Читај ми!

Костић: На дијалогу о Косову се прелама будућност српског народа

Дијалог и разговор а не рат јесте пут по коме треба да се иде како би се превазишли вишевековни неспоразуми, каже за "Блиц" председник САНУ Владимир Костић.

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић изјавио је да је дијалог о Косову питање на ком се прелама будућност српског народа и да су због тога сви у обавези да изнесу свој став.

"Дијалог и разговор а не рат јесте пут по коме треба да се иде како би се превазишли вишевековни неспоразуми два народа. Зато је добро да политичке организације, иституције, црква, угледни научници, али и обични грађани изнесу своје идеје како то да се уради. Из тог мноштва произаћи ће вероватно и решења која држава може да користи за дефинисање стратегије", рекао је Костић за сутрашњи Блиц.

Иако САНУ још није добио званичан позив из Председништва, Костић истиче да му није јасно због чега се око позива председника Србије воде полемике.

"У сваком случају дијалог је добра идеја јер – шта је алтернатива", упитао је председник САНУ.

Према његовим речима, мора да се стави тачка на ратне покличе политичких елита и једног и другог народа које, кад год им затреба "звецкају оружјем" а које по правилу не носе ни они ни њихова деца.

Представници САНУ ће, како је додао, изнети своје идеје, а да ли ће се сложити са коначним решењем власти, "то је друга ствар".

број коментара 17 Пошаљи коментар
(субота, 29. јул 2017, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

komentar

Zasto svi pominju rat,kao da je to neka opcija.Pricajte realno,jer ovo je vec drugi tekst u kojim se apostrofira"ne rat" a da nema ni naznaka za tako nesto ni sa jedne strane.Nakon dijaloga treba narod da se pita o rezultatu dijaloga referendumom.

(субота, 29. јул 2017, 10:50) - Pavle V. [нерегистровани]

Jednostavno rešenje

Nema rata, a nema ni priznanja KiM kao države.

(субота, 29. јул 2017, 10:48) - anonymous [нерегистровани]

Какви ратни покличи у Србији?

Осим тога, Србија се уби од разговора, али не вреди. У ствари, управо се супротно од нас тражи: без разговора и поговора, без зановетања, без икаквих услова, одмах - зна се шта.

(субота, 29. јул 2017, 10:39) - Енглез [нерегистровани]

Дијалог

У свим дијалозима морамо се држати резолуције Савета Безбедности Уједињених Нација 1244. То је једини начин за решење статуса Косова и Метохије.

(субота, 29. јул 2017, 10:24) - Супротно мишљење,ако смем: [нерегистровани]

Ништа ме није више разочарало,

него ћутање САНУ!-Не,о рату,уопште!

(субота, 29. јул 2017, 10:07) - Laufer [нерегистровани]

Tako je !

Svaka Vam čast gospodine Kostiću ! Ovo je najlepše i najsažetije od svega, što se do sada moglo čuti. Kako bi bilo dobro, da ljudi poput Vas upravljaju svetom, svima bi nam bilo puno bolje !

(субота, 29. јул 2017, 09:43) - Čekajući penzije... [нерегистровани]

Zašto SANU ćuti o svemu,

a toliko toga bi morala da kritikuje!?

(субота, 29. јул 2017, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

!?

Dijalog počinje posle rata. Hajde, poznavaoci savremene istorije, šta je to u 20. i 21. veku rešeno dijalogom? To što se naziva dijalogom je pregovaranje oko uslova kapitulacije. Ništa više do toga. Takav jedan "dijalog" doveo je do stvaranja za život nesposobne Vajmarske republike, drugačije rečeno, do Drugog svetskog rata. Ali, da, zašto ratovati za nešto što je već izgubljeno, a do čega ionako više nikome u Srbiji nije stalo.

(субота, 29. јул 2017, 08:43) - anonymous [нерегистровани]

Epilog posete SAD

Spremiti Srbe o bliskoj podeli Kosova.

(субота, 29. јул 2017, 08:37) - anonymous [нерегистровани]

Коначно

Да интелигенција добије реч...До сада се могла чути кафанска и ратно хушкачка галама, која је била пријемчива за уво и једог и другог народа...Пре ове садашње идеје, Пр.Др. Војислав Коштуница је био на добром путу да се раније о овом питању поведе јавна полемика...Но време када је он био на власти, код нас су се водиле поличке борбе за власт и његову смену, која је била подржана споља, од стране водећих сила, пре свега Немачке и Америке...Вучић је изабрао прави тренутак да се, не само наша политичка елита чује, већ и црка, којој народ верује, интелигенција и грађани Србије, по питању оног што нас кочи у нашем просперитету...КиМ не дамо, ратовати нећемо, али тај проблем некако морамо решити и видети шта ми то 'оћемо и како до тог решења да дођемо...