Вучић: Унутрашњи дијалог о Косову како не бисмо тај терет оставили потомцима

Председник Александар Вучић у ауторском тексту за "Блиц" наводи да је грађане Србије позвао на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, како не бисмо тај терет оставили потомцима и зато што је потребно да сви заједно пронађемо одговор који ће бити трајан и искључити сукоб као опцију.

"Време је да као народ престанемо као ној да забијамо главу у песак и да покушамо да будемо реални, да не допустимо себи да изгубимо или некоме предамо оно што имамо, али и да не чекамо да ће нам у руке доћи оно што смо давно изгубили", написао је Вучић у ауторском тексту за Блиц.

Подсећајући да је својевремено Шимон Перес објаснио да инсистира на преговорима са Палестинцима рекавши "а замислите само шта би могло да буде ако то не ради", Вучић указује да и он када треба да одговори на питање о потреби дијалога са Приштином и унутрашњим српским дијалогом о Косову каже "а само замислите шта би могло да буде ако одједном сви заћутимо, ако престанемо да разговарамо."

"Ја, после толико година бављања политиком на овим просторима, тај одговор врло добро знам. Још од 1878. године, од стварања такозване Призренске лиге, ми Срби нисмо желели да будемо довољно одговорни да разумемо снагу и жеље Албанаца", каже председник Србије.

С друге стране, албанском грешком, и то великом, сматра неразумевање српских државних и националних интереса и њихово потцењивање.

"Није Србија за потцењивање, упркос чињеници да Албанци у спровођењу својих националних идеја имају значајну подршку већине западних земаља. Није данашња Србија кужна као што је била, није Србија слаба као што је била 1999, 2004. и 2008. године, али није Србија, нити сме да буде бахата и арогантна као што је неретко била", наводи Вучић у ауторском тексту.

Ћутање, како оцењује, значи да нас одговори ни на шта више не интересују, да смо престали да се надамо и одлика оних који мисле да су само и искључиво они у праву, и да немају више шта да науче ни о чему, да причају са било ким.

"То је модус операнди тиранија, увек спремних на проливање туђе крви. На крају, ћутање је крај. После њега више нико не говори", указује Вучић.

Он каже да себе не види у том послу ћутања ни у таквој, немој Србији, јер ће, ако се то деси, бити промашена не само политика коју води већ и читав његов живот.

Решење, истиче, не лежи с једне стране у нашим митовима и сукобима, али с друге "не лежи ни у одрицању од свих наших националних и државних интереса."

О противницима дијалога 

Противници дијалога о Косову са Приштином, сматра, јесу и они којима је сваки губитак победа, и који се туђој несрећи радују као свом успеху, пошто за други успех не знају.

"Њихов разлог за овакву врсту нечињења, која јесте својеврсни историјски злочин с обзиром на тежину питања које иште одговор лежи у пукој нади да ће неко, некоме, на крају 'дати Косово' и за то, на њихову радост сносити последице".

Вучић, како каже, такав став може да разуме са становишта плитке дневне политике, али са становишта историје нема ни оправдања ни разумевања за то.

"Зато што је наше најтеже питање у основи баш то, и зато што је потребно, као никада до сада, да сви, заједно пронађемо одговор. И то онај који ће бити трајан, који ће искључити сукоб као опцију, и који ће свима на овим просторима донети корист".

А проналажење решења, наводи, "захтева главу врућу од сталног размишљања, срце које је хладно на претеране емоције и руке упрљане компромисима. И наше и албанске".

"Време је да Србија ради" 

Проналажење решења, додаје, захтева и рад свих, и јасну свест о томе да је то што радимо дугачак, замршен и болан процес, али најпре ону врсту промене у нашој колективној свести која је често сваки договор доживљавала као пораз.

То једноставно није тачно, каже председник Србије.

"Нисмо ми ништа тако велико добили у ратовима, што смо губили у миру. Зато што смо, све што смо добили, и изгубили ратујући, платили најтежом могућом ценом, оном која не може да се надокнади – нашим животима и животима наше деце".

И то, како каже, мора да престане.

"Време је да Србија ради, размишља и добија, побеђује без сукоба. И ја сам убеђен да смо већ данас у стању да то урадимо" каже Вучић. Уосталом, замислите шта би могло да буде, додаје он.

"Сви путеви политичке сарадње и економског напретка били би отворени за Србију. Врата Европске уније такође. У противном чуваћемо конфликт чији смисао не разумемо", упозорава председник Србије.

Србији је, сматра, потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан са погледом у будућност. Србија је, подсећа, данас уважена свуда у свету. До пре три године је била пред банкротством а данас има суфицит у буџету, раст економије знатно већи од просека и показала је да уме да побеђује не само у кошарци и ватерполу већ и у економији и политици, навео је председник.

