Тачи: Референдум о споразуму са Београдом

Косовски председник Хашим Тачи је у интервјуу за "Радио Косово" изнео тврдњу да ће "грађани добити прилику да се о коначном споразуму између Косова и Србије изјасне кроз референдум".

"Овај споразум морао би да буде у директној вољи грађана. У наставку дијалога директно ће учествовати и Сједињене Америчке Државе. Само њихово директно учешће представља снажну гаранцију за предузимање корака и брзих одлука, правих, одрживих и функционалних", поручио је Тачи, преноси Коссев.

Наводи се да је Тачи поруку о могућем референдуму изнео у јавност само неколико сати након састанка у Бриселу са председником Србије Александром Вучићем и Високом представницом за спољну политику и безбедност ЕУ Федериком Могерини.

"Желео бих да нагласим да ћу овај пут, пошто се ради о коначном споразуму између Косова и Србије, као председник предложити да коначни споразум, осим одобрења од стране свеобухватног тима или и од стране консултативног тима који ће бити формиран једним широким спектром политичких странака, цивилног друштва, медија, верских заједница – створити и прилику да грађани Косова одобре и изјасне се о том споразуму кроз референдумски процес", рекао је Тачи.

Он је навео да би "будући коначни споразум за нормализацију односа и помирење, који отвара сигурну перспективу Косова у оквиру УН, ЕУ и НАТО, морао да буде у директној вољи грађана кроз референдум".

Тачи је поновио раније тврдње да се ради о новој фази дијалога између Београда и Приштине, а да ће коначни споразум окончати непријатељства. Истакао је важност договора о правосуђу, а осврнуо се и на формирање косовских институција, понављајући да је важно њихово брзо формирање.

Он је у интервјуу најавио да ускоро путује у САД и тврди да ће се тамо састати с америчким председником Доналдом Трампом.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи