Дачић: Глупости, Србију не занимају две столице, већ сопствени интерес

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић одбацио је оцену америчког дипломате Брајaна Хојта Јија да Србија седи на две столице, наводећи да је интересују само њени интереси.

Ивица Дачић је новинарима у Београду рекао да ће Србија наставити да ради у складу са својим државним и националним интересима без обзира на то шта говоре са стране.

Министар је рекао да Србију уопште не интерeсују туђе столице, нити има две столице, већ само једну и то је Србија.

Коментаришући изјаву заменика помоћника државног секретара САД да Србија мора јасно да се определи, Дачић је оценио да су то "глупости".

"То су глупости. Све су то глупости. Мислим да су неки људи, укључујући и представника Стејт департмента, превише гледали 'Рат светова' и научнофантистичне приче", рекао је Дачић.

Министар спољних послова је рекао да је Велика Британија предложила да се укину редовне седнице Савета безбедности о стању на Косову и да се то питање разматра на затвореним консултацијама.

Додао је да су се њиховом предлогу придружиле САД и још неке западноевропске земља, а да су против Кина и Русија.

"Чекајте, да ли неко мисли да смо ми баш толико глупи. Да ћемо ми сада да кажемо ‘у реду је, само ви радите против нас и ми ћемо исто да радимо против нас‘", рекао је српски шеф дипломатије.

Амерички дипломата Брајан Хојт Ји, који је ове недеље у Београду учествовао на економском самиту и разговарао са званичницима Србије, изразио је забринутост због перцепције да је Србија једном ногом на путу ка ЕУ, а другом на путу ка савезу са Русијом.

"Земље које желе да уђу у ЕУ морају јасно да покажу ту одлуку. Не можете седети на две столице, нарочито ако су тако далеко", рекао је амерички дипломата у Београду.

"O статусу центра у Нишу одлучује Србија, а не Русија или САД"

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да статус Српско-руског хуманитарног центра у Нишу не зависи од САД или Русије, већ искључиво од Србије.

Дачић је рекао да није било предвиђено да запослени у том центру у Нишу добију дипломатски статус, већ статус запослених у амбасади.

"Ако ће Русија слати своје шпијуне, неће ваљда да их шаље у статус службеника који имају статус као кафе-куварица, баштован или домар у америчкој или руској амбасади. Ваљда би их послали на неке више функције", рекао је Дачић.

Министар је рекао да је у центру у Нишу "пет Срба, четири Руса и један пас".

"Ако је то нешто од чега Америка треба да се плаши, онда мислим да је овај свет дошао до своје антитезе", истакао је Дачић.

Дачић је цитирао бившег државног секретара САД Хенрија Кисинџера да даље заоштравање односа САД и Русије није могуће и додао да ће они на крају наћи заједнички интерес, док Србија треба да чува своје интересе.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 27. окт 2017, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Znate sta je zanimljivo?Mi smo jedna mala drzava.Neki bi rekli da smo nebitni...Ali 2 velike sile, Amerika i Rusija, se prepiru oko nas.Svaka drzava gleda u nas.Srbija ovo, Srbija ono...svi nam ili zavide ili hoce da budemo na njihovoj strani.Mnogo mi vredimo, samo cekam dan kada ce nasi Srbi to da shvate.Hajde da mi odgojimo nasu djecu da vole i postuju svoju zemlju, da ne pravimo gresku koju su nasi roditelji pravili...uvek pricali negativno o nasoj zemlji...zato je i propala.Hajde da odgojimo nasu djecu da vole I postuju nasu Srbiju.Istina je da ce starije generacije umreti a ostace Srbija na nasoj djeci.Jedan od nase dece ce da bude predsednik Srbije.Moj ili tvoj...uci ga kao da ce da bude predsednik.

Zivela Srbija!

(четвртак, 26. окт 2017, 23:27) - anonymous [нерегистровани]

Ne znamo mi

Pa ne znamo mi ovde u Srbiji sta je nas intered! Pa sta oni misle da mi ne smemo da odredimo nas nacionalni interes u samoj drzavi a SAD moze da proglasi svojim nacionalnim interesom teritoriju daleku hiljadama kilometara! Pa sta smo mi veverice? 

(четвртак, 26. окт 2017, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

Tako

G.Dacicu,nedozvolite da razni činovnici u svojstvu ambasadora ili funkcionera u Americi,kroji sudbinu srpskog naroda,.Ako neće poštivati i uvažavati i interese našeg naroda,neka nas puste na miru,pa neka za svoj inat prema Rusima nadju nekog drugog,recimo Hrvatsku.

(четвртак, 26. окт 2017, 20:50) - anonymous [нерегистровани]

Pripreme

Krenule pripreme za drugi hladni rat, a posle hladnog mozda i vruc...
Evo vec blokiraju ruske medije, vec vrse cenzuru protiv koje su samo načelno i kad njima odgovara...
Ovaj gleda da nas natera da predjemo na stranu Amera... Nešto se kuva...

(четвртак, 26. окт 2017, 19:28) - DDanonymous [нерегистровани]

Bravo Dacicu...

Srbija ima samo svoju stolicu a zeli dobre odnose sa svim drzavama i narodima svijeta.A,sto se tice KosMeta i SB.UN,V.Britanija i ostale zapadne sile jednostavno vise ne znaju sta ce sa KosMetom i sa Srbima,jer silom vise ne smiju udarati po Srbima jer su se vremena promijenila,a pravo i pravda su na srpskoj strani.Privremeno su ga i ilegalno okupirali ali ga ne mogu proizvesti u "nezavisnu" drzavu jer su sami potpisali Rez.SB.UN 1244,a nece da naprave "salto mortale"..E,sad bi oni da ukinu tu rezoluciju i da se vise o KosMetu ne prica na SB.ali ne moze,ne daju posteni narodi i drzave,Rusija i Kina. 

(четвртак, 26. окт 2017, 18:39) - anonymous [нерегистровани]

Хајде мало логике

Па чиме су нас то Амери, Британци, НАТО и та ЕУ толико задужили, приволели, освојили наша срца и душе, побудили у нама ако не братску љубав, а оно бар другарство? Чиме? Је л тиме што су применили сва средства да униште детињски мирољубиву државу Југословена који су били њихови...обожаваоци...баш на штету пријатељства са Русима? Је л тиме што су подржали зверско комадање Српских територија и истрбљавање Српског народа у Хрватској, БиХ, на Космету...? Је л бомбардовањем 1999. свим расположивим оруђима...радиоактивним пуњењем...кратерима чије се дно није могло сагледати?
Па они нас силом гурају ка Русији, чак и ако не би смо хтели, јер свако ко је у невољи и немилости тражи некога ко ће га макар само пригрлити и утешити.

(четвртак, 26. окт 2017, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

Гргеч

Коначно да неко из врха власти да дијагнозу говоранције америчког представника.

(четвртак, 26. окт 2017, 17:22) - anonymous [нерегистровани]

Кратко и јасно!

"Дачић је цитирао бившег државног секретара САД Хенрија Кисинџера да даље заоштравање односа САД и Русије није могуће и додао да ће они на крају наћи заједнички интерес, док Србија треба да чува своје интересе."