"Да би наш напредак био сталан и одржив, морамо, ако ништа друго, бар да покушамо да разрешимо косовски (Гордијев) чвор, а не да се кријемо и најтежи терет оставимо нашој деци. Живети, значи љубити земљу по којој корачају деца, а не само хвалити се победама својих дедова", закључује Вучић.

број коментара 80 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. јул 2017, 17:17) - Milija [нерегистровани]

U cemu je problem?

Gospodine predsednice, u cemu je tu problem? Zasto zaobilazite glavnu stvar, suverenitet Kosova i Metohije kao neodvojiva srpske pokrajina u granicama Srbije, kad trajno rešenje za celokupno pitanje tehnicki vec postoji?
Rezolucija UN veca sigurnosti 1244.
Ukljucenje poslanika Kosova i Metohije u Skupstinu RS.
Maksimalna autonomija Albancima i Srbima u pokrajini.
Pokrajinska vlada Kosova i Metohije.
Povratak svih proteranih iz pokrajine.
Sud istine i pravde za sve zlocine na Kosovu i Metohiji.
SAD da napuste bazu Bondstil u Urosevcu.
U cemu je problem? Sme li neko da prezentira ovo postojece rešenje u UN, EU i SAD? 

(понедељак, 24. јул 2017, 16:57) - anonymous [нерегистровани]

Шта је циљ унутрашњег диалога

Устав Србије: Косов је саставни део Србије.

Значи једини уставни циљ унутрашњег дијалога о Косову би могао бити, како повратити Косово под уставни поредак Србије и контролу над територији јужне покрајине.

(понедељак, 24. јул 2017, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

E, pa Miloje

... ispašće na kraju sveti srpski ugalj. Kako to da Rusi nisu nikad bili zainteresovani? Šta bi mi radili da su kojim slučajem Rusi na Kosovu? Mislite da bi radili za nas??? Pogledajte kako ekaploatisu gas iz Vojvodine, za džaba, skoro. Da je Rusija imala sreću sa vladarima, tj da su bili mudriji, mislite li da ne bi bila kao SAD?

(понедељак, 24. јул 2017, 16:29) - Omra [нерегистровани]

Sviđa mi se poruka Predsednika

Praktično je sve u pravu što je rekao ali je veoma važno da se kaže (ako ne želimo da nestanemo ) Da Srbija i Srbi nisu nikada bili bahati, Bahati su bili gospodari - nametnute vođe Srbiji a to su bili uglavnom "Srbi" Crnogorskog porekla. Srbi su pitom i razuman narod ne gurajte nam krivicu u nos i ako zabijete glavu u pesak pred ovom činjenicom mi ćemo nestati. Ko je rekao velikoj svetskoj sili "malo morgen" bombardujte nas ..Ko je podržavao tu oholost i bahatost. Neću da pominjem imena, znate vi Srbi.

(понедељак, 24. јул 2017, 15:59) - Helena [нерегистровани]

!

Verujem da ce nasi naci najbolje resenje za ovu situaciju... u nasu korist, naravno!

(понедељак, 24. јул 2017, 15:55) - anonymous [нерегистровани]

Obaveza državnog rukovodstvaSrbije, poštovanje rezolucije 1244

Isistirati na poštovanju rezolucije SB UN 1244

(понедељак, 24. јул 2017, 14:45) - Talia [нерегистровани]

Bolje sutra

Unutrasnji dijalog kao i dogovor,kako bi, ako nista drugo, barem pokusali da promenimo situaciju,a stvari u vezi Kosova krenu na bolje. Za bolje sutra nase dece,kao i svih sledecim generacija.

(понедељак, 24. јул 2017, 14:43) - Mirko [нерегистровани]

Kom

Kosovo je uvek za nas bila bolna tema.

(понедељак, 24. јул 2017, 14:41) - Miloje [нерегистровани]

Popustanje zbog resursa..

Mi moramo da znamo da na Kosovu i Metohiji se nalazi rezerve uglja oko 16 milijardi tona, dok su rezerve uglja u Kolubari, Kostolcu, Stavlju...sve ukupno oko 600-700 miliona tona uglja , Zapad to zna i mi to znamo ali nas pretiskaju da priznamo da je Kosovo njihovo za neku maglovitu Evropsku buducnost, znajte da je taj ugalj na nasoj svetoj Srpskoj zemlji i da je buducnost u Energiji koju imate...

(понедељак, 24. јул 2017, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Dosta je bilo tog "dialoga"

stvari da se razrese ili sve ili nista.