Вучић: Неки мисле да Србија није довољно прегажена и понижена

Неки мисле да Србија није довољно прегажена и понижена и да је само прегажена и понижена Србија добра Србија, каже председник Александар Вучић поводом става Бакира Изетбеговића о признавању независности Косова и Метохије. Оцењује да ће та изјава имати далекосежне политичке и правне последице.

"Тај интервју компликује много тога у региону", рекао је Александар Вучић новинарима, а на релативизовање тежине Изетбеговићеве изјаве узвратио је опаском да би он, да је рекао да треба признати независност Републике Српске, завршио у Хагу.

"Реч је о озбиљнијој изјави него што било ко у Србији у овом тренутку може да сагледа", рекао је председник.

Сматра да се "много тога променило" тим интервјуом и најављује да ће "српски одговор уследити за неколико дана".

"Много се тога променило тим интервјуом, и није само прича о томе да се (Изетбеговић) нада признању Косова и да је то требало да се учини, и није само то да се територијални интегритет БиХ брани ратом, а да Србија треба да испоручи, уз шољицу кафе и ратлук, делове своје територије. Дакле, реч је и о другим деловима наше територије, где се неко меша у наше унутрашње односе, а да за то нема никакав основ јер немамо никакав потписан међународноправни уговор", приметио је Вучић.

Указује на то да је Изетбеговићев интервју комплексан и да ће имати далекосежне политичке и друге последице, а да ће Србија све озбиљно сагледати, из свих углова, и пробати да нађе најбоље решење, али и да је јасно да треба сами паметно да радимо, јер нећемо имати подршку међународне заједнице.

Поводом Изетбеговићевих ставова о Санџаку, као и његове опаске да смо, после много труда да се напредује, "изгледа поново ушли у немирне политичке воде у региону", рекао је да не жели даље да коментарише, да је са сарадницима прошле ноћи анализирао ту ситуацију, те да све треба да се слегне.

"Тај интервјуу компликује много тога у региону, то је све што могу да кажем. Не могу да говорим ружне ставри о Бакиру, нити о било ком другом. Ствари изгледају другачије него што су изгледале јуче", истакао је и додао да, међутим, не журимо и нећемо да трчимо пред руду.

Одговарајући на питања новинара, навео је да не би у овом тренутку да говори о томе какав ће бити српски одговор, да је потребно да прође неколико дана, али је и приметио да је којим случајем он дао такву изјаву – већ би "нам цео свет пао на главу".

"Шта би било да сам изговорио да РС треба да буде независна, па отерали би ме у Хаг у року од 15 дана", приметио је Вучић.

Јасно је, додаје председник, да на рачун Србије може да изговори ко шта хоће, шта им падне на памет. Зато, поручио је, и боле приче из света о томе да све стране треба да се смире.

Шта то значи, запитао је, да се све стране смире, кад он, како је рекао, јуче није изговорио ни реч на ту тему.

"Питам се које су то стране, нисам јуче ништа рекао, које су то стране", запитао је Вучић.

Када је реч о коментару Саше Јанковића на Твитеру поводом изјаве Изетбеговића, а где он оптужује Вучића да опет изазива проблем да би га наводно решавао, председник Србије рекао је да не може да коментарише оне који увек иду против своје државе, "чак и кад немају никакав разлог".

"Вучић прави кризу, ваљда зато што сам јуче удисао ваздух", приметио је и навео да ће српски одговор на Изетбеговића уследити наредних дана, те поменуо да ће седница Савета за националну безбедност тим поводом бити одржана у четвртак.

Закључио је да у овом случају морамо да доносимо најбоље одлуке за своју земљу и народ, али не да будемо дволични тако што штитимо себе, а залажемо се за сецесију у другим државама.

На питање да ли неко из међународне заједнице стоји иза Изетбеговићевог става, односно да ли му је неко дао ветар у леђа, рекао је:

"То не знам. Оно што могу да вам гарантујем то је да наша суза неће наићи ни на тугу, ни на плач, ни на разумевање међународне заједнице. Они ће рећи: 'Е па то је све у реду, и ми сматрамо да је Косово независно', они ће рећи: 'Па то се подразумева, али ви Срби немате право да се жалите на било шта, ваш територијални интегритет је срушен, згажен'; говорим из њиховог угла, и то су сада нове чињенице", рекао је Вучић.

Када им, наводи, кажете како то данас штитите територијални интегритет Шпаније, БиХ и свих могућих, а српски интегритет и целовитост нисте штитили пре девет година – стану, погледају у плафон или у небо и баш их брига за све.

"И то ће се наставити. Биће нам још теже и око КиМ и свих других питања зато што неко у свету сматра да Србија није довољно поражена док није сасвим прегажена и понижена. Мој посао као председника Србије је да им не дозволим, ма колико јаки и моћни били, ни да Србију прегазе и да не дозволим да икада Србију и грађане Србије понизе. И тако ћу се држати", истакао је Вучић.

Званичници Србије и представници политичких партија бурно су реаговали поводом Изетбеговићеве изјаве. О њој се говорило и у Скупштини.

број коментара 35 Пошаљи коментар
(среда, 15. нов 2017, 10:43) - Радан [нерегистровани]

Избори, ларма и галама.......

а за који дан ће се опет сусрести и руковати у циљу добросуседских односа.... А шта са државама које су одавно признале Косово? (Македонија, Ц. Гора, Хрватска, Словенија, Бугарска, Мађарска. Остале да не помињем)

(среда, 15. нов 2017, 08:45) - anonymous [нерегистровани]

jeca

Srbija ni pred kime nece saginjati glavu.

(среда, 15. нов 2017, 06:35) - anonymous [нерегистровани]

Dddd

Taman kad smo poceli da poboljsavamo osnose Izedvegovic dodje da pokvari sve.

(среда, 15. нов 2017, 00:39) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

tko se razumije

Onaj tko imalo razumije znace da je ovo americka poruka upucena preko izetbegovica.

(уторак, 14. нов 2017, 22:16) - Sanja [нерегистровани]

sanja

Za stabilnost u regionu moraju da se zaloze svi nasi susedi. Ova izjava Bakira vrlo komplikuje odnose i sve dovodi u pitanje. Pa nije ni Srbija "ovca za sisanje".

(уторак, 14. нов 2017, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

Prijateljstvo

Predsednik pruzio ruku prijateljstva a Izetbegovic svojom izjavom ugrozava sve do sada ucinjeno a narocito stabilnost celog regiona.

(уторак, 14. нов 2017, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

Susedi

Taman kada smo poboljsali odnose , Izetbegovic napravi toliki kiks koji moze destabilizovati region.

(уторак, 14. нов 2017, 17:57) - anonymous [нерегистровани]

gtg

Nije slucajno Izetbegovic rekao to sto je rekao, a makar se i demantovao.

(уторак, 14. нов 2017, 15:59) - Sale [нерегистровани]

Srbija sve jaca

Srbija je sve jaca ekonomski i cenjena u svetu i mozda to smeta Bakiru koji nije nista ucinio za bolji zivot Bosnjaka u BIH pa pokusava opet na etnicku pricu da dize tenzije po BIH i Raskoj u Srbiji

(уторак, 14. нов 2017, 15:36) - anonymous [нерегистровани]

Boban

Od Izetbegovica se realno nista bolje i nije moglo ocekivati imajuci u vidu otvoreni animozitet preмa Srbiji i uopste Srbima.Mozda se previse ozbiljno shvataju njegove izjave.Nije do njega problem, vec u dvolicnoj i licemernoj Evropi koja svojom nerealnoscu prema Srbiji dozvoljava ovakve izjave.