Вулин: Од Израела имамо шта да научимо

Министар одбране Александар Вулин рекао је за РТС да ће Израел у Унеску и свим другим форумима држати страну Србији. Патријарх јерусалимски је био веома јасан – Косово не може бити отето од Србије, истакао је Вулин.

Министри одбране Израела и Србије, Авигдор Либерман и Александар Вулин, потписали су у Тел Авиву кровни споразум о војној сарадњи две земље.

Делегација Министартва одбране у Израелу је посетила и музеј Холокауста Јад Вашем, у коме се чува и сећање на страдале у Јасеновцу. У Старом граду у Јерусалиму Вулин се састао са патријархом јерусалимским Теофилом III.

Александар Вулин је рекао за РТС да је најважнији резултат посете Израелу у формалном смислу потписивање споразума о међусобној сарадњи између два министарства одбране, што отвара доста простора да наша одбрамбена индустрија продаје своје производе на том простору и да научимо нешто од Израела како се у софтверској безбедности води рачуна о својој земљи.

"Свакако да је ово наставак политичке сарадње и потврда да Израел неће признати Косово и Метохију и да ће у Унеску и свим другим форумима држати страну Србији, али и наша могућност да ширимо свој политички утицај и стварамо пријатеље на Блиском истоку", рекао је Вулин.

Говорећи о разговору са патријархом јерусалимским, Вулин је рекао да је Јерусалимска патријаршија веома утицајна не само у Јерусалиму, Израелу већ на читавом Блиском истоку и реч патријарха се веома слуша.

"Патријарх је био веома јасан да КиМ не може да буде отето од Србије и да ће Јерусалимска патријашија где год се чује њен глас понављати да је то Јерусалим српски и да је то територија на којој српски закон и српска држава треба да постоје", истакао је Вулин.

У књигу утисака министар Вулин је уписао: "У Светом граду српски народ има дубоке корене. Неизмерна захвалност Вашој светости што чувате успомену и будите наду." 

Вулин је, говорећи о сарадњи са Израелом, рекао да је Израел земља која се брзо развија, има становника колико и Србија, али далеко већи БДП.

"Имамо шта да научимо од њих и када је у питању политика неутралности, будући да је он тај који се налази у турбулентном простору на коме је потребно показати не само војничку чврстину и снагу већ и дипломатску способност и умеће", закључио је Вулин сумирајући резултате посете Израелу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво