Вулин: "Мигови" у Србији до краја године

Шест "мигова 29" стижу из Русије како је договорено и биће у Србији до краја године, каже министар одбране Александар Вулин. Нема говора о томе да ће Србија постати чланица НАТО савеза, нити да ће увести санкције Русији, поручује Вулин. Србија је неутрална земља и може да рачуна само на себе и на своје становништво, па је зато потребан неки вид обуке, истиче министар одбране, који сматра да то треба да се уради "кроз наш просветни систем, као и кроз систем у целини".

Вулин је на аеродрому Батајница присуствовао прослави Дана авијације и крсне славе 204. ваздухопловне бригаде "Свети Илија".

"Разумем нестрпљење, али понављам, авиони ће стићи до краја године, 'миг 29' биће у саставу нашег наоружања. Који је то рок постављен? Рокови се поштују и биће до краја године", рекао је Вулин новинарима на аеродрому Батајница.

Како је нагласио, наша авијација се после деценија намерног запуштања обнавља, обезбеђена су два нова хеликоптера, а каже и да ће ускоро стићи и нови хеликоптери ХА-145М.

"Извршили смо ремонт и дела наше транспортне авијације, а стићи ће и 'мигови 29'. Деценијама уназад нису стизали, нити је ико размишљао о томе да набави нове авионе, посебно не авионе тог квалитета и снаге", истакао је министар.

Нема говора о томе да ће Србија постати чланица НАТО савеза, нити да ће увести санкције Руској Федерацији и потпуно је неразумљиво, несхватљиво, неодговорно и злонамерно нападати јединог државника у Европи Александра Вучића, који неће да попусти под тим притисцима, поручује Вулин.

"Ја морам признати да баш не одобравам, а понекад и не разумем, када председник Вучић говори о томе да треба већ сада да оставља наслеђе иза себе и поставља датуме када ће се повући из политике, али он сигурно ни не размишља о томе да у свом наслеђу остави Србију у НАТО пакту", рекао је Вулин.

Србија неће у НАТО 

Нема говора о томе да ће Србија постати чланица НАТО савеза, истиче министар и додаје да, ако неко мисли да треба да врши притисак на Вучића, нема потребе то да ради, зато што се неће увести санкције Русији и неће се дозволити да Србија уђе у НАТО пакт.

"Он (Вучић) је једини политичар у Србији који има отпорност према притисцима да Србија уђе у НАТО и да уведе санкције Русији. Александар Вучић је једини политичар који има храбрости и снаге да не попусти под притисцима и да не приближава Србију ниједном војном савезу, па ни НАТО савезу. Он је једини који то може да издржи", рекао је Вулин.

Вулин је на тај начин реаговао на изјаву руске историчарке Јелене Гускове, која је изјавила да је касно за дијалог о Косову и да Европа никада неће примити Србију у ЕУ, али да је наша земља потребна НАТО-у.

Свако ко мисли да треба да води политику уместо Србије – греши, сматра Вулин и истиче да је Србија војно неутрална земља, која "и те како зна шта су јој приоритети, у ком смеру треба да иде, како да се развија", те да се ослања само на себе.

"И, ако ћемо водити дијалог о КиМ, водићемо га ми, зато што ми тако хоћемо, у време када ми одредимо да ће бити потребно да га водимо, не треба нико да нам даје савете о томе, ми одговарамо за себе", рекао је Вулин.

Такође, министар наглашава да не може да разуме "ту количину мржње која се испушта" према Александру Вучићу, ни као човек, ни као политичар.

"Како год хоћете, немогуће је разумети да човек има толику подршку у свом народу, а такву мржњу у делу медија. Још једном, критиковати јединог државника у Европи који је рекао да неће у НАТО и који је одбио да уведе санкције Русији, злонамерно је и неодговорно", закључио је министар одбране.

Трактори кориснији од тенкова, али без тенкова нема трактора

Ниједна армија на свету не постоји због мира, свака постоји због рата, трактори су кориснији од тенкова, али ако нема тенкова, онда неће бити ни трактора једног дана, напомиње Вулин.

"Или бар нећете одлучивати о томе ко ће и како возити тракторе", рекао је министар новинарима и нагласио да се наша армија, као и свака друга армија на свету, сваког дана читавог свог постојања припрема за рат, а да је на на политичком руководству – да рата не буде.

"На руководству је да се бори да имамо политику која неће изазивати сукобе, политику која ће бити у стању да сачува нашу земљу од било каквих војних изазова, а на армији је да буде спремна за војне изазове као да ће бити сутра", истакао је министар одбране.

Не треба заборавити, наглашава Вулин, да је Србија неутрална земља и да нема на кога да се ослони, а да може да рачуна само на себе и на своје становништво и да сматра да је зато потребан неки вид обуке.

