Скупштински одбор – полемика о "врховном команданту"

Да ли је председник Србије и врховни командат тема је о којој се полемисало на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове на којој је министар одбране поднео извештај о раду. Одбор усвојио извештај.

Скупштински одбор за одбрану и унутрашње послове усвојио је извештаје Министарства одбране за период октобар-децембар 2016. године и у првих шест месеци ове године.

Седницу је обележила полемика о томе да ли је председник Републике "врховном командант", као и опомена председнице одбора Марије Обрадовић посланику СРС Божидару Делићу, који јој је, говорећи о борбеној готовости, рекао да она о томе "нема појма" и да су то за њу "шпанска села". 

Одговарајући на опаске шефа посланика Социјалдемократске странке Марка Ђуришића да је председника Александра Вучића "крстио"” као врховног команданта, министар Александар Вулин је објаснио да члан 112. Устава Србије каже да председник командује Војском Србије.

"Онај ко командује Војском Србије је врховни командант. Имате и команданта копнене војске. Мора се знати ко командује команданту копнене војске, ко командује Војсци Србије, то је врховни командант. Устав је тако дефинисао”", рекао је Вулин.

Рекао је Ђуришићу да није приметио да има ту оштрицу” када су у питању други шефови држава.

"Термин врховни командант у Србији нико није користио до вас и зато сам ја говорио о томе. Како се крсти амерички председник или неки други, не занима ме, али тај члан у Уставу постоји од 2006. године и ниједан председник, а било их је двојица (пре Вучића) нису били крштени врховним командантом. Мислим да сте ви то увели, мени се то апсолутно не допада”", одговорио је Ђуришић.

Ако се буде мењао Устав, ваше право и право ваше странке је да предложите промену члана 112 и да председник више не командује војском, рекао му је Вулин.

"А што се тиче потребе да ми дајете свештени чин, то задржите. Нисам никад планирао да имам ту могућност и способност", рекао је Вулин на опаску Ђуришић да је председника “крстио” као врховног команданта.

У полемику се укључио и посланик Српске напредне странке Мирослав Лазански који је рекао да су се и Борис Тадић и Томислав Николић називали врховним командантима.

"Колико се ја сећам, бивши председник Србије господин Тадић назван је врховним командантом онда када је био на паради поводом Дана победе у Москви. У медијима је назван врховним командантом, а колико се сећам и председник Николић је у неколико наврата такође тако назван", рекао је Лазански.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара