Варади: Срби на КиМ морају имати територијалну и персоналну аутономију

Линија испод које се не смеју спустити српски интереси јесте територијална и персонална аутономија за Србе на Косову и Метохији, каже Тибор Варади, академик, професор права, који је заступао Србију у међународним процесима. Консензус је мало вероватан, али унутрашњи дијалог о будућности Косова и Метохије је веома важан, пре свега да би се јавност упознала са чињеницама, сматра професор Варади.

Варади у интервјуу Танјугу поздравља позив председника Александра Вучића да започне унутрашњи дијалог о будућности Косова. Оцењује је да је то прилика да се шира јавност "упозна са стварношћу", јер ће, како каже, ако она постане општепозната и призната и преговарачима бити лакше.

Неће морати, како каже, да бране митове, већ ће лакше моћи да преговарају за најбољу од могућих опција у интересу Србије. То је, по његовом мишљењу, персонална и територијална аутономију Срба на Косову, и линија испод које се не смеју спустити српски интереси. 

"Да се Косово 'врати' и постане део Србије, мислим да у овом часу, мада то није лако рећи, није реално. Али, нисам свезналица... А то да се српске цркве, манастири, културна и језичка права заштите путем персоналне и територијалне аутономије, то је остварљиво. То би било праведно и могуће. То је остварљив циљ", каже Варади и прецизира да мисли на територијалну аутономију северног Косова. 

Верује да би то и за Европу било неоспорно и сматра да се преговарачи морају заложити за то да Срби на Косову и Метохији и убудуће могу да живе као Срби, "да сачувају језик, културу и своје српство".

Тај предлог се, истиче, мора изнети на сто пре договора о коначном статусу српске покрајине. 

Варади не верује да је могућ консензус, али понавља да је унутрашњи дијалог о будућности Косова и Метохије веома важан, пре свега да би се јавност упознала са чињеницама.

Међународне околности и фактичко стање

Професор Варади указује и на међународне околности и фактичко стање у оквиру кога се одвијају ови преговори. 

"Са становишта струке којом се бавим, проглашење независности Косова било је противно међународном праву, али о томе је Међународни суд правде избегао да да стварно мишљење. Дато је једно саветодавно, које не иде у прилог Србији. Уместо да се каже - да ли је само одвајање у сагласности са међународним правом - речено је да изјава, односно декларација о независности није у несагласности са међународним правом. Тако је заправо избегнут одговор на право питање", указује угледни правник. 

Варади додаје да, уз то, не треба заборавити да су готово сви западни политичари, који су поздравили ту одлуку, рекли да проглашење независности Косова није преседан, те да треба имати на уму да они који" верују да су дошли до једног узорног решења неће то мишљење променити.

Зато је за њега питање: "да ли чињеница да је међународно право на нашој страни, мада то међународни суд правде није потврдио" треба да буде оријентир за даље потезе Србије или не?

"Требало би да се суочимо са тим да Косово де факто правно данас није део Србије - без обзира на то да ли треба да буде, без обзира на то шта праведно или није - јер ни законадавна, ни административна, ни судска власт Србије тамо се не простире. У тој ситуацији говорити да ћемо сачувати Косово није сасвим адекватна реторика. Јер тешко је сачувати оно што није у нашем поседу", каже Варади. 

Подсећа на конкретан пример и објашњава да би, да је Рамуш Харадинај на захтев Србије изручен Београду, Нишу, Суботици... то било изручење Србији, али у случају изручења Приштини - "он не би био изручен Србији". 

Шта би би било када би Косово стварно постало део Србије?

Варади скреће пажњу на још једно питање над којим јавност у Србији треба да се замисли, а то је: "шта би би било када би Косово стварно постало део Србије"? 

"Реалност је да је реч о око два милиона људи, од којих преко 90 одсто већ две деценије и дуже живи у једној сасвим другачијој политичкој и социјалној култури. Потом, какве би биле економске последице тога?", пита се Варади.

О свему би, сугерише Варади, требало размислити, "све те хипотезе узети у обзир" да се види "шта би било кад би било".

"То би требало да буде део дијалога и да се у оквиру тих чињеница тражи одговор шта је могуће. Уместо у митовима, да се тражити одговор у чињеницама", истиче Варади. 

На питање очекује ли да би из дијалога, који је практично већ почео, председник Вучић и српски преговарачи могли да извуку и неко меродавно мишљење и аргумент више у нашу корист, односно види ли он као стручњак неко правно решење које би омогућило нормалазицају односа са Приштином без "губитка Косова", Варади каже да нема довољно сазнања о току преговора да би могао да да одговор на ово питање. 

"Да бих о томе стручно дао мишљење требало бих да будем много ближи поступку преговора, а ја то нисам. Према томе, човек може бити стручан једино у питањима у која је 'заронио'", примећује професор.

"Тај дијалог не може да да баш директно упутства преговарачима. Он пре свега може да поправи атмосферу у којој ће моћи да се преговара," закључује Варади, уз опаску да преговарачи, наравно, треба да буду на висини своје струке и да ту нико ко није на висини струке не може да буде од користи.

број коментара 41 Пошаљи коментар
(недеља, 30. јул 2017, 19:04) - DDanonymous [нерегистровани]

Pravo nije egzaktna nauka

Kao prvo,g-din Varadi kaze da KosMet,u ovom momentu,nije srpski,ali treba reci da nije ni albanski i "nezavisan" jer da ga SAD i EU mogu napraviti nezavisnim ne bi oni Srbiju nista ni pitali.
G-din Varadi ne spomenu Rez SB.UN 1244.Zasto?
G-din Varadi ne rece sta cemo sa protjeranim Srbima?Je li legalno progoniti samo Srbe?
G-din Varadi ne spomenu "Briselski sporazum" i ZSO,sta je s tim?
G-din Varadi trazi za Srbe samo sjever KosMeta,4 opstine,sto je vec srpsko i sto ce u svakom slucaju ostati srpsko.
Dakle,pravne nauke nisu egzaktne,u pravu je uglavnom onaj ko je,u datom momentu,jaci i ko ima vise para. 

(недеља, 30. јул 2017, 18:24) - ,,'' [нерегистровани]

О потписима и реповима

Значи, сви све потписали, а раде шта је за њих најбоље.
Прво да се испуни све потписано, па онда на нове потписе.
А у међувремену, испод жита на своју воденицу. 

(недеља, 30. јул 2017, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje za Varadija

A gde je ZSO i zašto nije formiran!? Zašto Srbija ispunjava sve zahteve dok Albanci nisu ispunili ni jedan? Nije li to kršenje ugovora koji automatski prestaje da bude važeći!? 

(недеља, 30. јул 2017, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

Милојковић

Јасно се види, по коменатрима на свим политичким порталима, да је народ гласно и врло јасно ступио у дијалог и рекао свој чврст став о Косову и метохији. Тешко ће сада неко на власти моћи да каже да није било дијалога и да народ није аргументовано рекао своје опредељење - не, Косово не може да буде признато као самостална држава ни у ком облику. И да за то постоји јасан правни оквир - Устав, Кумановнски споразум, 1244, Бриселски споразум.

(недеља, 30. јул 2017, 17:24) - anonymous [нерегистровани]

Zašto sad?

Krenulo nam je dobro. Ako bi nas predugo pustili, da se malo osnažimo i ekonomski ojačamo, posle bi nam teže nadmetali svoju volju.

Treba odlagati sve što se može, što se duže može! I unutrašnji dijalog treba odložiti. Recimo, društvo još nije spremno za prihvatanje realnosti, ili tako nešto.

(недеља, 30. јул 2017, 17:18) - Branislav Simic [нерегистровани]

Svaka nacija pociva na svojim mitovima

Braneci nase mitove mi branimo nasu naciju, izgubimo li mit, nestace i nase nacije. U Srpskoj javnosti pokrenuta je kampanja pod nazivom "dijalog o buducnosti Kosova i Metohije". Kampanja koja ima za cilj da promeni svest Srpskoga naroda (sve dok u javnosti, u istoj meri ne budu zastupljeni i suprotni stavovi, ovo ce biti kampanja a ne dijalog). 

(недеља, 30. јул 2017, 17:05) - Dijalog [нерегистровани]

RS

To je kao kad vam upadnu naoružani ljudi i zauzmu vašu vlastitu kuću.
Posle toga vam nude jednu sobicu iz koje možeš opet samo po njihovoj dozvoli da izlaziš i ulaziš, (pravda na mrvicu).

(недеља, 30. јул 2017, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

izgleda

da ce Srbi imati autonomiju kao Albanci po ustavu iz 1974. Znate sta je najsmesnije?Cinjenica da su mnogi Srpski intelektulci zavrsili u zatvoru jer su javno rekli da ce ustav iz 1974 godine porusiti Jugoslaviju.

(недеља, 30. јул 2017, 16:43) - anonymous [нерегистровани]

dijalog

Ako Srbija bude primljena u EU,ona ce 15 ili 20 godina kasnije kao prva drzava biti opet izbacena iz EU.Nemoguce?Razlog i mogucnost ce se pronaci.Mnoge stvari su se Srbima u zadnjih 100 godina cinile nemoguce,pa su se ipak desile,protivno svim medjunarodim uguvorima i pravilima.

(недеља, 30. јул 2017, 16:37) - anonymous [нерегистровани]

Jedna je stvar sto Srbi moraju imati na Kosovu, a....

....sasvim je druga stvar, sta oni stvarno - imaju!!!