Путин одликовао Николића

Председник Русије Владимир Путин уручио је Орден пријатељства бившем председнику Србије и председнику Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томиславу Николићу, за његов велики лични допринос јачању стратешког партнерства и пријатељских веза између Русије и Србије. Николић је изјавио да је изузетно поносан на Орден пријатељства.

Високо признање Николићу је додељено на Дан народног jединства, којим се у Русији обележавају догађаји из 1612. године, када је народ под руководством Кузме Мањина и Дмитрија Пожарског ослободио Москву од пољских освајача.

"Сасвим је очигледно да су се данас у овој сали у Кремљу окупили људи који воле Русију и којима је много стало до наше земље, језика, културе и историје. Хтео бих одликованима да се захвалим на такo лепим осећањима", рекао је Владимир Путин. 

Захваљујући на признању, Николић је рекао да орден у име грађана Србије добија од државе која за Србију и српски народ историјски представља најближег пријатеља и савезника.

"Овај орден добијам од руског народа, који нам је близак по пореклу, језику, вери, историји, са којим градимо заједничку будућност", казао је Николић.

Он је истакао да му је драго што је председник Русије препознао напоре које је он као председник Србије уложио да се, и поред многобројних тешкоћа и препрека, максимално унапреде односе између наших земаља и да се заједничким снагама доведу до нивоа стратешких.

"Другачије не сме и не може да буде", нагласио је Николић.

Будите уверени да ћу, колико будем живео и шта год будем радио, наставити да се залажем за даље јачање односа између наших братских народа и држава, поручио је Николић, који је свим грађанима Русије честитао празник.

Николић је додао да је изузетн поносан на орден и то не само у лично име и у име породице, него и у име свих грађана Србије.

"Свако ко одликује размишља о оном кога одликује, а свако ко је одликован размишља о томе ко га је одликовао", рекао је Николић, који је сада на челу Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином.

Како је истакао, безмало ниједан грађанин Србије не може се убедити да не постоји вечито и трајно пријатељство између српског и руског народа и две државе.

"Ја сам се трудио у свом мандату да не нарушим то пријатељство, да наши односи буду подигнути на виши ниво и да остваримо много бољу комуникацију него што је постојала до тада. Мислим да сам у томе успео", констатовао је Николић.

Николић је оценио да је одликовање које је добио знак да није много погрешио у односима према Русији и подсетио да је и он Путина одликовао највишим српским орденом.

"Мислим да су и нови председник и Влада Србије на апсолутно истом курсу и са истим жељама и да ће и даље наставити да сарађују са Русијом", рекао је Николић.

Он је додао да се пријатељство земаља обично мери обимом трговинске размене или инвестиција, али да, када су Србија и Русија у питању, та размена није у складу са односима који постоје између две државе, па се зато и о томе много разговарало.

"Идемо даље, на озбиљном смо путу да уз војнотехничку сарадњу, која је изванредна, успоставимо и много бољу сарадњу у области образовања и мислим да ће руске компаније у области највиших технологија ускоро инвестирати у Србију, како би показали свету шта све имају", рекао је он.

Николић је додао да ће то бити урађено да би руски стручњаци показали да желе да Србија не заостане у технолошком развоју, као "и да наш технолошки развој не буде ослоњен само на једну страну".

"Ако је политика на минимум две стране, и развој треба да буде на минимум две стране", указао је Николић.

Истакао је да је Савет на чијем је челу део Владе Србије, која га је и формирала, и сви пројекти који су тренутно у оптицају су њени.

Савет те пројекте, како је објаснио, проналази, "везује људе, одржава контакте" и зато ће медији ускоро имати прилику да више пишу и "о другим видовима сарадње са Руском Федерацијом него до сада".  

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије