Стефановић у Москви

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић стигао је у дводневну посету Москви, током које ће се састати са руским колегом Владимиром Колокољцевом и замеником директора Националне гарде Русије Олегом Борукајевом, преноси "Спутњик".

Небојша Стефановић ће са Владимиром Колоколцевом разговарати о сарадњи двају министарстава, а такође обићи ће и Посебну дивизију за оперативне намене "Феликс Дзержински" (ОДОН) из састава Националне гарде Русије.

Предвиђено је да током посете дивизији у Балашихи, српска делегација МУП-а, коју предводи министар Стефановић, положи цвеће на Споменик палим борцима ОДОН-а.

Такође, предвиђено је и да се упозна са оружјем и војном техником, као и опремом коју користе ове јединице за специјалне намене.

Осим тога, програмом је планирана и посета центру за тренинге, где ће српској делегацији припадници дивизије практично показати каквим вештинама владају.

Предвиђене су борбе "прса у прса", дизање тегова, пливање и спортске игре.

Српски министар ће посетити и тркачку стазу, где ће бити демонстрирана вожња аутомобила и борбених оклопних возила.

Посебна дивизија за оперативне намене "Феликс Дзержински" (ОДОН) важи за једну од најелитинијих руских јединица за специјалне намене.

Задаци овог одреда су одржавање јавног реда и мира у Москви и Московској области и борба против тероризма и екстремизма.

Ова дивизија је позната је по изузетној обучености људства, по строгој дисциплини и богатој историји.

Основана је пре више од 90 година - 17. јуна 1924, а у својој дугој историји прошла кроз све фронтове, вруће тачке и најтежа искушења са којима се суочавала како сама јединица, тако и цела земља.

У овој дивизији су одувек служили "најбољи од најбољих", и официри и регрути, због чега су њене јединице награђиване највишим државним признањима.

Данас припадници ове дивизије, који себе поносно називају "дзержинцима", извршавају службене и борбене задатке не само за одржавање јавног реда у Москви, већ редовно учествују и у антитерористичким операцијама на територији северног Кавказа.

Како наводе у Националној гарди Русије, војници и официри ове дивизије су увек тамо где су потребна храброст, издржљивост и висока борбена спремност.

број коментара 0 Пошаљи коментар