Како треба да изгледа унутрашњи дијалог о Космету

Унутрашњи дијалог о питању Косова и Метохије за његовог иницијатора, председника Србије, изузетно је значајан, јер ћемо након њега, оцењује, бити много објективнији и одговорнији. Опозиција је скептична, а САНУ и Црква су за разговор. Поједини косовски политичари позив председника Србије за покретање унутрашњег дијалога тумаче као уношење "новог духа реализма" у разговоре о косовском питању.

Иницијатор унутрашњег дијалога о Косову и Метохији појашњава зашто је он неопходан.

"Постигли ми неки договор или не, ми ћемо разбистрити своје мисли, бити много објективнији и у будућности озбиљнији и одговорнији када је реч о Косову и Метохији", поручује председник Србије Александар Вучић.

Нико то боље не зна, истиче, од Срба који тамо живе.

О евентуалној подели Косова и Метохији, као једној од опција која би могла да из тога произађе, не жели да говори.

"Не могу да одговарам на таква питања уопште. Шта год бих рекао, извукло би се не знам ни ја шта, и онда спекулацијама никад краја", додаје Вучић.

САНУ је за разговор. Иницијатор позива и опозицију. Из покрета Саше Јанковића кажу да не знају шта су Вучићеви приоритети. Двери сматрају – од компромиса о којем Вучић говори, нема ништа, ДС очекује конкретан предлог, док радикали немају потребу да у њему учествују. ДСС је за разговор, али само о томе како да се Косово сачува. СДС сматра да би опозиционе партије требало да заузму заједнички став. Лидер СПС-а и шеф дипломатије је заговорник дијалога.

"Како каже песма: 'Куд год да кренем, теби се враћам, Косово...' Куд год да кренете, на коју страну, то је тема, та тема мора да се реши. Многи нападају Вучића да он припрема терен за признање КиМ, ко је то рекао? Имају сад у унутрашњем дијалогу лепу шансу да сви представници опозиције кажу шта хоће", рекао је шеф дипломатије и председник СПС-а Ивица Дачић.

Позиву на разговор одазваће се СПЦ, потврђују за РТС.

"Апелујемо на наше државнике да не смеју никада да дају своју сагласност на отуђење КиМ, јер оно што се силом узме, то се и врати, оно што се поклони некоме, то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити", поручује његова светост патријарх српски Иринеј.

Од 2003. донесено је 13 резолуција, декларација, платформа, планова – а све су тицале или унутрашњег гледања на Косова или дијалога са другом страном.

"Сама чињеница да ми све те наше резолуције о Косову малтене не помињемо, показује колико нам значи нека врста актова који треба да нас обавезују о Косову. На неки начин то показује и наш однос према Уставу. Унутрашњи дијалог, то делује као добра идеја, али са ким. То не сме да личи на трули компромис као поводом доношења митровданског устава", рекао је новинар листа Данас Зоран Пановић.

Унутрашњи дијалог водио би се независно од разговора Београда и Приштине, који трају од 2011. Предуслов за наставак бриселског дијалога је формирање институција на Косову и Метохији. Овај унутрашњи могао би да почне на јесен.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(среда, 26. јул 2017, 10:35) - глас разума [нерегистровани]

Добра ствар...

Ја овај позив на унутрашњи диалог позитивно доживљавам и сматрам да је то прилика да свако изнесе неке своје ставове и размишљања. Пођимо од тезе да нам сутра неко дозволи да вратимо цело Косово, и да се све то може извести на миран и демократски начин... поставља се питање, желимо ли милион Албанаца у својој држави, који ће и даље бити непријатељски расположени према нама и сваку прилику користити за опструкције? Проблем је овде много већи од пуких територијалних жеља нас или њих. Проблем Косова морамо почети посматрати кроз наше људе на Косову, квалитет њиховог живота и судбину наших светиња, манастира и споменика, као и кроз нашу имовину која се налази на Космету. Сваки други покушај овладавања Косметом значио би рат, рат за који нити смо спремни, нити га желимо, нити би могли бити сигурни да би из њега изашли као победници. Дакле питање статуса се мора замрзнути на дужи рок, а морамо почети реално решавати питање наших људи и њиховог квалитета живљења и заштиту наших светиња, кроз диалог и поправљање економских и трговинских односа. 

(среда, 26. јул 2017, 10:13) - Ђорђе [нерегистровани]

Позив Вучића је кристално јасан....

...опозиција као и сви грађани Србије ако су одговорни и озбиљни показаће своју одговорност својим учешћем у дијалогу...

(среда, 26. јул 2017, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Зашто је "најважније" да Србија призна независност "Косова"?

Велики број земаља је то већ учинио, па и "највеће" попут САД, ВБ, Немачке... али и даље се врши огроман притисак разним дипломатским лукавствима на Србију да то учини? Зашто им је то толико битно? Зато што је наше "признање" најважније од свих, макар "Косово" признао цео свет, док то ми не урадимо "џаба су кречили"! Јер да није тако што би нас толико притискали?

