МСП: Амбасадор Украјине да ради свој посао, или...

Државни секретар у Министарству спољних послова Ивица Тончев изјавио је да се све активности амбасадора Украјине у Србији своде на покушаје нарушавања односа наше земље са Русијом, те истиче да ће, уколико украјински дипломата и даље буде излазио изван оквира Бечке конвценције, Министарство бити принуђено да предузме кораке "уобичајене у оваквим случајевима".

"Чињеница да Република Србија води балансирану, коректну и доследну спољну политику, која даје озбиљне резултате сталним побољшањем њеног угледа и позиције у међународној заједници, изгледа да не одговара свима, па охрабрују поједине амбасадоре да се крајње недипломатски, да не кажем непристојно понашају према земљи која им је указала гостопримство", оценио је Тончев, реагујући на иступе украјинског амбасадора Олександера Александровича.

Улога амбасадора је, подсећа Тончев, да све чини на унапређењу билатералних односа, у првом реду политичких и економских, али и свих других видова сарадње, а амбасадор Украјине у Србији то, изгледа, стално заборавла, пошто се, каже Тончев, све његове активности своде на јалове покушаје нарушавања односа Србије са Руском Федерацијом.

Тончев примећује да је Александрович у последњем, "у низу скандалозних интервјуа" које је дао, оценио да Србија не води самосталну спољну политику, односно "да је инструмент у рукама Русије, која на тај начин дестабилизује читав регион Западног Балкана, а тиме и уништава Европу".

"Изнео је, ничим поткрепљене тврдње, о српском фактору који дестабилизује Македонију, стварању тензија са Хрватском, умешаности срспких екстремиста у покушај државног удара у Црној Гори, а поменуо је и сепаратизам у БиХ. Наравно, није пропустио прилику да подржи већ чувену изјаву једног западног дипломате о ‘седењу на две столице‘. Срећа да интервју није потрајао дуже, пошто би Србија вероватно била оптужена и за изазивање Другог светског рата, наравно у садејству са Москвом", истакао је Тончев у иозјави достављеној медијима.

Пошто амбасадор Александрович стално политизује наводно учешће српских добровољаца у оружаним сукобима на истоку Украјине, Тончев, каже, жели да подсети да су у ратовима на просторима бивше СФРЈ учествовали и држављани Украјине, што Србија никада није званично пребацивала Кијеву.

Србија, подсећа он, поштује територијални интегритет Украјине и остаје привржена политици што бољих билатералних односа.

"С обзиром на више пута поновљене примедбе Министарства спољних послова Републике Србије украјинском амбасадору - да своју енергију посвети задацима наведеним у Бечкој конвенцији о дипломатским односима - нису имале ефекта, овим путем желим да апелујем на његово Министарство, и Владу Украјине да му укажу на недопустивост оваквог даљег понашања, како не бисмо били принуђени да предузмемо кораке уобичајене у оваквим случајевима", наводи се у изјави државног секретара у Министарству спољних послова Ивице Тончева.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. нов 2017, 19:57) - Mladen Mladenovic [нерегистровани]

"Zli" Rusi i dobri Amerikanci

Ispade da Srbiji misle svi dobro osim Rusa?! Rusi su toliko zli, toliko sebični da, ustvari, samo koriste "ogromne srpske resurse i bogatstvo", kako bi se ovajdili, kao narod i kao država. Za razliku od "zlih" Rusa, koji nam stalno rade o glavi, koji se non-stop bave intrigama ne bi li nam napakostili, "nabolje" nam misle države Zapada?! Posebno one države koje su po nama izručile hiljade tona osiromašenog uranijuma i drugih otrova. Misle nam dobro čak i Albanci, samo što mi to ne vidimo. "Zaslepeli" nas Rusi a mi jadni i priglupi to nikako da shvatimo?! Ljudi moji, da li je moguće da pokušavaju da nas prevare na ovako infantilan i primitivan način. Pa, da li smo zaista toliko zaostali? Da li nas baš toliko potcenjuju? Njima, ustvari, ne treba Srbija. Siguran sam da bi nam tek, kada bismo "zaratili" sa Rusima, uradili sve ono što do sada nisu mogli. Doživeli bismo gore "bombardovanje" i od onog bombardovanja. 

(четвртак, 02. нов 2017, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Ambasador

Sa svojim dosadasnjim ponasanjem taj je vec zasluzio da se vrati odakle je dosao!I jos mnogi slicni njemu,nazalost.Dok mi cutimo oni ce se tako ponasati.Kad se lupi sakom o sto i kaze da mora da se zna ko kosi a ko vodu nosi u nasoj zemlji ,ambasadori se nece ponasati onako kako nije primereno njihovom poslu!

(четвртак, 02. нов 2017, 16:58) - Tatjana [нерегистровани]

Jezicka dilema

Nadam se da mu je ovo poslednja opomena!
Ali, molio bih ga da nam pojasni dilemu u vezi njegovog imena.
Da, Oleksandar je njegovo ime na ukrajinskom.
Aleksandrovic je ime oca, ali na ruskom.
Zasto nije Oleksandrovic?
Tj. njegovo ime kojim se oslovljava je pola ukrajinsko a pola rusko.
Kako to?