скопље да у будућности постану савезници, и придруже се ЕУ у напорима да подстакну да се разговори Београда и Приштине што пре окончају.

Под четири, како се наводи, треба обратити пажњу на предузетнике и младе у региону.

Ниједан од ових потеза нема смисла без обраћања пажње на дугорочне економске перспективе региона и младе људе, истиче се у извештају.

Напомиње се да САД морају поново да се ангажују са својим европским партнерима да створе значајне економске могућности за људе из региона од инфраструктурних пројеката, преко смањења ограничења у регионалној трговини, до подстицања инвестирања у дигиталној сфери... 

Европска унија јесте и остаће главни играч на Западном Балкану, са далеко више ресурса, алата, људског капитала и политичке пажње посвећене региону од САД, наводи Атлантски савет и истиче да САД треба да задрже посебан ауторитет, који може да се искористи како би се унапредила безбедност региона, како никада више не би постао извозник озбиљних проблема, нити сукоба.

САД могу да каналишу позитиван стратешки резултат који ће отворити пут још безбеднијем и просперитетнијем региону, стоји у извештају Атлантског савета о новој америчкој стратегији за Балкан под називом "Балкан напред: Нова стратегија САД за регион".

број коментара 21 Пошаљи коментар
(среда, 29. нов 2017, 12:09) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Navedene su 4 tacke za novu "strategiju" americke politike za Srbiju,prva je stalno americko vojno prisustvo,druga je da budu istinski posrednik,treca je to istorijsko "pomirenje",ali iz prve dve se vidi ista strategija tj.vojna kontrola a za posrednistvo verovatno misle na odnos Beograd-Pristina i tu nema nista novo niti iskreno,jos kad dodamo ko za Balkan dolazi da zavrsi pricu u Briselu onda je to za mene sve ubrzani pritisak.Mislim da je to pokusaj da nas odvoje od pomoci Moskve,kako bi ustvari postali njihova sfera uticaja i totalno kontrolisani.Gde ima iskrenosti pomocu vojne doktrine.

(среда, 29. нов 2017, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Gospodo Amerikanci

Pa zar vi stvarno mislite da ce vam neko poverovati?

(среда, 29. нов 2017, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Nemojte da se palimo bez veze i da budemo naivni kao djeca.Ako pazljivo procitate u ovom tekstu nema nista sem uslova.
Pozdrav za sve!

(среда, 29. нов 2017, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

Pomirenje

Jos jedna prevara uperena protiv Rusije preko Srbije. Naivni ce to pozdraviti;

(среда, 29. нов 2017, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

Šta da kažem

Pa mi smo od 1950. godine bili generacija većinom opčinjena američkim načinom života. Nismo mi pokvarili odnose sa Amerikom. Neka razmisle o svom odnosu prema srbskom narodu na ovim prostorima od 1990. godine pa sve do danas.

(среда, 29. нов 2017, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

Hahahaha

Da vidimo... Isplata oko 500 milijardi dolara ratne odštete, izručenje zločinaca na čelu sa bračnim parom Klinton, potom Madlen Olbrajt, Veslijem Klarkom i Ričardom Holbrukom, obrtanje kampanje protiv Srbije i Srba i izručenje svih koji su je sprovodili, trajno i bezuslovno povlačenje svih američkih vojnika isključivo unutar granica Amerike, raspuštanje NATO saveza, izjednačavanje prava svih država i građana unutar EU, priznanje Rusiji za borbu protiv NATO zla i sve žrtve koje je podnela u poslednjih 70 godina, izvinjenje za milione ljudi širom planete i koje je Amerika ubila i državama koje je okupirala i ugnjetavala, razbijanje američkih korporacija na sitne delove, zabranu nenormalnog ponašanja američkih korporacija. I - trenutno ukidanje podrške kriminalnim vlastima širom sveta koje je Amerika dovela na vlast da bi te zemlje lakše kontrolisala.

(среда, 29. нов 2017, 11:15) - sremac [нерегистровани]

Pomirenje

Vijetnam se pomirio sa Amerikom posle takvog zla sta su im naneli preko dva miliona mrtvih
Vijetnam sada zovu Nemacka Azije 8% rast godisnji ali ne i Srbi 

(среда, 29. нов 2017, 11:04) - anonymous [нерегистровани]

Balkan

Stalni prostor za lečenje frustracija i potkusurivanje velikih sila.

(среда, 29. нов 2017, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

Blizu

Bili smo mi jako bliski nekada. Da li se secate kada je Draže spasio 100+ vasih vojnika? Da li se secate kada je Srpska zastava podignuta na vasoj Beloj Kuci? Da li znate da ste vi digli Draži spomenik koji i dalje stoji u vasoj drzavi? Mnogo toga jos mozete naci sto dokazuje da smo mi bili jako bliski...cak I kada je Tito bio ziv. Sve dok nas vi niste ubijali i poceli otimati nasu zemlju. Ne trazimo od vas da priznate vasu gresku. Evo gresimo, ali ako hocete prijateljstvo, onda trazimo samo vasu podrsku.

(среда, 29. нов 2017, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

Не, хвала...

Нисмо заинтересовани...