Скупштина завршила расправу о дуалном образовању

Посланици Скупштине Србије су завршили начелну обједињену расправу о осам предлога закона у којој су највише времена посветили закону о дуалном образовању, а седница ће бити настављена у уторак, 31. октобра, док ће данас од 16 сати чланови Владе одговарати на питања посланика. Посланик Марјан Ристичевић затражио да се "ослободи РТС".

Током расправе о теми седнице, посланици опозиције говорили су да ће деца која похађају дуално образовање бити јефтина радна снага и да ће им образовање бити ограничено и да неће моћи да наставе даље.

Министар провете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да дуално образовање сада заузима седам до осам одсто и да је тај вид образовања потребан и да није предвиђен за сиромашне и да се мењају правила за стипендирање и добијање студентских домова, који ће омогућити сиромашнијој деци да се школују.

"Ако говоримо о укупном средњем образовању и основном, ми говоримо о сегменту који сада заузима седам до осам одсто, од толике прашине, као да не треба радничке класе уопште, као да ће поделом рада само постојати нека врста интерног рада. То знате да је немогуће. Значи ми имамо јасну визију шта је домаће образовање и куда треба да иде", рекао је министар.

Он је додао да су закон о дуалном образовању и измене закона о предшколском, основном и средњем образовању повезани и чине комплементарну везу са кровним законом.

У закључној речи министар Шарчевић је рекао да је ова тематика веома важна за систем образовања у Србији и да ће нови законодавни оквир донети ефикаснији систем.

Шарчевић је најавио да ће до краја године Скупштини поднети још један сет закона о образовању, а да је потребно направити нове законе о уџбеницима, финансирању науке и о финансирању високог образовања, и закључио рекавши да му је жао што се расправа о дуалном образовању свела на дневну политику.

Расправа и о индексима

Посланици су током расправе често реплицирали и препирали се с места, добацивали док су други говорили и расправљали док нису имали реч.

Опоменути су посланици Српске радикалне странке Немања Шаровић "зато што омета рад парламента тиме што виче на председника парламента док говори посланик" и ДС-а Радослав Милојичић јер је с места негодовао а није добио реч, на коју је председавајући тврдио да нема право.

Једна од тема расправе су били студентски индекси политичара и оцене које су добили током студирања.

Председник посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић који је раније читао оцене из индекса председника Србије Александра Вучића, негодовао је што посланик Демократске странке (ДС) Балша Божовић није донео индекс председника ДС-а Драгана Шутановца.

Мартиновић је коментарисао и оцене председника Покрета слободних грађана Саше Јанковића и рекао да је Јанковић имао шестицу из Уставног права, док је Вучић имао десетку.

"Замислите парадокса: заштитник грађана је из Управног права добио седам. Он је све испите полагао код својих политичких истомишљеника, код оних који га данас подржавају. Мој неуки Александар Вучић је испите полагао код најљућих политичких противника - код Мирољуба Лабуса добио је 10, код Весна Ракић Водинелић за Грађанско право 10", рекао је Мартиновић који је пред крај данашње расправе поново читао Вучићеве оцене на Правном факултету.

Мартиновић је додао да су га испред Скупштине Србије данас сачекали "Антонела Риха, Славиша Лекић и други великани новинарства у Србији" који траже да се омогући да грађани буду правовремено информисани, али да њему то не дају "господа из ДС која носе бежеве Антонеле Рихе и Славише Лекића".

"Убише нас како смо нешто украли и фалсификовали. Ја донесем свој индекс и фотокопију индекса Александра Вучића, а колега (Балша Божовић) не донесе свој. Нису донели индекс свог председника (Драгана Шутановца), ни индекс свог председничког кандидата. На прву наредну седницу донећу имовинску карту Александра Вучића и Николе Петровића", рекао је Мартиновић.

Посланица Демократске странке Александра Јерков рекла је да је Мартиновић пет пута објављивао исти научни рад, што су осудиле његове колеге и да посланици пет дана морају да слушају о оценама "једног члана СНС-а", за кога су нашли да је завршио факултет.

"Када доноси имовинске карте, (Мартиновић) да не заборави индекс Томислава Николића, докторате Небојше Стефановића и Синише Малог, имовинске карте Николе Петровића и Андреја Вучића", рекла је Александра Јерков.

Мартиновић је на то именом и презименом прозивао посланике СНС питајући их да ли су купили факултетску диплому, и рекао да је он набројао бар 10 људи који имају праву диплому и да је увреда када се каже да су функционери СНС-а купили дипломе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије