Локални избори на КиМ, неколико инцидената

На Косову и Метохији одржани су локални избори, трећи од самопроглашене независности 2008. године. Грађани су бирали председнике општина и одборнике у општинским скупштинама. Срби у Покрајини изашли су на изборе на 18 листа, у 21 општини, од којих у 10 имају већину. Из неких локалних средина стигле информације о мањим инцидентима.

Бирачка места на Косову и Метохији су отворена у 07.00 а гласање је трајало до 19 часова.

Директор Канцеларије за Косово и Метохије Марко Ђурић је, говорећи у Дневнику РТС-а, позвао грађане на КиМ да што масовније изађу на изборе и подрже очување веза са Београдом. 

Гласачки процес је генерално протекао регуларно, рекли су у Централној изборној комисији у Приштини. Из локалних средина су, међутим, стигле информације о неким инцидентима и неправилностима.

У Грачаници је полиција привела две особе због нарушавања тока гласања и међусобног физичког обрачуна.

У Клокоту су приведени председник бирачког одбора Милоша Перића и члана одбора Небојшу Лазића, који су касније пуштени. 

Милош Перић, иначе из Српске листе, покушао је да заштити бирачку кутију од напада представника једне од грађанских иницијатива, јавља дописник РТС-а.

У Гори, на крајњем југу КиМ, на бирачким местима су изненада замењени чланови бирачких одбора из Јединствене горанске партије, која је у коалицији са Српском листом у косовском парламенту. У тој партији кажу да је ова циљана ротација довела у конфузију око 3.000 бирача Горанаца. 

Према подацима Централне комисије до 15 часова гласало је 29 одсто од 1.900.000 уписаних бирача. У општинама са српском већином највећи одзив је у Клокоту – 45 одсто, јавља дописник РТС-а.

У северној Косовској Митровици излазност је 28,79 одсто, у Штрпцу 40,65 одсто, Новом Брду 37,45 одсто, Лепосавићу 35,73 одсто, у Грачаници 24,95 одсто.

У Приштини је од 188.341 уписаних до 15 часова гласало њих 56.815, што је 31,92 одсто. 

Према оценама аналитичара, избори представљају први тест за владу Рамуша Харадинаја, али и прилику за Српску листу да у локалним заједницама потврди успех на парламентарним изборима, који је српској заједници вратио политички утицај у Приштини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара