ЕУ: И даље процењујемо хрватске мере

Европска унија наводи да и даље "процењује ситуацију" када је реч о увођењу нових хрватских такси на узвоз воћа и поврћа из земаља региона.

"Тренутно процењујемо усклађеност нових мера са обавезама", изјавио је за Танјуг портпарол Европске комисије.

ЕУ истовремено апелује на "све стране" у овом случају да се "придржавају својих обавеза", али и да се "уздрже и спрече ескалацију".

"ЕУ подржава развој трговине и економске интеграције. Све стране морају да поштују своје обавезе. Ми позивамо све стране и да се уздрже и спрече ескалацију. У контакту смо са властима свих земаља укључених у овај случај и тренутно процењујемо ситуацију и усклађеност нових мера са обавезама", наведено је у писаном одговору прослеђеном Танјугу из Европске комисије.

На директно питање Танјуга да ли Хрватска новим увозним мерама крши одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању, које су све земље чланице ЕУ потписале са земљама у региону, у Бриселу и данас понављају да европски експерти за трговину и примену ССП-а разматрају новонасталу ситуацију.

Незванично, дипломатски извори из Европске комисије наводе да би ЕУ желела да се својеврсни "трговински рат" на Западном Балкану заустави и реши у договору самих земаља региона међусобно.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 07. авг 2017, 19:45) - milan lala [нерегистровани]

Vrane

Cekajuci na Brisel "Vrana vrani oci ne vadi".Primenimo expresno / odmah iste mere za Hrvatsku robu koja stize u Srbiju.Fitosanitarna kontrola svake pojedinacne robe uz cenu od 270 Eura, pa neka onda Brisel ocenjuje obe mere kako Hrvatsku tako i nasu jesu li u suprotnosti sa sporazumom o stabilizaciji i pridruzivanju.Mislim da ce "proucavanje / ocenjivane " Brisela tada mnogo brze da se okonca, hehehehe.

(понедељак, 07. авг 2017, 17:57) - anonymous [нерегистровани]

Tacno,kako njima odgovara,

a novi kandidati treba sve da urade sto oni nisu uradili.Bas je tako.

(понедељак, 07. авг 2017, 17:11) - anonymous [нерегистровани]

da se dogovore

Ili EU ima neka pravila ili ih pravi od slucaja do slucaja kako njima odgovara. Neka kazu konkretno, pravila su to i to i Hrvatska se drzi toga ili Hrvatska ih ne postuje i zloupotrebljava prema potrebi. Trazite druga trzista i uradite reciprocitet.
pozdrav iz nemacke