(среда, 26. јул 2017, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

pandorina kutija

to krsenje medjunarodnog prava ucinile su dinastije klinton i bus,sada se to desava u ukrajini,spaniji,skotskoj,irskoj...znaci tesko je naci zemlju gde se to nemoze desit.

(среда, 26. јул 2017, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

Dijalog o čemu to!?

A o čemu to bi trebalo Vučić da vodi dijalog i sa kime? Pa valjda su zakoni i ustav iznad predsednika pa i Vučića!? Nije li na snazi i dalje rezolucija UN1244? Jeste na sanzi je rezolucija UN1244. Krši li KFOR, NATO, EU i USA vojska i njihov establišment rezoluciju UN1244? Naravno da je krše. To znači da moraju da odu i da budu zamenjeni strukturama iz zemalja koje su članice UN-a koje poštuju načela UN-a i koji nisu priznali takozvano Kosovo republjik. Vratite sve pregovore u okvir UN-a, zahtevajte zamenu snaga KFOR-a sa snagama UN-a i to iz zemalja koje nisu priznale Kosovo. Eto vam rešenja pa ga sporovedite ako ste sposobni, ako niste podnesite ostavke ima ljudi sposobnih da to sprovedu!

(среда, 26. јул 2017, 09:08) - anonymous [нерегистровани]

Свако мора заступати отворено своју позицију

"О евентуалној подели Косова и Метохији, као једној од опција која би могла да из тога произађе, не жели да говори."

Све опције мимо устав Србије су противуставне. Политичка функција председника државе и председника владајуће политичке странке обавезује да се Александар Вучић мора изјаснити о сваком питању. Народ има право да зна, које је љегово мишљење у овом "унутрашњем дијалогу". Пошто је он најважнији део те иницијативе мора отворено саопштити своју позицију.

(среда, 26. јул 2017, 08:57) - anonymous [нерегистровани]

унутрашњи дијалог или окупаторски налог?

Ако је стварно дијалог онда ... Оквир за дијалог морају да буду све неспорне чињенице које се тичу КиМ: Устав Србије, рез.1244, Бриселски споразум, самопроглашена независност, америчка окупација (војна база), ко је признао ко није признао Косово, зашто није формирана заједница српских општина, уцене Србије од стране дела ЕУ која је признала Косово као услова за ЕУ интеграције, ... Имајући у виду све околности, као и то да су Бриселски споразум и сви уступци које је Србија учинила послужили само као основа за још горе уцене - вероватно да је једино исправно решење да се питање КиМ врати тамо где му је и место у УН. Односно тамо где ће при доношењу одлука Србија имати подршку пријатељских држава (Русија, Кина,..) и где постоје принципи међународног права.Тренутно имамо пристрастне медијаторе (Америка, ЕУ) који раде све на штету Срба и Србије а у корист Албанаца. (Обећање ЕУ перспективе као награда Србији за "косовски компромис" је безвредна небулоза коју ни мала деца неби прихватила. И пре свега, да ли се може слободно водити дијалог под окупацијом дела територије)

(среда, 26. јул 2017, 08:36) - rs.si [нерегистровани]

KiM

Unutrašnji dijalog na osnovu Ustava Republike Srbije i Rezolucije UN 1244.

I da ama baš sve zemlje ovog sveta priznaju Kosovo kao državu, Republika Srbija to nikada ne sme da uradi.

(среда, 26. јул 2017, 08:28) - anonymous [нерегистровани]

unutrasnji dijalog

Kao nekom koji decenijama zivi u EU, dobro mi je poznat izraz "unutrasnji dijalog". Taj izraz se koristi pri tzv krupnim reformama, kada se prava (radnika, ugrozenih itd) zakidaju ili ukidaju. Pokrecu ga oni koji imaju parlamentarnu vecinu i moc ( sindikati i posrednici) da svoje namere sprovedu. Sluzi samo kao privid unutrasnjeg konsenzusa. Cilj je da se izbegne licna odgovornost, izborna nepopularnost i manifestacije masovnog nezadovoljstva.

(среда, 26. јул 2017, 07:15) - anonymous [нерегистровани]

cemu sluze noge?

rasprava moze da se vodi o svemu, ukljucujuci i notorne cinjenice!Svedoci smo teorija da je zemlja ipak ravna ploca, uprkos hiljadama snimaka planete koji stizu sa satelita! Sve se da izvrnuti i nekakva nova logika dokazati!
Ne vidim sta tu ima da se prica? Kosovo je srpsko po svemu osim sto je nasilno stvorena nesrazmerna vecina albanske populacije ali takve stvari ne brinu velike i odgovorne drzave jer se niko ne odrice svoje teritorije!Cak i da otmes...ipak se vodi da je moje samo je oteto!
Rekao bih da polemika sluzi da se dokaze da voda ide niz brdo!
Da se ja pitam nikada ne bih razgovarao na tu temu! Nase je i tacka!
a inace, stotine milijardi $$$ leze ispod kosovske zemlje!