"Наравно да нико не мисли да бисмо цивилу дали калашњиков, али и те како мислимо да цивилу дамо први завој. И те како мислимо да цивилу дамо способност и вештину да у елементарним непогодама учествује, да буде ту да помогне. Наравно да је то потребно и сматрам да то треба да урадимо кроз наш просветни систем, као и кроз систем у целини", рекао је министар.

Уосталом, како каже, до краја године доноси се стратегија одбране, где ће, у складу са претњама и опасностима које препознаје наша армија, бити предложени одговарајући одговори, али истиче да је једно сигурно – "ниједна армија на свету, нити безбедносна структура, нема довољно људи за све изазове који су пред њима и мора да се укључи читаво друштво".

"То су ствари које све земље које држе до себе имају неку врсту обуке. Свака армија има своју војну компоненту, али исто тако и цивилну, а има и потребу да се одређене вештине и специјалности пренесу на што већи број грађана наше земље. Тако је у свим земљама у свету, а посебно у земљама које не могу да се ослоне ни на један пакт", рекао је Вулин.

Отворити врата за целокупно становништво да учествује у одбрани

Морате се оставити отворен простор, сматра министар, отворена врата за целокупно становништво да учествује у одбрани своје земље, на начин на који је то могуће – у складу са законом, као и у складу и са свачијим способностима.

"То мора и треба да се уради и не разумем зашто то нисмо радили протеклих година, није ми јасно што смо пропустили све ово време. Имате војног обвезника који није служио војску, који је способан за војну службу, као такав је регистрован, али никада није прошао никакав облик војне обуке. Водите га као да је војник, као да зна све о оружју, као да је спреман да сутра уђе у јединицу, а никада није видео пушку", каже министар.

Приметило се, сматра, да све велике силе говоре да свет постаје све небезбедније место, те да зашто онда неки мисле да Србија може да буде та која ће све посматрати са стране и правити се да се свет није променио и да се мења нагоре, те да су недавно биле вежбе кинеске армије, када је председник те земље рекао да није свуда мир и да Кинеска армија мора бити спремна да одбрани своју земљу.

"А када земља од милијарду становника и једна од највећих војних сила сматра да је потребно да појача своје напоре да би очувала своју безбедност, што мислите онда да Србија то не треба да ради. Ми морамо да водимо рачуна о себи, једино на кога можемо да се ослонимо су Србија и Срби", рекао је Вулин.

Свака земља, подвлачи Вулин, мора да размишља о опасности споља и да се припрема као да ће опасност доћи, као и да ниједна армија на свету не постоји због мира, свака постоји због рата. Армије се праве да би биле спремне да одговоре за случај рата.

"То је посао армије. Ако није то посао армије, онда шта ће нам, да је распустимо", рекао је министар одбране.

Подсетио је да ће до краја године бити готова стратегија одбране и да ће се онда видети који изазови су препознати и какви одговори ће бити понуђени.

"Свет се променио, од климатских промена, мигрантске кризе, терористичких напада, једноставно свет није ни боље ни сигурније место и зато се и прави стратегија одбране", рекао је Вулин.

Несхватљива политика која финансира усташког певача

Време је обележавања годишњице погрома српског народа у злочиначкој акцији "Олуја", коју је и Хашки трибунал назвао злочином, због чега је несхватљива политика која може да финансира некога ко је усташки певач и фашиста, каже Вулин.

"Ја заиста не могу да разумем политику која може да финансира некога ко је усташки певач. Не могу да разумем да постоји земља у Европи која може да одвоји један једини цент својих пореских обвезника да би га дала човеку који је фашиста", рекао је Вулин, осврћући се на најаве хрватске владе да ће суфинансирати наступ певача Марка Перковића Томпсона на обележавању годишњице "Олује".

То не може да се разуме, понавља министар, али каже да то није више питање за Србију, већ за ЕУ, чија је Хрватска чланица, и да ЕУ мора да буде та која ће одговорити да ли њихова чланица може да пропагира вредности повампиреног фашизма.

"Не верујем да би иједна земља на свету то допустила. Зашто се то ради у Хрватској, не могу да разумем и то је нешто што ће они сами морати да решавају. Ја бих волео да можемо да помогнемо када је борба против фашизма у питању и где год можемо да помогнемо, увек ћемо бити ту", рекао је Вулин.

Подсећа да је време обележавања годишњице погрома српског народа за време злочиначке акције "Олуја", коју је чак и Хашки трибунал назвао злочином, те да о том злочину не може да нађе лепу реч и не може да разуме да било ко може да нађе лепу реч за то.

"Протерано је 250.000 Срба, држављана Републике Хрватске. Не знам где је радост у свему томе. Ми ћемо увек говорити и мислити да је то један од најтежих дана у нашој историји и надамо се да тај дан неће изазивати сукобе и бити разлог за било какаве сукобе Србије и Хрватске. Од нас сигурно неће доћи ниједан повод да се изазову сукоби, али допустићете нам да обележимо страдање и патњу свог народа", истакао је Вулин.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво