Приштина одлаже захтев за чланство Косова у Унеску

Косовско министарство спољних послова саопштило је да одлаже захтев за чланство Косова у Унеску, наводећи да је реч о "прагматичном одлагању", уз координацију са утицајним земљама Запада.

"Прагматично одлагање чланства Косова у Интерполу и Унеску се ослања на блиску координацију са САД и другим земљама Квинте", наводи се у саопштењу министарства којим руководи Беџет Пацоли.

С друге стране, министарство обавештава јавност да процес учлањења Косова у регионалне, континенталне и светске организације, односно УН, јесте и остаје примарни циљ.

Наводи се да се Косово до сада учланило у више од шездесет регионалних, континенталних и глобалних организација и да је свака акција, пријава, процедура за чланство била у потпуности и блиско координисана са "стратешким и историјским савезницима Косова, односно Сједињеним Америчким Државама и Европском унијом".

У објашњењу одлагања захтева за чланство у Унеску, из министарства спољних послова наглашавају да косовска влада и министарство спољних послова "делују на координиран начин, одговорно и у одбрани националних интереса Косова".

број коментара 22 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. окт 2017, 10:41) - Филип [нерегистровани]

Тактичко одлагање

Без намере да омаловажавам било чије мишљење, сматрам да је већина претходних коментара у мањој или већој мери наивна. Наиме, чињеница да су овог пута одустали од захтева за пријем у UNESCO, највероватније говори у прилог томе да је то учињено по препоруци, да не кажем налогу, САД, уз сагласност Енглеске, Немачке и Француске, као главних "произвођача" тзв. Републике Косово. То даље значи да ће захтев бити поднет следећи пут, уз претходну темељиту припрему коју ће суштински обавити у првом реду САД, те остали наведени актери пројекта "независно Косово". Главни циљ те припреме свакако ће бити придобијање земаља које су на претходном гласању биле уздржане, али то не искључује да таквим деловањем неће бити обухваћен и један број држава које су гласале против пријема. 

(четвртак, 05. окт 2017, 08:00) - anonymous [нерегистровани]

kontra udar

Iza ovoga se krije poraz Amerikanaca, Britanaca i Nemaca, jer nisu uspeli da skupe dovoljno podrške da proguraju albance u unesko i otmu srpske svetinje.

(четвртак, 05. окт 2017, 07:42) - anonymous [нерегистровани]

misljenje

Samo tako. Ovakav njihov potez je nasa pobeda.

(четвртак, 05. окт 2017, 07:40) - anonymous [нерегистровани]

dyu

za sada odlaze, a kasnije ce i da odustane

(четвртак, 05. окт 2017, 06:48) - anonymous [нерегистровани]

vuk

Pukla lopta raspao se klub.

(четвртак, 05. окт 2017, 06:14) - Cole [нерегистровани]

Odustajanje

Sada samo nalaze razloge kojima opravdavaju svoje odustajanje. Ali, razlozi njihovog odustajanja nisu ni važni, važno je samo to što su odustali.

(среда, 04. окт 2017, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

koja

Pristina je trebala da zna ce ih odbiti kad-tad.

(среда, 04. окт 2017, 23:23) - Liko [нерегистровани]

red

Red je bio da odustanu. Slazu se kockice , polako ali sigurno!

(среда, 04. окт 2017, 22:47) - sanja [нерегистровани]

Da

Shvatili su da nemaju vise podrsku

(среда, 04. окт 2017, 22:43) - milan lala [нерегистровани]

"Pragmaticnost"

Do juce je onaj njihov tzv -glavni govorio kako imaju dovoljan broj galsova za UNESKO i Interpol - a sad odustaju zbog toboz pragmaticnih razloga. Uskoro ima da im zapadni mentori iz "pragmaticnih razloga" saopste da je KiM Srbija i da rezolucija 1244-SB-OUN vazi. Bas je fino da polako postaju "pragmaticni" a ne alavi i agresivni kao dosad.